Arton137124

Eix cronològic de la Segona Guerra Mundial

  • Period: to

    Període d'entreguerres (1918-1939)

    Etapa històrica i/o interval de temps entre el final de la Primera Guerra Mundial (11 de novembre de 1918) i l'inici de la Segona Guerra Mundial (1 de setembre de 1939). Va ser una època de canvis polítics, econòmics, territorials i socials; sobretot a Europa. Per exemple, a nivell territorial, Alemanya va perdre un 10% del territori.
  • Dachau comença a funcionar

    Dachau comença a funcionar
    Dachau va ser el primer camp de concentració que Hitler va posar en funcionament després d'arribar al poder l'any 1933. Aquest el va crear amb l'objectiu d'empresonar a presoners polítics com comunistes o socialistes. Va ser el model que es va seguir per a crear altres camps.
  • Intervenció d'Itàlia i Alemanya a la Guerra Civil espanyola

    Intervenció d'Itàlia i Alemanya a la Guerra Civil espanyola
    La intervenció d'Itàlia i Alemanya a la Guerra Civil espanyola (1936-1939) va servir com a ajuda al front nacionalista i com a prova per a la Segona Guerra Mundial. Per exemple, Hitler va provar tàctiques com els bombardejos massius (Guernica, 1937) i va reforçar l'eix amb Mussolini.
    Finalment, el fet que les democràcies occidentals no intervinguessin va donar confiança als règims feixistes a expandir-se, cosa que va contribuir a l'inici de la Segona Guerra Mundial l'any 1939.
  • Pacte Antikomintern

    Pacte Antikomintern
    Pacte d'aliança entre Alemanya, Itàlia, Japó i altres països signat a Berlín l'any 1936. L'objectiu d'aquest pacte era defensar-se de l'amenaça que els suposava l'URSS i aïllar-la (que no comptés amb aliats a Europa).
  • Guerra sinojaponesa

    Guerra sinojaponesa
    La Guerra sinojaponesa va ser una guerra que va enfrontar al Japó i la Xina del 7 de juliol de 1937 al 9 de setembre de 1945. Japó, que es tractava d'un país imperialista, militarista i nacionalista; va ocupar el nord de la Xina amb l'objectiu d'obtenir matèries primeres per a les seves indústries creixents. Tanmateix, la Xina va ser qui va guanyar el conflicte i hi va haver un total de 20 milions de morts.
  • Anschluss

    Anschluss
    Amb l'objectiu de la creació d'un espai vital per al domini de la raça ària, els nazis van annexionar Àustria el 12 de març de 1938. "Anschluss" és el nom amb què es coneix aquest fet històric.
  • Pacte de Múnic

    Pacte de Múnic
    Conferència duta a terme el 30 de setembre de 1938 a Múnic. En aquesta es va signar un acord entre Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya i França on es donava permís a Alemanya perquè annexionés el territori dels Sudets. Tanmateix, Alemanya no va complir el pacte establert, ja que va ocupar Polònia l'any 1939 i aquest va ser el detonant que va fer que s'iniciés la Segona Guerra Mundial.
  • Annexió dels Sudets

    Annexió dels Sudets
    Amb l'objectiu de la creació d'un espai vital per al domini de la raça ària, els nazis van annexionar el territori dels Sudets (Txecoslovàquia) l'1 de setembre de 1938.
  • Pacte d'Acer

    Pacte d'Acer
    Pacte d'aliança entre Alemanya i Itàlia signat el 22 de maig de 1939 a Berlín. En aquest, s'establia la cooperació militar i l'ajuda defensiva mútua entre ambdós països.
  • Pacte Molotov-Ribbentrop

    Pacte Molotov-Ribbentrop
    Pacte d'aliança entre Alemanya i l'URSS signat a Moscou la nit del 23 al 24 d'agost de 1939. En aquest, ambdós països acordaven que no s'atacarien mútuament i es van dividir, en secret, països que estaven ubicats entre ells dos. Per exemple, Polònia.
  • Invasió de Polònia per part d'Alemanya

    Invasió de Polònia per part d'Alemanya
    L'1 de setembre de 1939 Alemanya va envair Polònia. Al llarg d'aquesta invasió, Alemanya va anar destruint el país i va convertir a la població en mà d'obra esclava. Aquest fet va ser el detonant que va originar el desenvolupament de la Segona Guerra Mundial, ja que Alemanya es va saltar el pacte establert en la Conferència de Múnic. En aquest, se li va atorgar el permís per envair als Sudets, però no a la resta de territoris.
  • La Blitzkrieg (guerra llampec)

