-
Eerste atoombom op Hiroshima
In 1940 begon Amerika met het ontwikkelen van nucleaire wapens; een project die bekend staat als het Manhattan Project. Op 16 juli 1945 werd de eerste succesvolle test met een atoomtest uitgevoerd.
Op dit moment was de oorlog in Europa al voorbij, maar Japan zou doorvechten tot het bittere eind. De Amerikanen vreesden dat het uitvechten van de oorlog tegen de miljoen levens zou kosten, dus om dat te voorkomen werden atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gegooid op Japan tot overgave te dwingen. -
Truman Doctrine: De speech die de Koude Oorlog startte
De speech waarin president Harry Truman zijn beleid aankondigde om landen die door het communisme bedreigt werden te helpen wordt door velen gezien als het begin van de Koude Oorlog. Vanaf dit moment bestonden er duidelijk twee werelden; de vrije ‘eerste’ wereld en de communistische ‘tweede’ wereld.
Duidelijk directe consequenties van zijn beleid zijn de financiële hulp aan Griekenland, waar men een linkse coup vreesde en Turkije, die steeds meer onder Sovjet invloeden dreigde te vallen. -
Start Marshall Plan
Na de Tweede Wereldoorlog lag Europa in puin. De economie lag plat, en een groot deel van de industrie was verwoest of verouderd. Om te voorkomen dat communisme een kans kreeg zich in West Europa te ontwikkelen, en om het herstelproces te versnellen, voerden de Amerikanen het Marshall Plan uit.
Met dit programma werd er grote financiële en materiële steun aan Europese landen geleverd. Naar schattingen hebben de Amerikanen gedurende vier jaar ongeveer 12 miljard dollar in Europa gestoken. -
Begin Vietnamoorlog
Het falende Franse koloniale bewind in Indochina, verspreiding van communisme in het gebied, de Amerikaanse Containmentpolitiek en de Vietnamese wens om onafhankelijk te worden droegen allemaal bij aan het ontstaan van de Vietnamoorlog.
Het Tonkin-inicident in 1964, waarbij Noord Vietnamezen Amerikaanse schepen aanvielen, markeerde het begin van grote militaire escalaties. Hierop werd operatie ‘Rolling Thunder’ gestart, wat de Amerikanen in staat stelde onbeperkt bommen op Vietnam te gooien. -
Period: to
Vietnamoorlog
De Vietnamoorlog wordt wel de eerste televisieoorlog genoemd. Vanaf 1960 wordt de oorlog namelijk grootschalig op televisie weergegeven, wat tot grote onrust leidt onder de bevolking van zowel Amerika als Europa. Hieruit ontstonden veel anti-oorlog protesten en bewegingen.
De Vietnamoorlog kostte naar schatting zo’n 1.4 tot 4 miljoen mensen het leven. 631.000 tot 2.5 miljoen hiervan zijn naar schatting burgerslachtoffers.
Naast mensenlevens en financiële schade leed Amerika veel gezichtsverlies. -
Ich bin ein Berliner
22 maanden na de bouw van de Berlijnse Muur hield Amerikaanse president John F. Kennedy een toespraak die de geschiedenisboeken in gegaan is als ‘een van de beste toespraken ooit’. Hij benadrukte hierin de steun van de VS aan West Berlijn. Het was van grote morele waarde voor de West Berlijners, die in een kleine door een muur omringde enclave woonden in de communistische DDR. Velen van hen vreesden dat de Sovjets het zouden bezetten.
“Ich bin ein Berliner” is een beroemde citaat uit de speech. -
"I have a dream"
"I have a dream". Deze woorden kent vrijwel iedereen. Martin Luther King organiseerde een mars naar Washington waaraan maar liefst 200.000 mensen meededen. Bij het Lincoln Monument hield zijn beroemde toespraak waarin hij zei te dromen van een tijd waarin gelijk geboren zijn daadwerkelijk betekenis heeft.
Na deze toespraak ontving King de Nobelprijs voor de Vrede. Ook werden er wetten ingelast waardoor racisme op de werkvloer niet langer toegestaan was, en ook kregen zwarte mensen kiesrecht. -
Apollo 11 land op de maan
Apollo 11 was de eerste bemande maanlanding ooit. Toen Neil Armstrong zette zijn eerste stap op het maanoppervlak sprak hij de woorden “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind” uit.
De Sovjets waren de Amerikanen met veel prestaties voor geweest, maar de race naar de maan was toen nog onbeslist. Na de vlucht van Gagarin wilde Kennedy een project vinden waarmee hij de publieke interesse in de ruimtewedloop weer op kon laaien. Helaas hij de landing niet meegemaakt. -
Einde Vietnamoorlog
De Vietnamoorlog had enorme gevolgen. Naas schattingen vonden zo’n 3,5 tot 4 miljoen mensen de dood. De meeste hiervan waren burgers. Agent Orange, een goedje dat de Amerikanen gebruikte om bossen te ontbladeren, leidt tegenwoordig nog steeds tot de geboorte van misvormde kinderen.
Voor de Amerikanen is de oorlog een nationaal trauma. Vele duizenden veteranen hadden voor de rest van hun leven trauma’s. De studiebeurzen die zij kregen heeft echter wel geholpen de Afro-Amerikanen te emanciperen. -
Begin Golfoorlog
De Golfoorlog ontstond nadat Irak buurland Koeweit binnenviel en bezette. Hierop werd een internationale coalitie opgezet die geleid werd door de VS. Dit was de eerste oorlog waarbij livebeelden uitgezonden werden. De oorlog kreeg de bijnaam ‘video game war’ door de vrijgegeven camerabeelden afkomstig van jachtvliegtuigen die in de oorlog opereerden.
Tijdens de oorlog is veel propaganda verspreid. Zo zouden de Irakezen massavernietigingswapens hebben, en massaal baby’s doden. Beide bleek onwaar. -
9/11
Om 08:46 lokale tijd vloog een passagiersvliegtuig in op de noordelijke Twin Tower. Twintig minuten later vloog een ander vliegtuig de zuidelijke toren in. Om 09:37 vloog een derde vliegtuig het Pentagon in. Er was een vierde vliegtuig gekaapt, maar omdat de passagiers de kapers dreigden te overmeesteren besloten de kapers het neer te laten storten.
Deze aanslag, gepleegd door Al Qaida, kostte meer dan 3000 mensen het leven. Het markeerde het begin van de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme.