-
Nederlandse kooplieden/VOC reisden naar indië. Ze konden veel geld verdienen met de handel in goederen zoals koffie, thee en specerijen. Ze drongen de indiers handelscontracten op waarin het hen werd verboden om hun goederen aan andere landen te verkopen (monopolie). Ze gingen vaak de vorsten een aantal procenten van de winst geven, zodat hun de indiers aanspoorden om harder te gaan werken. uiteindelijk hadden de nederlanders meer te zeggen dan de indische vorsten die de eilanden eerst bestuurde
-
Nederlanders beschouwden Indië als kolonie. een land mocht zijn koloniën gebruiken om er zelf beter van te worden. De regering kreeg nu het geld binnen. De Nederlandse ambtenaren controleerden of boeren genoeg produceerden. 1/5 voor Nederland.
-
eerste nationalistische beweging in het voormalige Nederlands-Indië
-
Diponegro was de leider van de opstand gedurende de Java-oorlog. De diepere achtergrond was de ontevredenheid van de Javaanse bevolking over veel aspecten van het Nederlands bewind.
-
Nederland voert het cultuurstelsel in. 1/5 van land moet verbouwen voor producten van de VOC. Dit stelsel heeft tot armoede en hongersnood in Indonesië bijgedragen. bedenker: gouverneur-generaal van den Bosch. terugdraaien franse politiek (geenvrijheid meer) cultures= verplichte producten. Nederlandse Handels Maatschappij. groot mogelijke winst voor staat.
-
-
-
-
vrijheid om zelf te handelen zonder monoplie van de Nederlandse Handels Maatschappij. er kwamen liberale wetten,
-> einde van cultuurstelsel -
na het Sumatratraktaat(verdrag) Nederland de vrije hand had gegeven. Toen vond Engeland net als Nederland dat ze orde is Atjeh moesten stellen. Maar toen het zeeroven in Atjeh niet ophield en de Sultan van Atjeh hulp ging zoeken bij andere landen, verklaarde Nederland de oorlog aan Atjeh. Luitenant-generaal van Heutsz gaf leiding aan het leger.
-
ethiek, streven naar het goede en menselijke. ze hadden vanaf 1900 veel invloed op de politiek. de armoede kwam door gebrek van ontwikkeling. de winsten van de handel moest ook deels naar indie. einde gedwongen productie. winsten gingen niet naar de nl staat maar naar beddrijven(van de staat). betere wegen,scholing,hogere voedseloprbengsten. geen hoger welzijn, geen politieke inspraak, emigratiepolitiek mislukt.
-
-
-
-
was een volksvereniging met leden in heel Nederlands-Indië. islamitisch
-
-
- een vaderland
- een natie
- een taal; bahasa indonesia (maleis) soekarno aan het hoofd
-
Achmed Soekarno riep aanhangers op om niet met de Nederlanders samen te werken. --> nationalisme verspreidden.
-
Japan werkte samen met Duitsland. Japanners veroverden een groot deel van oost-azië. Ze zetten de Nederlanders gevangen onder slechte omstandigheden in jappenkampen +birma spoorlij. Veel indiërs waren eerst blij met Japan. Ze zouden hen bevrijden. Indië moest goederen leveren voor Japanse oorlogvoerig rubber, katoen, voedsel. halverwege 1942 kwam aan t japanse succes een eind. ze hadden Indie harder nodig. gingen samen werken met de nationalisten. die moesten indiers aansporen harder te werken.
-
atoombom van Amerika op de stad Hiroshima.
-
atoombom van Amerika op Nagasaki
-
onafhankelijkheidsverklaring van Soekarno en Hatta
-
eerste soldaten kwamen aan op Java. daarna ook de eerste afgevaardigde van de nederlandse regering. kon niet veel bereiken.
-
nuttelloos akkoord gesloten. indie zou verenigd blijven maar wel meer zelfbestuur. geen van beide tevreden, geweld strijdgroepen ging door : nederland bracht meer soldaten.
-
militaire acties van de nederlandse regering als een reactie op de uitgeroepen republiek indonesië (de proclamatie). En de nationalisten die Nederlanders en samenwerkende Indiërs in gevaar brachten. 'een binnenlands probleem'
doel: macht van het konkrijk der nederlanden te herstellen. indie noemde het oorlog. g-b en vs veroordeelden het optreden. vn steunde indonesie. dreigden marshallhulp te staken. eisten soevereiniteit voor indonesie. -
indonesië bleef in een unie verbonden met Nederland. koningin juliana staat aan het hoofd van de Unie. Nieuw-Guinea bleef bij Nederland. indo: geen vertrouwen in nederland, nog steeds veel macht heeft nederland. Nederland: niet langer heerser, kritiek op gebrek democratie in Indonesië. soekarno 1e president, wilt een eenheidsstaat(federatie wordt afgebroken). = schending van afspraak.
-
hij onteigde nederlandse bedrijven en bezittingen.
-