    La Blitzkrieg (guerra llampec)
    La Blitzkrieg o guerra llampec (1939-1942) va ser una tàctica militar de l'Alemanya nazi utilitzada en la Segona Guerra Mundial amb l'objectiu d'envair ràpidament territoris enemics i poder crear l'espai vital. Per a poder-ho dur a terme, calia concentrar un fort poder ofensiu de tancs, avions i artilleria en llocs específics. Tanmateix, aquest pla va fracassar i la guerra va acabar sent molt més llarga del que els alemanys creien.
  • Period: to

    Segona Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial, també coneguda com a IIGM, va ser un conflicte bèl·lic iniciat l'1 de setembre de 1939 i finalitzat el 8 de maig de 1945. Aquest va involucrar a gran part del món i van morir entre 40 i 50 milions de persones.
  • Invasió de Dinamarca i Noruega

    Invasió de Dinamarca i Noruega
    El 9 d'abril de 1940, Alemanya va envair Dinamarca i Noruega per tal d'arribar a Suècia amb l'objectiu de què li proveís ferro. Destacar, però, que Hitler tenia por que el Regne Unit l'ocupés i frenés el comerç entre Alemanya i Suècia.
  • Entrada dels nazis a París

    Entrada dels nazis a París
    El 14 de juny de 1940, els nazis van entrar a París i al cap d'una setmana, aproximadament, van derrotar els francesos. En conseqüència, França va quedar dividia en dos: el nord sota domini alemany i, el sud, sota el règim col·laboracionista del general Pétain.
  • Discurs de Charles de Gaulle

    Discurs de Charles de Gaulle
    El 18 de juny de 1940 Charles De Gaulle va fer un discurs en la BBC (una ràdio britànica) amb l'objectiu de realitzar una crida a la resistència del poble francès després d'haver sigut ocupats per l'Alemanya nazi. Aquest va ser repetit una sèrie de vegades per tal d'aconseguir que el seu missatge tingués un impacte molt més gran del que va tenir inicialment.
  • Armistici de França amb Alemanya

    Armistici de França amb Alemanya
    L'armistici de França amb Alemanya va ser un pacte entre França i Alemanya signat a Rethondes (França) el 22 de juny de 1940. En aquest, França es rendia enfront de l'exèrcit nazi i el país es dividia en dos: la part del nord estava sota domini alemany i, el sud, sota el règim col·laboracionista del general Pétain.
  • Batalla d'Anglaterra

    Batalla d'Anglaterra
    La Batalla d'Anglaterra va ser una batalla que va enfrontar a Anglaterra i Alemanya l'any 1940. L'objectiu de Hitler era atacar i derrotar a Anglaterra mitjançant avions i bombardejos. Tanmateix, el resultat no va ser l'esperat, ja que Anglaterra va aconseguir resistir.
  • Pacte Tripartit

    Pacte Tripartit
    Pacte de cooperació militar entre Alemanya, Itàlia i Japó signat el 27 de setembre de 1940 a Berlín, construint així l'eix Japó-Itàlia-Alemanya.
    En aquest pacte, per una banda, Japó reconeix i respecta el lideratge d'Alemanya i Itàlia per establir un nou ordre a Europa. Per l'altra, Alemanya i Itàlia reconeixen i respecten el lideratge del Japó per establir un nou ordre en l'Àsia de l'est. Finalment, també pacten per ajudar-se mútuament en cas d'atac.
  • Inici Operació Barba-roja

    Inici Operació Barba-roja
    L'inici de l'Operació Barba-roja és l'inici de l'intent de Hitler d'ocupar i aniquilar l'URSS, per posar fi així al comunisme. En el moment en què la va envair, es va posar fi al pacte de no-agressió. En aquesta invasió, els nazis anaven en cerca de nous recursos naturals i amb el desig d'acabar amb el poder soviètic. L'avançament va ser molt ràpid, va haver-hi ciutats devastades i un extermini de la població. També van succeir les batalles de Leningrad i Moscou, on l'Exèrcit Roig va resistir.
  • Atac a Pearl Harbor

    Atac a Pearl Harbor
    L'atac a Pearl Harbor va ser un atac sorpresa per part del Japó a la base nord-americana de Pearl Harbor el 7 de desembre de 1941. L'objectiu de l'atac comès pel Japó va ser evitar que els estatunidencs frustressin els plans d'expansió que tenien pel continent asiàtic. Tot i que l'atac es va dur a terme tal com tenien planificat, no van aconseguir vèncer als Estats Units. Encara més, aquest fet va ser el que va provocar l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.
  • Setge de Leningrad

    Setge de Leningrad
    En el setge de Leningrad, la ciutat (Leningrad) va quedar encerclada i s'hi va prohibir l'entrada i la sortida a qualsevol persona. Realitzat pels nazis, el setge es va iniciar el 8 de setembre de 1941 i va finalitzar el 27 de gener de 1944. A més a més, destaca per ser el setge més llarg de la història sobre una ciutat.
  • Batalla del Pacífic

