Marianne

Den franske revolusjonen

By hbwebdj
  • Stormen på Bastillen

    Stormen på Bastillen
    Ryktene om at kongen planla en militæraksjon mot innbyggerne i Paris, ledet til at tusenvis av demonstranter stormet Bastillen for våpen og ammunisjon
  • Privilegiesamfunnet avskaffes

    Privilegiesamfunnet avskaffes
    Fordelene som adelen og geistlige tidligere hadde, som å unnslippe betaling av skatt, eller å kreve avgifter og tjenester fra bøndene ble avskaffet.
  • Erklæringen om menneskers og borgernes rettigheter vedtas

    Erklæringen om menneskers og borgernes rettigheter vedtas
    Erklæringen om menneskets og borgernes rettigheter bygde på ideer fra den amerikanske uavhengighetserklæringen og Rousseaus folkesuverenitetsprinsipp.
  • Kvinnetoget til Versailles

    Kvinnetoget til Versailles
    Matmangelen i Paris var stor og en gruppe kvinner ledet an i en marsj til kongens slott i Versailles. Der tvang de ham til å følge med dem tilbake til byen og åpne matlagrene. Hendelsen blir sett på som en avgjørende begivenhet under revolusjonens første høst.
  • Olympe de Gouges

    Olympe de Gouges
    I 1791 skrev forfatteren og journalisten Olympe de Gouges en alternativ Erklæring om kvinnens og borgerinnens rettigheter. Der hevdet hun at «kvinnen som hadde rett til å bli henrettet på skafottet, burde også ha rett til å delta i tribunen». Hun kjempet også for slavers rettigheter, og var motstander av dødsstraff i tillegg til å kritiserte henrettelsen av kongen og dronningen. Dermed kom hun på kant med revolusjonens ledere. I november 1793 ble hun derfor giljotinert.
  • Nasjonalforsamlingen vedtok ny grunnlov

    Nasjonalforsamlingen vedtok ny grunnlov
    Frankrike ble et konstitusjonelt monarki med en utøvende kongemakt og en lovgivende forsamling. Prinsippene fra menneskerettighetserklæringen var med til enviss grad, men l ikke så mye som de radikale opprinnelig ønsket. Selv om alle mennesker var født frie og like, skilte grunnloven mellom «aktive og passive» borgere. Stemmeretten var basert på formue og eiendom og gjaldt bare menn over 25 år.
  • Henrettelsen av Ludvig XVI

    Henrettelsen av Ludvig XVI
    Ludvig XVI: Ble henrettet ved giljotin den 21. januar 1793. Han ble dømt for høyforræderi etter at monarkiet ble avskaffet.
  • Henrettelsen av Marie Antoinette

    Henrettelsen av Marie Antoinette
    Marie Antoinette ble henrettet ved giljotin den 16. oktober 1793 etter å ha blitt anklaget for blant annet høyforræderi, konspirasjon mot staten. Noen påstår at da hun fikk høre om at innbyggerne i Frankrike ikke hadde brød å spise, sa hun "la dem spise kake", som viser hvor ute av kontakt hun var med hva som foregikk blant innyggerne.
  • Napoleon blir keiser

    Napoleon blir keiser
    Napoleon Bonaparte (1769–1821) fra Korsika ble raskt forfremmet i det militære hierarkiet, noe som var mulig takket være revolusjonen. Etter å ha ledet franske styrker til flere seire, ble han i 1799 utnevnt til førstekonsul og republikkens leder. Fem år senere, i 1804, erklærte han seg som keiser og ble dermed egentlig en diktator.
  • Wienerkongressen og Europakonserten

    Wienerkongressen og Europakonserten
    Wienerkongressen med Østerrike, Preussen, Russland og Storbritannia i spissen ønsket først og fremst å gjenopprette maktbalansen. Det nye europeiske maktbalansesystemet fikk navnet Europakonserten.