Aerostato

Εξέλιξη Αερόστατου

  • Feb 19, 1550

    Δημοσίευση από τον Βαυαρό Γκάσπαρ Σκοτ ενος έργου με τίτλο "Παγκόσμιος Μαγεία"

    Δημοσίευση από τον Βαυαρό Γκάσπαρ Σκοτ  ενος έργου με τίτλο "Παγκόσμιος Μαγεία"
    Δείτε σχετικάΤο 1550 ο Βαυαρός Γκάσπαρ Σκοτ δημοσίευσε ένα έργο με τίτλο "Παγκόσμιος Μαγεία" όπου έδειχνε πως είναι δυνατόν κάποιος να κινηθεί στους ουρανούς χρησιμοποιώντας μέσο ελαφρύτερο του αέρα, το οποίο ονόμασε "υπερατμοσφαίρα", αλλά δυστυχώς πίστευε ότι δεν ήταν εφικτό να βρεθεί ένα τέτοιο μέσο και έτσι, αν και καθόρισε την αρχή της λύσης του προβλήματος, δεν κατόρθωσε να το λύσει.
  • Η θεωρία των αερόστατων από τον Ιταλός Φραντζέσκο Λάνα

    Η θεωρία των αερόστατων από τον Ιταλός Φραντζέσκο Λάνα
    Δείτε σχετικά
    Το 1670 ο Ιταλός Φραντζέσκο Λάνα, σπουδαίος φιλόσοφος γνωστός και ως "πατέρας της αεροναυτικής" δημοσίευσε ένα σύγγραμμα με τίτλο: " Δοκίμιο νέων εφευρέσεων προτεινομένων από τη μεγάλη τέχνη". Στο έργο του αυτό καθόρισε τη θεωρία των αερόστατων η οποία και τελικά πραγματοποιήθηκε ένα αιώνα μετά το θάνατο του. Έτσι, ξεκίνησαν και οι πρώτες προσπάθειες για κατασκευή αερόστατων.
  • Πρώτη καταγεγραμένη πτήση αερόστατου στην Πορτογαλία

    Πρώτη καταγεγραμένη πτήση αερόστατου στην Πορτογαλία
    Δείτε σχετικάΤο 1709 επετεύχθη η πρώτη καταγεγραμμένη αερόστατου στην Πορτογαλία. Ο Λορέντζο Γκουσμάο , κατασκεύασε ένα μπαλόνι με διάμετρο 70εκ. περίπου το οποίο τροφοδοτούνταν με το ζεστό αέρα που δημιουργούσε η καύση χόρτων και ξύλων σε ένα μικρό δοχείο στο κάτω μέρος του.
  • Ανακάλυψη του οτι ο υδρογόνο ήταν ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρκό αέρα

    Ανακάλυψη του οτι ο υδρογόνο ήταν ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρκό αέρα
    Δείτε σχετικάΤο 1766 ο Καβέντις αποκάλυψε πώς και γιατί το υδρογόνο είναι ελαφρύτερο του ατμοσφαιρικού αέρα. Έτσι έγιναν προσπάθειες για κατασκευή αεροστάτων που πληρώνονταν με υδρογόνο.
  • Κατασεκυή μπαλονιόυ από τους αδερφούς Μονγκολφιέ

    Κατασεκυή μπαλονιόυ από τους αδερφούς Μονγκολφιέ
    Δείτε σχετικάΤο φθινόπωρο του 1782 οι αδελφοί Μονγκολφιέ κατασκεύασαν ένα μπαλόνι από μεταξωτό ύφασμα και το τροφοδότησαν με ζεστό αέρα. Η επιτυχία τους ήταν σημαντική, γιατί αυτό το μπαλόνι πέταξε για 15 λεπτά περίπου σε ύψος 40 μέτρων.
  • Ο Τιβέριος Καβάλο παρουσίασε μια έκθεση στην έδρα της Βασιλικής Εταιρίας

    Ο Τιβέριος Καβάλο παρουσίασε μια έκθεση στην έδρα της Βασιλικής Εταιρίας
    Δείτε σχετικάΤο 1782 ο Ναπολιτάνος Τιβέριος Καβάλο παρουσίασε σε μεγάλο κοινό που είχε συγκεντρωθεί του Λονδίνου μία έκθεση του στη οποία και βεβαίωνε ότι: "οποιοδήποτε περίβλημα του οποίου το περιεχόμενο θα ήταν υδρογόνο τούτο θα μπορούσε στον αέρα ν' ανυψωθεί", παρουσιάζοντας επιτυχή πειράματα με μπαλόνια από έντερα βοδιού.
  • Η πρώτη επιτυχημένη πτήση αερόστατου

    Η πρώτη επιτυχημένη πτήση αερόστατου
    Δείτε σχετικάΗ πρώτη επιτυχημένη πτήση έγινε στις 5 Ιουνίου 1783, από τους Γάλλους αδελφούς Μονγκολφιέ με την επινόηση της «Μονγκολφιέρας», όπως ονομάστηκε τότε το αερόστατο. Οι εύποροι αδελφοί αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα μπαλόνι που θα ανέβαινε ψηλά με ζεστό αέρα και τελικά τα κατάφεραν.
  • Ανύψωση μιας σφαίρας από τον Σαρλ στο Παρίσι

    Ανύψωση μιας σφαίρας από τον Σαρλ στο Παρίσι
    Δείτε σχετικάΣτις 27 Αυγούστου 1783, στο Παρίσι, στο Πεδίο του Άρεως, μπροστά σε 300.000 Παριζιάνους, ο Σαρλ ύψωσε μια σφαίρα από ύφασμα, ντυμένο με καουτσούκ, με διάμετρο 3,5μ., γεμάτη υδρογόνο, που μόλις είχε ανακαλυφθεί. Η πρωτόγονη διάταξη για παραγωγή υδρογόνου προκάλεσε τεράστια ρύπανση. Πολλοί από τους θεατές έφυγαν μακριά για να μην δηλητηριασθούν, αλλά στο τέλος η πτήση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
  • Ζαν Φρανσουά και Φρανσουά Λωραίν διασχίζουν πρώτοι τον αέρα από τη μια άκρη του Παρισιού ως την άλλη.

    Ζαν Φρανσουά και Φρανσουά Λωραίν διασχίζουν πρώτοι τον αέρα από τη μια άκρη του Παρισιού ως την άλλη.
    Δείτε σχετικά Στις 21 Νοεμβρίου 1783 οι: Ζαν Φρανσουά και Φρανσουά Λωραίν διέσχισαν πρώτοι τον αέρα από τη μια άκρη του Παρισιού ως την άλλη. Η συγκίνηση της επιτυχίας ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων των κατοίκων του Παρισιού που έτρεχαν χοροπηδώντας ακολουθώντας το αερόστατο. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί τα γενέθλια της αεροναυτιλίας ή αεροναυτικής.
  • Οι αδελφοί εφευρέτες επανέλαβαν το πείραμα στο Παρίσι

    Οι αδελφοί εφευρέτες επανέλαβαν το πείραμα στο Παρίσι
    Δείτε σχετικά' >Δείτε σχετικά</a>Στις 19 Σεπτεμβρίου 1784 οι αδελφοί εφευρέτες, κατόπιν πρόσκλησης, , στη μεγάλη αυλή του Ανακτόρου των Βερσαλλιών παρουσία του Βασιλιά. Μάλιστα για περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον προσδέθηκε στο κάτω μέρος ένα καλάθι από λυγαριά που μετέφερε τους πρώτους αεροναύτες: έναν κόκορα, μια πάπια κι ένα αρνί. Το πείραμα πέτυχε απόλυτα και τα ζώα επέστρεψαν στη γη "σώα και αβλαβή"
  • Πρώτο αερόστατο στον ελλαδικό χώρο

    Πρώτο αερόστατο στον ελλαδικό χώρο
    Δείτε σχετικάΤο 1803 ο Παχώμης, ένας χρυσοχόος από το Συρράκο έφτιαξε το πρώτο πετούμενο στον ελλαδικό χώρο, κατά παραγγελία του ιδιαίτερα φιλομαθή Αλή Πασά που είχε εντυπωσιαστεί με την πολεμική χρήση αερόστατων από τον Ναπολέοντα. Ο Παχώμης έβαλε μπρος να σηκώσει ένα αερόστατο στον χώρο περίπου που είναι τώρα το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Έτσι μάθαμε και στην Ελλάδα τι είναι το αερόστατο.
  • Εγκατάλειψη του θερμού αέρα ως μέσο εξασφάλισης άνωσης

    Εγκατάλειψη του θερμού αέρα  ως μέσο εξασφάλισης άνωσης
    Δείτε σχετικά Ο θερμός αέρας εγκαταλείφθηκε ως μέσο εξασφάλισης άνωσης, όταν, κατά τη δεκαετία του 1820 αφού έγιναν διαθέσιμα το φωταέριο και το υδρογόνο. Οι αεροναύτες των ελευθέρων αερόστατων μπορούν να ελέγχουν δύο μόνο κινήσεις, άνοδο και κάθοδο. Ο έλεγχος γίνεται με προσθήκη ή απόρριψη σάκων άμμου ή με αλλαγή του όγκου του αερίου πληρώσεως, που επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση λίγου αερίου(για κάθοδο) ή με τη θέρμανσή του(για άνοδο).
  • Έθιμο με αερόστατα

