Opkomst steden

geschiedenisproject door Anton en Jean-Pierre

  • 100

    200000-3500 BC :Oermensen

    200000-3500 BC :Oermensen
    Oermensen gebruikten voornamelijk gereedschap gemaakt van steen, bot of hout. De stammen leefden op zichzelf en verhandelden waarschijnlijk geen goederen onderling. We hebben de oermensen gekozen als gebeurtenis en als personen omdat deze mensen eigenlijk de eerste inwoners waren van Nederland.
  • 150

    1 na christus: Nederland word Romeins

    1 na christus: Nederland word Romeins
    De Romeinen drijven een stuk eer handel, al blijft ons onbeschaafde uithoekje een uithoek
  • 400

    romeinen gaan weg, Karel de Grote komt

    romeinen gaan weg, Karel de Grote komt
    Nadat de Romeinen uit Nederland vertrekken blijft er weinig over van de Romeinse cultuur. Na deze periode zijn er weinig gebeurtenissen tot de komst van Karel de Grote.
  • Jan 24, 1150

    opkomst steden

    opkomst steden
    Langzamerhand begint Nederland weer op te klimmen na de diepe val van het Romeinse Imperium. De steden ontstaan en/of beginnen te groeien. Met deze groei in steden neemt de handel sterk toe wat een goede impact had op de economie in Nederland.
  • Jan 24, 1350

    hertogen van Bourgondië streven naar bezit Holland

    hertogen van Bourgondië streven naar bezit Holland
    Door de stijgende welvaart, die begon rond het jaar 1050, wordt er erg op Nederland geaast. Veel mensen willen een aandeel hebben van de rijkdom in Nederland. Deze gebeurtenis wilden we graag tonen op deze tijdbalk: op deze manier kunnen we laten zien dat Nederland een zeer gewild land was. Het was welvaardig en stond economisch gezien sterk in zijn schoenen.
  • Period: Jan 1, 1568 to

    80 Jarige Oorlog (ook wel Nederlandse Opstand)

    Deze oorlog zal een grote invloed hebben op Nederland. De oorlog luidt de Gouden Eeuw tegemoet.
  • Blokkade van de Schelde

    Blokkade van de Schelde
    De blokkade van de Schelde was een van de grootste redenen voor de opbloei van Amsterdam en in zijn geheel Nederland. Omdat er langs de blokkade alleen maar schepen mochten die in de Lage Landen voeren, konden de Zeeuwse schippers veel geld verdienen aan de handel met Antwerpen. En, omdat de grote handel niet meer in Antwerpen kon plaats vinden werd er een nieuwe haven gevonden: Amsterdam.
  • Period: to

    Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw is de tijd om in Nederland te zijn: de handel groeit, schilderkunst bloeit op en de architectuur neemt een grote stap voorwaarts.
  • oprichting VOC, later ook WIC

    oprichting VOC, later ook WIC
    De oprichting van de VOC en de WIC zijn grote mijlpalen in de geschiedenis van Nederland. De oprichting van deze verenigingen brachten velen goederen van over de hele wereld aan: Nederlands-Indie en Amerika. Deze gebeurtenissen hebben groten deels voor de Goude Eeuw gezorgd.
  • patriotten worden verdreven

    Nadat de patriotten in 1787 bij een treffen rondom Utrecht werden verslagen, vertrokken ze richting Frankrijk.
  • Napoleon in Nederland

    Napoleon in Nederland
    Napoleon was een waar een genie voor de gewome man. Napoleon voerde namelijk allemaal zaken in om internationale handel handiger te maken, zoals het SI systeem. Al hoewel hij omdat hij in oorlog was met Engeland, een boycot startte die de handel naar Engeland stagneerde. Dit bracht grote verliezen aan in Nederland.
  • Period: to

    WOII

    De 2e Wereld oorlog heeft een grote impact gehad op de wereld en dus ook Nederland.
  • capitalisme en socialisme

    capitalisme en socialisme
    Start van de Koude Oorlog, het gevecht tussen kapitalisme en communisme. Allebei hebben zijn voordelen. Het kapitalisme heeft zich in het verleden al bewezen, en het communisme is een opkomende gedachte. Uit de Koude Oorlog komt het kapitalisme naar voren als een blijvend iets.
  • eurocrisis

    eurocrisis
    De start van de eurocrisis, na eerst een tijd van economische groei te hebben ondervonden lijdt Nederland van de eurocrisis en krimpt de Nederlandse economie in.
  • Karel de Grote gaat dood

    Karel de Grote gaat dood
    Na zijn dood wordt zijn rijk op gedeeld tussen zijn zonen.