    Batalla del Pacífic
    La batalla del Pacífic es va iniciar el 7 de desembre de 1941 i va durar fins l'any 1945. Aquesta va començar amb l'atac de la base militar estatunidenca, anomenada Pearl Harbor, per part del govern japonès. El que va comportar l'entrada dels EUA a la guerra de la mà dels seus aliats. Durant aquesta el Japó va poder expandir-se i conquerir colònies com les angleses, les franceses i les holandeses.
  • Inici de la solució final

    Inici de la solució final
    La solució final va ser un succés que van dur a terme els nazis amb la finalitat d'exterminar totalment als jueus. Ho van aconseguir a partir d'assassinats massius, la creació de camps d'extermini i les seves càmeres de gas, entre altres. Va ser un esdeveniment que va marcar l'Holocaust amb la mort de 6 milions de jueus.
  • Batalla de Stalingrad

    Batalla de Stalingrad
    La batalla de Stalingrad és un enfrontament bèl·lic entre els nazis (Alemanya) i alguns dels seus aliats contra l'Exèrcit Roig (URSS). La batalla es va iniciar el 23 d'agost de 1942 i va finalitzar el 2 de febrer de 1943 amb la victòria de l'Exèrcit Roig. Tot i la victòria per part de l'URSS, el 99% de la ciutat va quedar destruïda, més de la meitat de la població va ser assassinada i van morir 500.000 soldats soviètics. Pel que fa a Alemanya, van morir 150.000 soldats.
  • Implantació de la República feixista de Salò

    Implantació de la República feixista de Salò
    La República feixista de Salò va ser proclamada el 23 de setembre de 1943 al nord d'Itàlia, zona la qual els nazis havien aconseguit ocupar. Va ser un Estat titella de l'Alemanya nazi, per la qual cosa va tenir una estreta relació amb Hitler i el seu voltant. Mussolini era únicament qui la controlava i tenia la seva capital a Roma, tot i que, tots els líders i altres persones rellevants per a aquesta es trobaven a Salò. Finalment va ser derrocada pels partisans italians el 28 d'abril de 1945.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    Va ser una operació militar que pertanyia a "Overlord", una operació que tenia com a objectiu l'alliberament del Nord-oest de França. Va succeir el 6 de juny de 1944, on veiem que les tropes britàniques i nord-americanes van arribar a aquest territori situat al nord de França, per tal de combatre als nazis amb col·laboració de la resistència francesa. Finalment, van poder avançar i enfrontar a les tropes nazis, conseqüentment van poder arribar a París, el que va significar el seu alliberament.
  • Alliberament de París

    Alliberament de París
    Després dels durs combats entre les tropes aliades dels francesos i les nazis, els aliats van poder avançar dins del país francès. Fins que dos mesos més tard, en específic, el 8 d'agost de 1944 van arribar a París amb el que va iniciar l'alliberament de la ciutat de l'ocupació nazi. Tot i que aquest no va ser efectiu fins a l'endemà, degut a que hi va haver diversos enfrontaments entre les tropes.
  • Batalles d'Iwo Jima i Okinawa

    Batalles d'Iwo Jima i Okinawa
    Les batalles d'Iwo Jima i Okinawa van ser uns dels combats més difícils i mortífera del Pacífic, que es van donar a partir del mes de març de 1945 fins al juny de 1945. Aquestes van ser utilitzades pels EUA com a estratègia per poder derrotar al Japó definitivament. Durant aquestes l'exèrcit japonès va presentar una resistència brutal que va provocar moltes baixes americanes. Una situació que va portar els EUA a llençar dues bombes atòmiques, que finalment van provocar la rendició del Japó.
  • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
    Després de la situació desesperada que vivien els EUA, degut a que la resistència japonesa que no els permetia derrotar-los, van decidir recórrer a un nou mètode, dues bombes atòmiques amb l'objectiu d'acabar amb el Japó i poder parar la guerra. Van decidir llençar una sobre Hiroshima el 6 de maig i una altra sobre Nagasaki el 9 de maig de 1945. Aquestes van comportar una quantitat molt elevada de morts, amb el que el Japó va rendir-se el 15 d'agost, marcant el fi de la guerra.
  • Arribada de l'Exèrcit Roig a Auschwitz

    Arribada de l'Exèrcit Roig a Auschwitz
    El 27 de gener de 1945 l'exèrcit soviètic va entrar a la ciutat d'Auschwitz i van iniciar l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz on van alliberar a més de 6.000 presoners, els quals es trobaven en condicions extremes.
  • Conferència de Ialta

