Norge 2.vk

AK 4 Tidslinje 1940-1945 2. verdenskrig

  • Tyskerne angrep Norge

    Tyskerne angrep Norge
    Da 2.vk brøt ut i 1939, erklærte Norge seg nøytralt, men 9. april 1940 angrep tyske tropper landet. Det kom som en stor overraskelse på Norge.
    Noe av grunnen til at Norge ikke fikk «være i fred» var på grunn av Norges strategiske geografiske posisjon.
  • Slaget om Narvik

    Slaget om Narvik
    Slaget om Narvik var kamphandlingene som fant sted i Narvik og omegn etter den tyske invasjonen av Norge under 2.vk. Kamphandlingene varte fra 9. april og fram til de norske styrkene startet demobilisering 8 juni og kapitulerte 10 juni.
  • Sabotasjeaksjoner

    Sabotasjeaksjoner
    Den norske motstandsbevegelsen utførte en sabotasjeaksjon mot en tysk militærbase.
    Det var en viktig del av kampen mot den tyske okkupasjonen under 2.vk. De utførte sabotasjeaksjoner mot tyske militærbaser for å svekke okkupasjonsmakten og støtte den norske motstanden. Disse aksjonene var risikable, men bidro til å opprettholde håpet og motstanden blant det norske folk.
  • Kongehuset flyktet

    Kongehuset flyktet
    Det norske kongehuset flyktet til Storbritannia for å fortsette kampene mot okkupasjonen.
    Det norske kongehuset ledet av Kong Haakon VII, flyktet til Storbritannia under 2.vk for å fortsette kampene mot den tyske okkupasjonen. De etablerte en eksilregjering og ble et symbol på norsk motstand og nasjonal enhet. Deres avgjørelse om å fortsette kampen fra utlandet inspirerte og oppmuntret det norske folket i deres motstand mot okkupasjonsmakten.
  • Quisling på statsbesøk i Tyskland

    Quisling på statsbesøk i Tyskland
    Vidkun Quisling kommer på statsbesøk til Tyskland, 1942 den 1. februar.
    Vidkun Quisling, som var leder for det norske nazistpartiet Nasjonal Samling, hadde et statsbesøk i Tyskland i 1942. Besøket var en del av hans samarbeid med de tyske okkupasjonsstyrkene. Quisling forsøkte å styrke båndene mellom Norge og Tyskland, men møtte også motstand og kritikk fra den norske motstandsbevegelsen.
  • Jødeaksjonen

    Jødeaksjonen
    Jødeaksjonene i Norge 1942, høsten.
    Under den tyske okkupasjonen ble jødene systematisk forfulgt og deportert til konsentrasjonsleirer. De fleste norske jøder ble arrestert og sendt til Auschwitz, hvor de ble drept. Det var en tragisk og mørk periode i norsk historie.
    Den største deportasjonen skjedde 26. november 1942, da i alt 529 jøder ble fraktet ut av landet med skipet DS Donau.
  • Studendeprotasjonen

    Studendeprotasjonen
    Universitetet i Oslo ble avsperret av tyskerne da de arresterte studentene den 30. november 1943. Det ble samtidig satt i gang ransakelse av studentenes boliger og på åpen gate. I tillegg ble omtrent 1200 lærere og funksjonærer arrestert. Samme dag ble alle kvinner og en del andre løslatt. 628 studenter endte opp med å bli sendt til Tyskland.
  • Filipstadeksplosjonen

    Filipstadeksplosjonen
    Ved Filipstadkaia i Oslo den 19. desember 1943 inntraff det en eksplosjon da store mengder sprengstoff gikk i luften. Dette var den største katastrofen i sitt slag under okkupasjonen i Norge sammenlignet med katastrofen i Vågen i Bergen den 20. april 1944. Selv om sabotasje ikke kan utelukkes, omtales Filipstadeksplosjonen offisielt som en ulykke.
  • Eksplosjonen i Vågen

    Eksplosjonen i Vågen
    Det var den største enkeltkatastrofen som skjedde under andre verdenskrig i Norge. Det nederlandske skipet Voorbode var lastet med dynamitt til bruk for den tyske okkupasjonsmakten. Kl. 8 eksploderer sprengstoffet. 158 menneskeliv går tapt, herav 102 nordmenn, og skadeomfanget var på 4800. Fartøyer, varelagre og sivile bygninger gikk tapt. Katastrofen inntraff på Hitlers bursdag, og derfor mente okkupasjonsmakten at den skyldtes sabotasje, årsaken viste seg å være selvantenning i bunkerskull.
  • Frigjøringen av Øst-Finnmark

    Frigjøringen av Øst-Finnmark
    Høsten 1944 ble ØstFinnmark frigjort av sovjetiske soldater. Sovjetiske tropper fra røde armé angrep tyske stillinger ved Ishavsfronten og rykket videre inn i Finnmark. De sovjetiske troppene frigjorde Kirkenes etter å ha kjempet kamper mot de tyske styrkene, de rykket frem til de stoppet ved Tanaelva. Den tyske tvangsevakueringen av Finnmark og NordTroms pågikk samtidig. Det oppstod derfor et ingenmannsland mellom frigjorte områder i ØstFinnmark og områdene tyskerne fortsatt hadde kontroll over
  • Tyskland kapitulerer

    Tyskland kapitulerer
    Tyskland overga seg natten mellom 8. og 9. mai 1945. Hjemmefrontens ledelse overtok styringen inntil en regjeringsdelegasjon ledet av kronprins Olav ankom Oslo 13. mai.
  • Kongen returnerer til Norge

    Kongen returnerer til Norge
    Etter kong Haakons tilbakekomst 7. juni ble det valgt en samlingsregjering, og etter valgene høsten 1945, der Arbeiderpartiet fikk absolutt flertall og dannet regjering, var de politiske forholdene normale igjen.