Cover

Geschiedenis fotografie

By 103604
  • Period: to

    Ontwikkeling houtgravure

    Deze werden gebruikt om tijdschriften te illustreren. Een voordeel was dat zij in hoogdruk tegelijkertijd met tekst afgedrukt konden worden. Bij zo’n illustratie werd vaak “naar een Daguerreotypie” of “naar een foto” gezet om de betrouwbaarheid te verhogen. Echter werden deze gravures vaak alsnog naar smaak aangepast. Roger Fenton maakte beelden van de Krimoorlog die zo werden laten zien. Matthew Brady maakte beelden uit de Amerikaanse burgeroorlog die zo werden laten zien.
  • Beginselen fotografie door Thomas Wedgewood

    Hield zich bezig met hoe je beeld permanent vast kon houden. Hij experimenteerde met lichtgevoelig zilverzouten op papier, maar dit verdween toch elke keer.
  • Joseph Nicephore Niepce - Uitzicht uit een raam te Gras // Uitvinding heliografie

    Joseph Nicephore Niepce  - Uitzicht uit een raam te Gras // Uitvinding heliografie
    In 1826 maakte Joseph Nicephore Niepce 'Uitzicht vanuit het raam in Le Gras' - 1826-1827. Het was een heliogram; heliografie betekent schrijven met licht. De sluitertijd was wel acht uur lang. Dit wordt vaak de allereerste foto ooit genoemd, maar je kan deze foto alleen in heel specifieke omstandigheden bekijken. Daarom is het een discussie of hij daadwerkelijk uitvinder is van de fotografie.
  • Talbot begint met experimenten voor calotypie

    Talbot probeerde in 1833 schetsen te maken door middel van de camera lucida, maar dit lukte niet, dus hij wilde beelden van de camera obscura gaan fixeren.
  • Louis Jacques Mande Daguerre - Boulevard du Temple - Parijs 1838 // Uitvinding Daguerretypie

    Louis Jacques Mande Daguerre - Boulevard du Temple - Parijs 1838 // Uitvinding Daguerretypie
    De navolging van heliografie was de daguerretypie. Door middel van zilverjodide en met kwikdampen geprepareerde gecoate gepolijste ijzerplaten, bleven de negatieven permanent. De eerste documentaire foto is een daguerreotype. Op Boulevard du Temple - Parijs 1838 staat de eerste persoon afgebeeld. Ook documentaire foto’s uit koloniën werden op deze manier gemaakt. Zo leerde het publiek hoe de wereld van ver eruitzag.
  • Wereldkundigmaking Daguerreotypie door Franse regering

    De Franse regering maakte het Daguerreotypie bereikbaar voor iedereen. Dit was anders dan in het verleden; er was altijd veel concurrentie onder fotografen.
  • Hippolyte Bayard - Self Portrait as a Drowned Man

    Hippolyte Bayard - Self Portrait as a Drowned Man
    Bayard produceerde een beeld rechtstreeks op papier, maar kreeg hier een stuk minder geld voor dan Talbot.
  • Uitvinding en patentlegging Talbotypie/Calotypie

    Uitvinding en patentlegging Talbotypie/Calotypie
    Talbot nam in 1841 patent op deze procede. Deze procede onderscheidde zich van daguerreotypie door:
    1. Het is op papier gemaakt.
    2. Het doorzichtige papier zorgde dat deze foto’s een voorloper waren van het filmnegatief. Door dit op lichtgevoelig papier te leggen en te belichten, ontstond er een positief beeld. Hierdoor kon je een foto eeuwig reproduceren.
    3. De papiervezels zorgden ervoor dat de foto’s een stuk minder scherp waren.
  • Oprichting Illustrated London News

    Dit was het startpunt van de moderne geïllustreerde pers.
  • Period: to

    Eerste geïllustreerde tijdschriften

    Je kon in de 19e eeuw nog niet op grootschalige wijze kwalitatieve foto’s drukken. Daarom werden er handmatig fotoboeken gemaakt en werden foto’s laten zien bij lezingen. Er werden ook nieuwsfoto’s getoond in exposities.
  • Publicatie The Pencil of Nature van Talbot

    Publicatie The Pencil of Nature van Talbot
    Het eerste fotoboek om de calotypie aan de man te brengen.
  • Eerste fotoverhaal in Illustrierte Zeitung

    Eerste fotoverhaal in Illustrierte Zeitung
    In de Illustrierte Zeitung werd in 1845 voor het eerst gebruikgemaakt van beeld om een verhaal te vertellen, over de bouw van het station in Hamburg. Hierdoor kon je zien hoe de maatschappij moderniseerde.
  • Oprichting Associated Press

  • Uitvinding collodiumprocede door Frederick Scott Archer

    Uitvinding collodiumprocede door Frederick Scott Archer
    In plaats van papier maakte Archer glazen platen lichtgevoelig. Deze hadden een minder lange belichtingstijd nodig en produceerden scherpere negatieven. Het was lastiger te gebruiken omdat de platen nat ontwikkeld moesten worden en zwaar waren, maar verving alsnog snel de calotypie en daguerreotypie.
  • Beschikbaarstelling calotypie/talbotypie

    Talbot stelde zijn procede beschikbaar voor amateurs. Hierdoor werd het makkelijker toegankelijk.
  • Oprichting Reuters

  • Krimoorlog foto van Roger Fenton

    Krimoorlog foto van Roger Fenton
    Door de lange sluitertijd kon je geen actiefoto's maken. Toch laat deze foto de ernst van de oorlog zien. Het kan wel dat deze foto in scene is gezet.
  • Natte plaat collodiumprocede vervangen door droge plaat

    De natte plaat in de collodiumprocede werd in 1871 vervangen door een droge plaat. De glasplaatnegatief werd hierdoor tot in de twintigste eeuw de basis blijven voor het reproduceerbare beeld.
  • Eerste fotografische reproductie dmv autotypie: A Picture of Shantytown, a squatter’s camp in New York City

    In 1873 werd de eerste fotografische reproductie, A Picture of Shantytown, a squatter’s camp in New York City, in de New York Graphic gepubliceerd. Dit was autotypie: een proces waarin het beeld word omgezet in duizenden kleine puntjes.
  • Period: to

    Fotojournalisten maakte veel reportages van exotische, schokkende genres

    Aan het einde van de 19e eeuw maakte de beroepsgroep reportages in bijvoorbeeld Le Journal Illustre en Le Figaro. Ze wilden vooral exotische, schokkende scenes. De eerste gepubliceerde foto in Nederland was een foto van een brand in de Amsterdamse Stadsschouwburg, op pagina 80 in De Katholieke Illustratie.
  • Patent op autotypie

    George Meisenbach werkte autotypie verder uit en vroeg patent aan voor de autotypie. Hierdoor werd het vanaf 1882 mogelijk om foto’s en tekst direct te drukken. Zo werd fotografie commercieler. Foto’s werden steeds belangrijker, soms zelfs belangrijker dan tekst.
  • Publicate How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York door Jacob Riis

    Publicate How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York door Jacob Riis
    Fotografeerde armoedige wijken in New York, niet op een ongevaarlijke manier. Hij publiceerde het boek How the Other Half Lives: Studies among the Tenements of New York (1890). Dit had een shockeffect dat ook sociaal-politieke invloed had op de samenleving. Veel mensen zetten vraagtekens bij zijn intenties.
  • Oprichting Illustrated Journals Photographic Supply Company

    Dit fotoagentschap beloofde binnen 24 uur beelden uit het archief te leveren.
  • Oprichting Bain News Service

    Dit fotoagentschap stuurde fotografen betaald op pad.
  • Period: to

    Hine fotografeerde kinderarbeid

    Tussen 1908 en 1914 fotografeerde Hine kinderarbeid en de slechte omstandigheden. Hiermee maakte hij deel uit van het eindigen hiervan.
  • Coverfoto Le Miroir

    Coverfoto Le Miroir
    Een toonaangevende coverfoto is die in Le Miroir van 8 oktober 1916, met twee dode militairen - een Franse en een Duitse. Dit werd bijna nooit getoond, vooral niet aan de Duitse kant, want zo leek het alsof zij bijna niemand verloren.
  • Period: to

    Gouden tijdperk fotojournalistiek

    De geïllustreerde pers in West-Europa groeide enorm. Er werd veel geëxperimenteerd met foto-essay’s en lay-out. Deze groei duurde tot de Tweede Wereldoorlog.
  • Uitvinding Ermanox

    Uitvinding Ermanox
    Een van de eerste handzame en snelle camera’s. Deze werkte met droge glasplaten, en was dus alsnog redelijk zwaar. Je had nog steeds een statief nodig. Wel had de camera een lichtsterke lens, waardoor er geen gevaarlijk flitspoeder vrij hoefde te komen.
  • Publicatie Krieg dem Kriege! Guerre a la Guerre! War against War! Oorlog aan den Oorlog! door Ernst Friedrich

    Publicatie Krieg dem Kriege! Guerre a la Guerre! War against War! Oorlog aan den Oorlog! door Ernst Friedrich
    Dit was een antimilitaristische aanklacht. Het boek werd in de jaren dertig door de nationaalsocialisten verboden.
  • Uitvinding Leica

    Uitvinding Leica
    De kleinste en meest handbare camera in die tijd. Deze werkte met 35mm film met 35 opnamen en was dus de eerste kleinbeeldcamera. De camera was even lichtsterk als de Ermanox. Deze camera had geen statief meer nodig.
  • Publicatie Ohne Pose door Dr. Erich Salomon

    Publicatie Ohne Pose door Dr. Erich Salomon
    Solomon was een van de belangrijkste fotografen uit de jaren 20 en 30. In zijn werk kwam goede vormgeving en techniek naar voren. Hij werkte onder andere voor Het Leven. Hij begon als reclamefotograaf, maar werd beroemd door een stiekeme reportage in een rechtbank. Zijn meest bekende werk is Ohne Pose (1929), van politici als “echte mensen”. Hij publiceerde ook het boek Beruhmte Zeitgenossen in unbewachten Augenblicken (1931). Dit was een aanklacht tegen de oorlog.
  • Eerste uitgave Fortune

    Henry Luce lanceerde Fortune Magazine, een tijdschrift gericht op het bedrijfsleven. Walker Evans was de hoofdredacteur.
  • Period: to

    Farm Security Administration (FSA) project

    Roy Stryker (1893-1975) was de leider van dit project. De barre toestanden van boeren werden gefotografeerd. Dit was belang voor de beeldvorming rondom armoede en voor de fotografie zelf. Deze foto’s werden in grote oplagen aan publiek laten zien, waardoor de belangstelling van het publiek naar fotografie groeide. De foto’s werden gemaakt om empathie op te wekken en de fotografen kregen veel creatieve vrijheid. Deze foto’s hebben nu een heel hoog aanzien, al is er ook sprake van propaganda.
  • Publicatie Men at Work. Photographic studies of Modern Men and Machines van Lewis W. Hine

    Publicatie Men at Work. Photographic studies of Modern Men and Machines van Lewis W. Hine
    In deze serie liet hij hij slechte werkomstandigheden zien van de bouwers van het Empire State Building.
  • Front Populaire door Magnum fotograaf David Seymour

    Front Populaire door Magnum fotograaf David Seymour
  • Oprichting Life Magazine door Henry Luce

    De lay-out werd als even belangrijk gezien als de foto’s. Ze vertelden echt afgeronde verhalen met foto’s.
  • Migrant Mother van Dorothea Lange

    Migrant Mother van Dorothea Lange
    Onderdeel van het FSA-project
  • Publicatie Am Pferd van Leni Riefenstahl

    Publicatie Am Pferd van Leni Riefenstahl
    Riefenstahl is een Duits fotografe dat beeld leverde, maar de redactie bedacht hier het verhaal bij. Hierdoor werd het als propagandistisch gezien. Daarom zijn er ook maar weinig gerespecteerde Duitse fotografen uit deze tijd; ze zouden een eenzijdig beeld leveren.
  • Margeret Bourke-White maakt eerste Life-reportage

    Margeret Bourke-White maakt eerste Life-reportage
    Bourke-White werkte voor bekende bladen. Ze had een stijl die zowel voor reclames als reportages werkte. Ze maakte de eerste reportage voor Life Magazine. Dit foto-essay toonde twee dingen aan:
    De aandacht voor verschoppelingen den aarde werd definitief een groot thema binnen de documentaire fotografie.
    Het modernisme kwam sterk door in het medium. Dit zag je aan de grafische technieken, gestroomlijnde vormen en aandacht voor vorm. Dit stond recht tegenover het pictoralisme.
  • Robert Capa - Death of a loyalist militiaman

    Robert Capa - Death of a loyalist militiaman
    Capa's meest bekende werk is Death of a loyalist militiaman. Hierin legde hij de dood van een loyalist vast. Hij wist namelijk het moment vast te leggen dat de soldaat getroffen werd.
  • Publicatie Let Us Now Praise Famous Men door Walker Evans en James Agee

    Publicatie Let Us Now Praise Famous Men door Walker Evans en James Agee
    Hierin komt tekst en fotografie feiloos samen. Deze foto’s kwamen ook in de eerste solotentoonstelling van MoMA. De catalogus, American Photographs (1938), is nog steeds een van de meest belangrijke fotoboeken ooit.
  • Eugene Smith - WOII

    Eugene Smith - WOII
    Drukte definitief een stempel op documentaire fotografie en het foto-essay. Hij gaf vorm aan het essay met een (symbolisch) hoofdfiguur. De sequentie was belangrijk voor de manier waarop het werd gelezen. Smith wilde zeggenschap over de uiteindelijke reportage, om zo meer engagement te creëren. Hij is vooral bekend van zijn onbegrensde werk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Foto's Robert Capa van D-Day

    Foto's Robert Capa van D-Day
    Hier zijn maar weinig foto’s van overgebleven. Deze waren niet helemaal in focus, maar dit verhoogde juist de betrouwbaarheid.
  • Raising the Flag on Iwo Jima door Joe Rosenthal

    Raising the Flag on Iwo Jima door Joe Rosenthal
    Deze foto stond symbool van de overwinningskracht van de Verenigde Staten. Het was een reenactment van iets dat al was gebeurd. Roosevelt spoorde de soldaten uit deze foto op om te touren en geld op te halen.
  • De rode vlag op de Rijksdag door Jevgeni Chaldej

    De rode vlag op de Rijksdag door Jevgeni Chaldej
    Deze foto is in scene gezet en geretoucheerd om het dramatischer te maken. De foto bleef tot na de val van de Berlijnse muur onbekend.
  • Publicatie over bevrijding Bergen-Belsen van George Rodger

    Publicatie over bevrijding Bergen-Belsen van George Rodger
    Rodger is een Britse fotograaf die de bevrijding van Bergen-Belsen vastlegde, die spijt had dat hij esthetisch had geprobeerd te werken. Hierna stopte hij met het fotograferen van oorlogen.
  • Publicatie This is war! door Robert Capa

    Publicatie This is war! door Robert Capa
    De roem van Capa kwam van zijn reportages tijdens de Spaanse Burgeroorlog, onder andere in de vorm van de reportageserie
  • Oprichting Magnum

    De aanleiding tot het oprichten hiervan was de ontevredenheid van fotografen over behandeling door uitgevers. Tot de WOII moesten ze vooral losse opdrachten maken en werd de naam bijna nooit vermeld. -Creatieve vrijheid centraal.
    -Copyright op hun foto’s en redactionele controle over hun werk.
    -Onderlinge verdeling onderwerp, zodat er geen onderlinge concurrentie was.
    -Lange projecten, gefinancierd door verkoop van foto’s uit het archief. Commercie was over het algemeen ongewenst.
  • Publicatie The History of Photography van Beaumont Newhall

    Publicatie The History of Photography van Beaumont Newhall
    Newhall beschreef vooral de productiewijze van de foto’s; het onderwerp was van ondergeschikt belang. Newhall was medewerker van het MoMA en schreef alleen over werken uit het museum. Hierdoor negeerde hij dus andere relevante werken. Het canon was daardoor heel subjectief. Newhall schreef vanuit het perspectief van kunsthistoricus. Hij zag fotografen als individuele kunstenaars. Fotojournalisten kwamen dus niet in zijn werk aan bod. De focus lag vooral op Amerikaanse fotografen.
  • Oprichting Zilveren Camera

    Bracht recent rubrieken in het leven voor crossmediale producties; nu moesten fotografen natuurlijk een productieplan maken, en creatief zijn.
  • Reddit Moscow, Russia door Henri Cartier Bresson

    Reddit Moscow, Russia door Henri Cartier Bresson
    Een van de meest bekende exponenten van de humanistische fotografie en Magnum fotograaf. Hij legde bijvoorbeeld de Russische bevolking vast, wat kritiek uitte op het verschil tussen de bevolking en de regering van de Sovjet-Unie.
  • Publicatie The History of Photography from the Earliest Use of the Camera Obscura in the Eleventh Century up to 1914 doorHelmut en Alison Gernsheim

    Publicatie The History of Photography from the Earliest Use of the Camera Obscura in the Eleventh Century up to 1914 doorHelmut en Alison Gernsheim
    In deze werken lag het focus van de canon op fotografie uit West Europa en de Verenigde Staten. Er werd geen aandacht besteed aan fotografie uit de Sovjet Unie en Zuid-Amerika, wellicht vanuit politieke redenen. De focus lag vooral op Britse fotografen.
  • Oprichting World Press Photo

    Bracht recent rubrieken in het leven voor crossmediale producties; nu moesten fotografen natuurlijk een productieplan maken, en creatief zijn.
  • The Family of Man-Expositie

    The Family of Man-Expositie
    Een tentoonstelling/manifest in het MoMA, met een vormgeving zoals Life, met Steigen als curator. De thema’s waren liefde, geboorte, ouderdom, dood en religie. Het ging over gelijkheid en broederschap, en had foto’s/fotografen van over de hele wereld. De toon was optimistisch. Mede door deze tentoonstelling werd fotojournalistiek wereldwijd erkenning als kunstvorm. Ook kwam het onder de aandacht van een groot publiek. Het was echter wel erg optimistisch, wat weer gezien werd als oudbollig.
  • Period: to

    Vietnamese Oorlog

    In de eerste fase van de oorlog was er weinig media-aandacht. In de tweede fase kwam er meer aandacht van de media, maar vooral met sympathie richting het Amerikaanse leger. Dit veranderde tegen het einde van de oorlog aan, met foto’s als de kinderen die vluchten (gemaakt door Huyn Cong Nick Ut). Fotografen gingen naar dit conflict kritischer verslaggeven bij conflicten waar hun thuisland bij betrokken was.
  • Publicatie Algerian war of independence: battalion of the Liberation Front advances through the forest door Krijn Taconis

    Publicatie  Algerian war of independence: battalion of the Liberation Front advances through the forest door Krijn Taconis
    De enige Nederlandse Magnum fotograaf. Hij fotografeerde de onafhankelijkheidsstrijd in Algerije, wat toenmaals een Franse kolonie was. Hij fotografeerde het vanuit de onafhankelijkheidsbeweging. Hierdoor wilde Magnum de foto’s niet publiceren, uit angst dat de overheid het kantoor in Parijs zou sluiten.
  • Publicatie Life is Good & Good For You in New York: Trance Witness Revels van William Klein

    Publicatie Life is Good & Good For You in New York: Trance Witness Revels van William Klein
    Gebruikte straatfotografie in mode-opdrachten. Modefotografie werd namelijk steeds belangrijker aan het einde van de jaren 60, net als provecerende werkvormen en andere onderwerpkeuzes.
  • Publicatie Rome van William Klein

    Publicatie Rome van William Klein
    Gebruikte straatfotografie in mode-opdrachten. Modefotografie werd namelijk steeds belangrijker aan het einde van de jaren 60, net als provecerende werkvormen en andere onderwerpkeuzes.
  • Publicatie The Americans door Robert Frank

    Publicatie The Americans door Robert Frank
    Het boek was een reisverslag door de Verenigde Staten dat vrij somber en totaal niet patriottisch was.
  • Publicatie The Vertical Journey van Diane Arbus

    Publicatie The Vertical Journey van Diane Arbus
    Diane Arbus was een fotografe die de tegencultuur vastlegde, door foto’s te maken van wat de middenklasse bestempelde als ‘freaks’. Haar werk werd gepubliceerd in Esquire.
  • Period: to

    Opkomst televisie(journaal)

