CATALANISME CONSERVADOR I D'ESQUERRES

  • Fundació Lliga Regionalista

    Fundació Lliga Regionalista
    La Lliga Regionalista es va fundar l'any 1901 com a resultat de la fusió de dues entitats polítiques: Unió Regionalista i Centre Nacional Català. Aquesta formació política va néixer amb l'objectiu de defensar els interessos de Catalunya i impulsar el catalanisme polític. La Lliga es va convertir en una força política destacada a Catalunya, liderada per personatges com Enric Prat de la Riba.
  • Visita d'Alfons XIII a Barcelona

    Visita d'Alfons XIII a Barcelona
    La visita d'Alfons XIII a Barcelona el 1904 pretenia enfortir la monarquia en un context de tensió política. Va rebre suport dels monàrquics, però va generar rebuig entre catalanistes i republicans, reflectint les divisions socials i polítiques del moment.
  • Incident del Cu-Cut

    Incident del Cu-Cut
    El 1905, oficials de l'exèrcit van incendiar la redacció del Cu-Cut! per una caricatura que ridiculitzava l’exèrcit. L’incident va portar a la repressiva Llei de Jurisdiccions, enfrontant l’exèrcit i el catalanisme.
  • Llei de Jurisdiccions

    Llei de Jurisdiccions
    Llei de Jurisdiccions fou una legislació promulgada a Espanya amb l'objectiu de protegir l'honor de l'exèrcit i els símbols nacionals, com la bandera i l'himne, davant de qualsevol insult o atac públic. Aquesta llei establia que els delictes contra aquestes institucions serien jutjats per tribunals militars, traslladant-los fora de la jurisdicció civil habitual.
  • La nacionalitat Catalana

    La nacionalitat Catalana
    La nacionalitat catalana és una obra publicada el 1906 per Enric Prat de la Riba, figura clau del catalanisme polític. En l’obra, Prat de la Riba defensa la idea de Catalunya com una nació amb una identitat pròpia basada en la llengua, la cultura, la història i les institucions. També argumenta que el progrés de Catalunya passa per l’autonomia política i l’autogovern, integrant aquest projecte dins d’un model federalista que respecti les particularitats de cada poble dins de l’Estat espanyol.
  • Centre Nacionalista Republicà

    El Centre Nacionalista Republicà es va fundar el 1906 a Catalunya com a partit catalanista i republicà. Va sorgir com una escissió de sectors moderats de la Unió Republicana, amb l’objectiu de defensar el catalanisme dins un marc republicà i progressista.
  • Solidaritat Catalana

    Solidaritat Catalana
    Aquesta coalició política que agrupaba diverses forces catalanes de tendències molt diverses (catalanistes, republicanes i conservadores) amb l'objectiu comú de defensar els drets de Catalunya i oposar-se al govern centralista espanyol. Es va formar com a reacció a la promulgació de la Llei de Jurisdiccions (1906), que penalitzava els actes considerats una ofensa a l'exèrcit i a la unitat d'Espanya, vista com una amenaça a les llibertats catalanes.
  • Unió Federal Nacionalista Republicana

    Va ser un partit polític creat el 1910 a Catalunya, com a agrupació de diversos sectors del catalanisme republicà i federalista. El seu objectiu principal era defensar la independència de Catalunya i la instauració d'una república catalana dins d'un sistema federal.
  • Mancomunitat de Catalunya

    Mancomunitat de Catalunya
    La mancomunitat de Catalunya va ser la primera institució d’autogovern modern a Catalunya des de la pèrdua de les seves institucions pròpies al segle XVIII. Creada oficialment el 6 d'abril de 1914, era el resultat de la unió de les quatre diputacions provincials catalanes (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) per coordinar esforços en matèries d’interès comú.
  • Partit Republicà Català

    El partit defensava la creació d'una república catalana dins d'un sistema federal espanyol, amb l'objectiu d'aconseguir l'autonomia política i administrativa per a Catalunya. El PRC va ser una expressió de la voluntat independentista de sectors progressistes de l'època, i es va situar en la tradició republicana i federalista.
  • Campanya per l'autonomia

    Campanya per l'autonomia
    Campanya per l’autonomia fou un moviment polític impulsat a Catalunya per reclamar l’autonomia de la regió dins de l’Estat espanyol. Va sorgir arran de la proposta de l’Assemblea de Parlamentaris i del creixent descontentament amb la centralització del sistema polític espanyol de l’època.
  • Acció Catalana

    Acció Catalana
    Fou un partit polític fundat a Catalunya amb ideologia catalanista i de centreesquerra. Va sorgir com una escissió de la Lliga Regionalista, influït per idees regeneracionistes i republicanes, amb l'objectiu de modernitzar el catalanisme polític i apropar-lo a sectors intel·lectuals i progressistes.
  • Conferència Nacional Catalana

    Conferència Nacional Catalana
    Aquesta reunió va aplegar diversos sectors del catalanisme radical i republicà amb l'objectiu de crear una organització que defensen de manera més decidida els drets nacionals de Catalunya.
  • Fundació Estat Català

    Va ser una organització política creada l'any 1922 per l'activista i polític Francesc Macià. El seu objectiu principal era aconseguir la independència de Catalunya mitjançant la creació d'un estat propi. L'entitat va defensar l'autodeterminació del poble català i va promoure la creació d'un exèrcit català per lluitar per la independència.
  • Prats de Molló

    Fou una acció conspirativa liderada per Francesc Macià, fundador d’Estat Català, amb l’objectiu de proclamar la independència de Catalunya. El pla consistia a organitzar un aixecament armat des del municipi de Prats de Molló, situat a la Catalunya Nord, per creuar la frontera i iniciar una insurrecció contra la dictadura de Primo de Rivera.
  • Fundació D'ERC

    Fundació d’ERC va tenir lloc el 19 de març de 1931, en el context de la proclamació de la Segona República Espanyola. L’organització va ser creada per aplegar diverses forces polítiques d’esquerra i catalanistes, amb l’objectiu de defensar els drets nacionals de Catalunya i promoure una República federalista i democràtica dins d’Espanya.
  • República Catalana

    Es va proclamar el 14 d'abril de 1931 per Francesc Macià, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en el context de la proclamació de la Segona República Espanyola. Macià va declarar la independència de Catalunya des de Barcelona, després de la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII i la instauració de la República a Espanya.