318514d3 a886 43c5 a4e4 a0e862534ecb

Den kalde krigen

  • Andre verdenskrig slutter

    Andre verdenskrig slutter
    Krigen i Europa endte med sovjetiske troppens erobring av Berlin, etter fulgt av Tysklands betingelsesløse overgivelse, så lettere sagt så sa Tyskland at de gir seg.
  • trumandoktrinen

    trumandoktrinen
    Trumandokrtinen var en tale presidenten Harry S. Truman holdte. Det var Sovjetunionen og kommunismen han ikke støttet. Så han sa til alle andre at han kunne sende penger og våpen. Han ville sende våpen til de landene han ikke ville skulle ha kommunisme.
  • Marshall planen

    Marshall planen
    USA likte ikke at kommunistene tok makta i øst- europe. Landet så på kommunismen som en trussel mot demokrati og kapitalisme. Usa ville ikke se på at kommunismen sprede seg, så de bredde Harry Truman som var president, om penger til støtte Tyrkia.
  • Berlinblokade

    Berlinblokade
    Berlinblokaden var da Sovjetunionen blokkerte alle vestmaktene innfarts veier fra vest-Berlin. De vil hindre fordi den rike delen av Berlin ikke skulle komme til den fattige.
  • Mao zendong

    Mao zendong
    Mao Zedong var en kinesisk statsmann og partileder for Kinas kommunistparti. Mao var med på å etablere Folkerepublikken Kina i 1949.
  • Etablering av nato

    Etablering av nato
    Nato er men militærallianse. Nato ble opprettet for å få et felles forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen. Når det ble opprettet var det 12 land med.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom nord-Korea og sør-Korea som varte fra 1950- 1953. Med støtte fra både Sovjetunionen og Kina gikk Nord-Korea til angrep på Sør-Korea 25. juni 1950. Angrepet ble startskuddet på en blodig tre år lang krig mellom Nord- og Sør-Korea. Krigshandlingene endte i en våpenhvileavtale
  • Etablering av warzawpakten

    Etablering av warzawpakten
    Det var en militær allianse mellom Sovjetunionen og land i den tidligere østblokken i Europa. Det var en forsvars pakt mot nato.
  • romkappløpet og sputniksjokket

    Romkappløpet var usa og Sovjetunionen som konkurrerte om å ha mest teknologiskframskritt. Sputniksjokket når Sovjetunionen la ut en satellitt i verdens rommet. Noe som var et stort fremskritt for sovjetunionen i romkappløpet.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    . Vietnamkrigen var en stedfortrederkrig, men begynte som en borgerkrig mellom det kommunistiske regimet i Nord-Vietnam og den USA-støttede staten i Sør-Vietnam. Nord-Vietnam var en kommunistisk stat som fikk støtte fra Sovjetunionen og Kina. Sør-Vietnam hadde et vestligvendt regime, og var alliert med USA. Krigen ble etter hvert svært upopulær i USA, og landet trakk seg ut av konflikten i 1973.
  • Berlin muren

    Mange av innbyggerens i øst-Tyskland ønsket å flykte til vest- Tyskland. 2,7 milioner østtyskere dro til vest-Tyskland mellom 1949 til 1961.
  • Cubakrisa

    Mange amerikanere hadde investert penger i sukkerproduksjonen på Cuba, og øya var et populært feriested. Fidel og Castro og han gjeriljasoldater hadde ført krig mot Batista i flere år. De over tok makta på Cuba. Mange politikere i usa ønsket å gå til krig uten varsel.
  • Kupp i chile

    Kupp i chile
    USAs innblanding i Chile i 1973. I et demokratisk valg noen år tidligere var det blitt valgt en regjering der som USA ikke likte. USA gikk da inn med penger, våpen og etteretning til den chilenske hæren, som heller ikke likte den nye regjeringen. Hæren ville heller styre landet selv. Med støtte fra USA klarte hæren å gjennomføre et statskupp mot regjeringen og innføre militærdiktatur i stedet. Diktaturet i Chile varte fra 1973 til 1991.
  • Afghanistan ble invadert

    Afghanistan ble invadert
    I 1979 såg det ut som kommunistiske styret skulle falle. Sovjetunionen fryktet at frykta at landet kunne få et styre som usa ville støtte og innvandrere Afghanistan. Okkupasjonen av Afghanistan førte til en ny spenningsperiode mellom det to supermaktene.
  • Nedrusningsavtalen

    Nedrusningsavtalen
    I 1987 undertegnet Sovjetunionens leder Mikhali Gorbatsjov og USA president Ronald Reagan en nedrusningsavtale for å redusere antall atomvåpen i de to landene.
  • Berlinmuren falt

    Berlinmuren falt
    1. november 1989 samlet store folkemengder seg på begge sider av Berlinmuren. Grensevaktene trakk seg tilbake, og flere tusen østtyskere begynte å krysse grensen til Vest-Berlin. Andre satte i gang med å rive ned muren, til vill jubel fra de frammøtte. I løpet av de neste dagene krysset hundretusener av østtyskere grensen. Jubelscenene fra Berlin ble direktesendt over hele verden.
  • Mikhael gorbatsjov

    Mikhael gorbatsjov
    I 1985 ble Mikhail Gorbatsjov ny leder i Sovjetunionen. Han skjønte at landet ikke kunne holde følge i våpenkappløpet med USA. Gorbatsjov ville bruke mindre penger på militæret. I stedet ville han gjennomføre reformer som skulle gjøre økonomien bedre og livet lettere for innbyggerne i Sovjetunionen.
  • Oppløsninga av Sovjetunionen

    Oppløsninga av Sovjetunionen
    En av de viktigste grunnene til at krigen tok slutt var pga økonomiproblemer i sovjetunionen. Midt mellom alt så raste Berlinmuren ned grensevaktene trekte seg tilbake. Og folk begynte og gå over muren. Sovjetunionen gikk i oppløsning. 25. desember 1991 sa det stopp. Da signerte Gorbatsjov avtalen som oppløste Sovjetunionen. Over natten fikk verden 15 nye, selvstendige land. Den kalde krigen var slutt.