    Wanneer de televisie opkwam in de jaren 60, ging de persoon daarheen voor nieuws en gingen dus ook adverteerders naar de televisie. Look en Life verdwenen. In Europa duurde deze neergang tot de jaren 80. Het genre bleef daarna wel bestaan, maar televisie bleef dominant.
  • Period: to

    Ontwikkelingen binnen fotojournalistiek

    -Hard nieuws maken werd moeilijker, omdat de invloed van fotografie groot genoeg werd dat fotografen minder snel op het strijdtoneel mochten, tenzij embedded. Ze kregen ook minder bescherming.
    -Door het postmodernisme werd fotografie steeds kritischer bekeken, omdat ze twijfelachtige en spectaculaire beelden zouden willen maken.
    -Fotografen moeten steeds vaker zacht nieuws fotograferen
    -Het werd lastiger werk te verkopen aan papieren media
  • Oprichting Sunday Times Magazine

    Krant met kleurenbijlage. Er waren genoeg adverteerders om fotografen te kunnen betalen, aangezien het publiek maar al te graag foto-essays zagen.
  • Abraham Zapruder legt dood John F Kennedy vast

    Abraham Zapruder legt dood John F Kennedy vast
    Dit zijn 8mm beelden die in 1963 zijn gemaakt door Abraham Zapruder, die de moord van Kennedy vastlegden.
  • Publicatie Moscow van William Klein

    Publicatie Moscow van William Klein
    Gebruikte straatfotografie in mode-opdrachten. Modefotografie werd namelijk steeds belangrijker aan het einde van de jaren 60, net als provecerende werkvormen en andere onderwerpkeuzes.
  • Publicatie Tokyo van William Klein

    Publicatie Tokyo van William Klein
    Gebruikte straatfotografie in mode-opdrachten. Modefotografie werd namelijk steeds belangrijker aan het einde van de jaren 60, net als provecerende werkvormen en andere onderwerpkeuzes.
  • Publicatie Nothing Personal van Richard Avedon

    Publicatie Nothing Personal van Richard Avedon
    Avedon werd vaak afgedaan als commercieel fotograaf, maar maakte ook geëngageerd werk zoals Nothing Personal (1964), dat ging over verschillen en rasongelijkheid in de Verenigde Staten.
  • Oprichting Avenue

    Oprichting Avenue
    Nederlandse glossy waarin veel reportages verschenen. Ed van der Elksen fotografeerde hier veel voor.
  • Publicatie Sweet Life van Ed van der Elksen

    Publicatie Sweet Life van Ed van der Elksen
    Boek over zijn wereldreis.
  • Publicatie In Cold Blood door Truman Capote

    Publicatie In Cold Blood door Truman Capote
    New Journalism is persoonlijkere content binnen de journalistiek, vaak scherper, met satirisch en met progressieve politieke commentaren. In Cold Blood (1966) van Truman Capote was een van de bekendste werken binnen deze beweging, aangezien hij zelf een rol had in het verhaal. Ze gingen de werkelijkheid meer zien als debat waar je persoonlijke kritieken kon leveren.
  • New Documents-expositie in New York

    New Documents-expositie in New York
    Met werken van Diane Arbus, Lee Friedlander en Garry Winogrand, die zich bezighielden met de nieuwe journalistiek. De expositie ging over documentaire fotografie.
  • Publicatie Vietnam Inc. door Philip Jones Griffiths

    Publicatie Vietnam Inc. door Philip Jones Griffiths
    Griffiths maakte fotoreportages in Vietnam, voor andere Sunday Times Magazine. Deze werden gebundeld in het boek Vietnam Inc. (1971), een kritisch boek over de inmenging van de Amerikaanse inmenging in Vietnam. Hij gebruikte contrast tussen heroïsche beelden en gruwelbeelden, met daarbij cynische bijschriften. Hij koos de kant van de burgerbevolking. Het was commercieel niet succesvol, maar wel een van de eerste fotojournalistieke boeken waarbij de fotograaf verantwoordelijk was voor alles.
  • Publicatie American Surfaces door Stephen Shore

    Publicatie American Surfaces door Stephen Shore
    Shore was een Amerikaanse fotograaf die onfotogenieke dingen fotografeerde. Dit resulteerde in American Surfaces (1972), een fotodagboek van een reis door de Verenigde Staten. Hij gaf zo een indruk van de oppervlakkige relatie die hij had met het onderwerp.
  • Bloody Sunday door Gilles Peress