    Δείτε σχετικάΈνα μοναδικό και πολύ φαντασμαγορικό έθιμο που ξεκίνησε περίπου το 1912 και κρατάει μέχρι και σήμερα, αναβιώνει στο παραδοσιακό Λεωνίδιο Κυνουρίας κάθε Πάσχα και συγκεκριμένα τη νύχτα της Ανάστασης. Η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αερόστατων
  • Κατασκευή γερμανικού αερόπλοιου Χιντενμπουργκ

    Κατασκευή γερμανικού αερόπλοιου Χιντενμπουργκ
    Δείτε σχετικάΗ κατασκευή του γερμανικού αερόπλοιου Χίντενμπουργκ ξεκίνησε το 1931 και διήρκεσε 5 χρόνια.
  • Πρώτη πτήση Χίντενμπουργκ

    Πρώτη πτήση Χίντενμπουργκ
    Δείτε σχετικάΤο Χίντενμπουργκ ήταν γερμανικό αερόπλοιο για εμπορικές και επιβατικές μεταφορές. Ήταν το μεγαλύτερο αερόπλοιο εκείνης της εποχής, το μήκος του έφτανε τα 245 μέτρα. Ο σκελετός του ήταν κατασκευασμένος από αλουμίνιο και χρησιμοποιούσε υδρογόνο. Ήταν διώροφο και πολυτελές.Για πρώτη φορά πέταξε στις 4 Μαρτίου 1936.
  • 'Εκρηξη αερόπλοιου Χίντενμπουργκ

    Δείτε ΒίντεοΣτις 6 Μαϊου 1937, ενώ το Χίντενμπουργκ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ πήρε φωτιά και κάηκε με θεαματικό τρόπο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προκαλέστεικε ο θάνατος 36 ανθρώπων .Έτσι οι ειδικοί κατάλαβαν τη μεγάλη αναφλεξιμότητα του υδρογόνου και από τότε γεμίζουν τα αερόπλοια μα και τα αερόστατα με ήλιο μόνο.
  • Το αερόστατο θερμόυ αέρα αναβιώνει ως άθλημα

    Το αερόστατο θερμόυ αέρα αναβιώνει ως άθλημα
    Δείτε σχετικάΣτα μέσα της δεκαετίας 1960-1970 το αερόστατο θερμού αέρα αναβίωσε ως άθλημα. Διατήρησε την κλασσική διαμόρφωση, δηλαδή σάκος αέρα (περίβλημα) σε σχήμα σφαίρας ή αχλαδιού, από τον οποίο κρέμεται ένα καλάθι για πλήρωμα ενός ή δύο αεροναυτών.
  • Δοκιμές για την κατασκευή αερόπλοιων

    Δείτε σχετικάΑπό τότε που ο άνθρωπος πέτυχε την ανύψωση του με το αερόστατο, άρχισε τις προσπάθειες για να μπορεί να το κυβερνά και να το οδηγεί στην κατεύθυνση που θέλει. Το αερόστατο μπορεί να αιωρείται και να κινείται παράλληλα με τον άνεμο, δεν γίνεται όμως να το κατευθύνουμε.Έτσι ξεκίνησαν οι δοκιμές για την κατασκευή των αερόπλοιων, που έχουν μηχανισμούς ελέγχου πτήσης περίπου το 1995.Αυτό ήταν η εξέλιξη του αερόστατου.
  • Το ρεκορ 5.059 μέτρων ύψους

    Το ρεκορ 5.059 μέτρων  ύψους
    Δείτε σχετικά

    Πρόβλημα για τα αερόπλοια (όπως και για τα αερόστατα) αποτελούσαν πάντα οι μετεωρολογικές συνθήκες. Με ισχυρούς ανέμους ταχύτητας πάνω από 50χλμ την ώρα δεν μπορούν ούτε να απογειωθούν, ούτε να προσγειωθούν. Άλλο μειονέκτημα των αερόπλοιων είναι ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις σε μεγάλα ύψη. Το ρεκόρ των 5.059 μέτρων επετεύχθη τον Αύγουστο του 1998.
  • Πρώτο διεθνές φαστιβάλ αερόστατων

    Πρώτο διεθνές φαστιβάλ αερόστατων
    Δείτε ΒίντεοΤο 2006 οργανώθηκε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ αερόστατων με αγώνες και τη συμμετοχή 250.000 θεατών.