    Conferència de Ialta
    La conferència de Ialta va ser celebrada el 4 de febrer de 1945 fins a l'11 de febrer al palau de Livàdia. En aquesta van participar els guanyadors de la guerra, que van ser França, Estats Units, Regne Unit i l'URSS. Aquí es van acordar diferents idees, com van ser, el repartiment d'Alemanya i Berlín entre aquests, la desnazificació d'Alemanya, la creació de noves fronteres a Europa i llibertat pels pobles alliberats.
  • Alliberament de Berlín

    Alliberament de Berlín
    El 24 d'abril de 1945 les tropes soviètiques van arribar a la ciutat de Berlín i hi van haver de combatre amb les tropes nazis que havien estat ordenades per Hitler, per organitzar-se i defensar la seva ciutat. Tot i això, l'exèrcit roig va poder avançar fins a arribar al Rin, el que va destruir la ciutat. Finalment al 30 d'abril Hitler es va suïcidar, amb e que els soviètics van poder arribar a barris concèntrics amb el que Alemanya es va rendir el 2 de maig, la qual va signar el 7 i 8 de maig.
  • Conferència de San Francisco

    Conferència de San Francisco
    La conferència de San Francisco es va iniciar el 25 d'abril de 1945 i va acabar al 26 de juny a San Francisco. Aquí hi va haver la representació de 46 estats. En aquesta es va crear l'ONU, l'Organització de Nacions Unides, un organisme internacional amb la intenció de preservar la pau, la seguretat, la democràcia i vetllar per la cooperació entre nacions. Es va establir la Declaració Universal de Drets Humans, que van donar pas a uns drets bàsics i fonamentals que calia protegir i respectar.
  • Execució de Mussolini

    Execució de Mussolini
    El 27 d'abril de 1945 Mussolini, la seva amant, Clara Petacci i altres feixistes que els acompanyaven van ser detinguts pels partisans després d'intentar fugir a Suïssa per tal de no ser capturats. L'endemà aquests dos van ser afusellats en una aldea propera. Posteriorment, els seus cossos van ser traslladats a la plaça de Loreto a Milà, on van ser exposats i colgats cap avall on tothom va poder confirmar que aquests eren morts.
  • Suïcidi de Hitler

    Suïcidi de Hitler
    Adolf Hitler es va suïcidar conjuntament amb la seva dona, Eva Braun al 30 d'abril de 1945 a l'interior del seu búnquer al centre de Berlín. Les victòries de l'exèrcit soviètic, la seva arribada al centre de la ciutat i la por de ser assassinat com va ho va ser Mussolini van portar Hitler a decidir suïcidar-se. Abans de fer-ho a deixar una llista d'instruccions pel seu equip i a més un testament, on anomenava a Goebbels canceller i un nou Reich, Karl Dönitz.
  • Signatura de la rendició incondicional

    Signatura de la rendició incondicional
    El 7 de maig de 1945 el general alemany Alfred Jodl va signar la rendició incondicional d'Alemanya a la ciutat de Reims. En aquest document es va declarar que les forces alemanyes deixarien d'actuar el 8 de maig a les 23:00 hores.
    El que va portar Alemanya a aquesta situació va ser principalment l'arribada dels soviètics a Berlín i altres parts del país. A més del suïcidi de Hitler que va provocar el col·lapse dins el país i va afectar directament l'exèrcit que acceptava la derrota a poc a poc.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam va iniciar el 17 de juliol de 1945 i va finalitzar el 2 d'agost. En aquesta només van participar els guanyadors, és a dir, Regne Unit, l'URSS, França i Estats Units. Aquí es va acordar la devolució dels territoris annexionats per Alemanya, la desnazificació d'Alemanya, com també la divisió i repartiment d'aquest i d'Àustria, per tant, també la de Berlín i la de Viena i finalment es van modificar algunes de les fronteres d'Europa.
  • Rendició de Japó

    Rendició de Japó
    El 15 d'agost de 1945 el Japó va declarar la seva rendició, tot i que la signatura d'aquesta es va realitzar el 2 de setembre. Aquesta decisió va ser presa per la sèrie de conflictes que estava provocant la destrucció del país a més de la mort de molts civils, per una banda, batalles contra els nord-americans per evitar la seva ocupació, com les d'Iwo Jima i Okinawa i les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki. Va ser amb aquest esdeveniment que va finalitzar la Segona Guerra Mundial.
  • Conferència de pau de París

    Conferència de pau de París
    La conferència de pau de París va ser un esdeveniment que va tenir lloc el 26 d'abril de 1946 fins al 12 de juliol de 1946 a París amb representants de 21 nacions. Aquí es tenia l'objectiu de refer el mapa d'Europa després de la Segona Guerra Mundial. Es van signar diversos tractats de pau amb Itàlia, Bulgària, Finlàndia, Hongria, el d'Àustria que no va ser tancat fins l'any 1955 i el del Japó que no va ser acceptat per l'URSS.