    Bloody Sunday door Gilles Peress
    Peress maakte reportages over het Noord-Ierse conflict.
  • Publicatie Chili September 1973 door Koen Wessing

    Publicatie Chili September 1973 door Koen Wessing
    Wessing deed verslag van de staatsgreep door generaal Pinochet in Chili. Hij werkte deze reportage uit in Chili September 1973. Ook daarna hield hij zich bezig met conflicten in Latijns-Amerika. Dit deden meer fotografen, ook in Afrika en Azië, omdat de bewoners daar zelf vaak niet vrijuit konden fotograferen.
  • Publicatie Suburbia door Bill Owens

    Publicatie Suburbia door Bill Owens
    Owens laat de alledaagsheid van het leven van de Amerikaanse middenklasse zien. Het bevat wel subtiele verwijzingen naar de oorlog in Vietnam, maar dan vanuit het perspectief van de normale mens.
  • Kodak brengt eerste digitale camera uit

    Kodak brengt eerste digitale camera uit
    De digitale camera zorgde dat foto’s sneller verzonden konden worden. Eerst was de kwaliteit nog niet zo goed als analoog, maar dat werd het snel wel.
  • Publicatie Telex Iran door Gilles Peress

    Publicatie Telex Iran door Gilles Peress
    Peress maakte een reportage over het gijzelingsdrama (1979) in Iran, genaamd A Vision of Iran. Hij gaf alleen maar een visie van Iran. Vervolgens bracht hij de foto’s uit in Telex Iran,, waar hij het vertelde als persoonlijk verhaal. Hij bracht het verhaal niet chronologisch, maar als een verslag van zijn tijd daar. De tekst liet de communicatie zien tussen Iran en Europa, via Telex.
  • Publicatie In Boksburg door David Goldblatt

    Publicatie In Boksburg door David Goldblatt
    Goldblatt is een Zuid-Afrikaanse fotograaf en auteur van het boek In Boksburg (1982), een boek over het alledaagse leven in Boksburg. Het lijkt saai, maar was een aanklacht tegen apartheid.
  • Publicatie The Ballad of Sexual Dependency van Nan Goldin

    Publicatie The Ballad of Sexual Dependency van Nan Goldin
    Gaat over de harddrug-subcultuur rond de Bowery. Ze exposeerde deze foto’s door middel van een diaprojector met muziek en later ook als boek. Dit was heel vernieuwend. Nu is het bijna de norm.
  • Publicatie Exploding Into Life van Eugene Richards

    Publicatie Exploding Into Life van Eugene Richards
    Richards was een fotograaf die persoonlijke reportages maakte over zijn vrouw met borstkanker. Het werd niet verkocht aan nieuwsbladen omdat het te shockerend was, maar wel aan fotografiebladen. Dit gebeurde steeds vaker.
  • Publicatie Sahel door Willem Diepraam

    Publicatie Sahel door Willem Diepraam
    In samenwerking met NOVIB. Zo probeerden ze de publieke opinie voor zich te winnen. Het is te betwijfelen of dit nog journalistiek was.
  • Publicatie L’Homme en Detresse door Sebastiao Salgado

    Publicatie L’Homme en Detresse door Sebastiao Salgado
    In samenwerking met Artsen Zonder Grenzen L’Homme en Detresse (1986). Zo probeerden ze de publieke opinie voor zich te winnen. Het is te betwijfelen of dit nog journalistiek was.
  • Fuji brengt DS-1P uit

    Fuji brengt DS-1P uit
    De digitale camera zorgde dat foto’s sneller verzonden konden worden. Eerst was de kwaliteit nog niet zo goed als analoog, maar dat werd het snel wel.
  • Oprichting Corbis

    Groot persbureau waar kranten steeds meer bij gingen kopen, in plaats van bij persbureaus als AP en Reuters. Ze werkten vooral vanuit winst; dit was minder journalistiek. Door de bezuinigingen waren ook beeldredacteurs minder bekwaam en werden vaker stockfoto’s gebruikt.
  • Publicatie A Hundred Summers, A Hundred Winters van Bertien van Manen

