Eu sterren

Europese Unie

By iwan99
  • - Verdrag van Parijs

    -	Verdrag van Parijs
    In 1951 tekenden een aantal Europese landen het verdrag van Parijs. In dit verdrag was een overeenkomst aanwezig over de oprichting van de EGKS, de Europese gemeenschap voor kolen en staal. Hierin werden prijzen voor deze industrieproducten internationaal geregeld. Het zou zorgen voor meer mogelijkheden op de Europese markt.
  • - Verdrag van Rome 1957

    -	Verdrag van Rome 1957
    In 1957 werd in Rome de EEG opgericht. Dit zou de belangrijkste voorloper van de Europese Unie worden. De EEG was een samenwerkingsverband van: België, Nederland, Luxemburg, Italië, West-Duitsland en Frankrijk.
  • - Verdrag van toetreding 1972

    -	Verdrag van toetreding 1972
    In 1972 traden vier landen toe tot de EG (Europese gemeenschap). Dit waren: Denemarken, Noorwegen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De EEG werd dus uitgebreid.
  • - Europese akte 1986

    -	Europese akte 1986
    In 1986 werd de Europese akte getekend. De akte bestond uit wetten en regels die de leden van de Europese gemeenschap dichter bij elkaar zou brengen. Zij zouden nu met een gelijkmatig beleid komen wat handel en vrij verkeer van personen zou vergemakkelijken.
  • - Nederland wint Europees kampioenschap

    -	Nederland wint Europees kampioenschap
    Een onvergetelijk moment voor veel Nederlanders. In 1988 won het Nederlandse voetbalelftal het Europese Kampioenschap. Het zou tot nu toe de enige internationale prijs blijken te zijn. Nederland won de finale op 25 juni met 2-0 van de Sovjet-Unie. Marco van Basten werd topscorer van het toernooi met 5 goals en Frank Rijkaard werd verkozen tot beste speler van het toernooi.
  • - Duitsland herenigd in 1990

    -	Duitsland herenigd in 1990
    In 1990, een jaar na de val van de Berlijnse muur werden Oost en West-Duitsland herenigt. De regering stond voor de lastige taak om de grote verschillen tussen de twee landen weg te poetsen. Het westen was een kapitalistisch land met een sterke economie, terwijl het oosten er veel minder goed voor stond.
  • - Verdrag van Maastricht 1992

    -	Verdrag van Maastricht 1992
    Het verdrag van Maastricht werd op 7 februari 1992 ondertekend door een groep Europese landen. Het betekende de oprichting van de Europese Unie. Met de ondertekening gaven de lidstaten een deel van hun soevereiniteit op en kreeg het Europees parlement een wetgevende macht. Er zou op termijn ook een nieuwe munt komen, de euro.
  • - Verdrag van Nice 2001

    -	Verdrag van Nice 2001
    In het verdrag van Nice werden oude verdragen gewijzigd. Deze wijzigingen waren nodig om nieuwe lidstaten de kans te geven om ook toe te treden. Vanaf de oprichting van de EG en later de Europese Unie waren er vaak landen die wouden toetreden tot de gemeenschap. Onderwerpen die in het verdrag aan bod kwamen zijn onder meer de stemverhoudingen in de raad van ministers en de omvang van de Europese Commissie. Ook de verdeling van het aantal zetels per lidstaat werd aangepast.
  • - Euro ingevoerd 2002

    -	Euro ingevoerd 2002
    In 2002 werd de Euro ingevoerd. Dit zou de handel tussen de landen in de Europese Unie verbeteren. De Euro moest een grote munteenheid worden die redelijk waardevast zou gaan blijken te zijn. De landen die overstapten op de Euro lieten hun oude munteenheid achter zich.
  • - Kroatië als laatste lid in 2013

    -	Kroatië als laatste lid in 2013
    Op 1 juli 2013 werd Kroatië lid van de Europese Unie. Het is vooralsnog het laatste land wat zich heeft aangesloten bij de EU. De EU telt nu 28 landen.
  • - Brexit 2016

    -	Brexit 2016
    Vanaf 2016 is het Verenigd Koninkrijk bezig om uit de Europese Unie te stappen. Er werd een raadgevend referendum gehouden, daarin pleitte 51, 9% van de stemmende Britten voor een uittreding uit de Unie. Tot op de dag van vandaag is de Brexit nog niet volledig rond, de uittreding leidt zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten tot veel commotie en meningsverschillen. De Brexitcrisis kostte premier Theresa May de kop. Zij werd opgevolgd door Boris Johnson.
  • - Voorzitter van het Europees parlement

    -	Voorzitter van het Europees parlement
    Vanaf juli 2019 is David Maria Sassoli de voorzitter van het Europese parlement. Hij neemt plaats tot december 2021. Hij ziet toe op het goede verlopen van bestuur procedures binnen het Europese parlement.