    Publicatie A Hundred Summers, A Hundred Winters van Bertien van Manen
    Van Manen is een fotografe die de Sovjet-Unie met A Hundred Summers, A Hundred Winters (1994) een stuk subtieler liet zien. Ze had namelijk een heel persoonlijke benadering.
  • Publicatie The Silence van Gilles Peress

    Publicatie The Silence van Gilles Peress
    Een boek over de genocide in Rwanda, omdat Peress het verschrikkelijk vond dat de westerse media hier geen aandacht aan besteedde.
  • Oprichting Getty

    Groot persbureau waar kranten steeds meer bij gingen kopen, in plaats van bij persbureaus als AP en Reuters. Ze werkten vooral vanuit winst; dit was minder journalistiek. Door de bezuinigingen waren ook beeldredacteurs minder bekwaam en werden vaker stockfoto’s gebruikt.
  • Publicatie Bosnia: Uncertain Paths to Peace van Giilles Peress en Fred Ritchin

    Publicatie Bosnia: Uncertain Paths to Peace van Giilles Peress en Fred Ritchin
    Gaat over de laatste maand voor de belegering van Sarajevo. Dit werd op een website gepubliceerd, inclusief persoonlijke aantekeningen, data en rapporten.
  • Publicatie Photography & Society door Gisele Freund

    Publicatie Photography & Society door Gisele Freund
    Dit boek besprak meerdere genres, waaronder fotojournalistiek, paparazzi, de wet en amateurfotografie.
  • Publicatie Winterreisse van Luc de Lahaye

    Publicatie Winterreisse van Luc de Lahaye
    De Lahaye is een fotograaf die na het einde van de Koude Oorlog Winterreisse (2000) maakte, over de situatie in de Sovjet-Unie. Hij droeg hiermee bij aan een clichebeeld van deze grootmacht.
  • Publicatie Photography, A Cultural History door Mary Warner Marien

    Publicatie Photography, A Cultural History door Mary Warner Marien
    Marien besteedde aandacht aan verschillende toepassingen, zoals reis-, kunst-, mode- en amateurfotografie, maar ook de rol van fotografie in de massamedia (in navolging van Freund). Ze focuste zich op Noord-Amerikaanse en Europese fotografie, maar liet ook niet-Westerse fotografie aan bod komen.
  • Here is New York, A Democracy of Photography-expositie

    Here is New York, A Democracy of Photography-expositie
    Een project waar je foto’s kon kopen over de aanslagen op het World Trade Center. Alles was anoniem en dezelfde prijs. Dit waren zowel van amateurs als professionele fotografen.
  • Publicatie The Photobook: A History van Martin Parr en Gerry Badger

    Publicatie The Photobook: A History van Martin Parr en Gerry Badger
    Dit bespreekt fotoboeken vanuit veel verschillende perspectieven.
  • Abu Ghraib gevangenis exposed

    Abu Ghraib gevangenis exposed
    In deze gevangenis in Irak maakten Amerikaanse soldaten foto’s van hoe gevangen werden gemarteld. Deze kwamen in de handen van journalisten en werden gepubliceerd in the New Yorker (2004). Dit is een voorbeeld van vernacular photography.
  • Oprichting YouTube

    Zo’n distributiekanaal zorgden voor snellere verzending van beelden en vagere grenzen tussen landen. Je hoefde niet meer fysieke landgrenzen over voor fotodistributie, waardoor politieke en geografische grenzen minder belangrijk werden.
  • Publicatie After Photography door Fred Ritchin

    Publicatie After Photography door Fred Ritchin
    Ritchin schreef in After Photography dat we een digitale revolutie in zouden gaan. Dit heeft invloed op de distributie en beeldmanipulatie.
  • Period: to

    Publicatie The Sochi Project door Rob Hornstra en Arnold van Bruggen

    Rob Hornstra zette samen met Arnold van Bruggen een crowdfundingcampagne op om het The Sochi Project (2009-2014) te maken. Ze brachten jaarlijks publicaties uit van het opgebrachte geld.
  • Publicatie Snowfall

    Publicatie Snowfall
    Een bekende transmediale productie.
  • Publicatie Firestorm

    Publicatie Firestorm
    Een bekende transmediale productie.
  • Publicatie Via PanAm door Kadir van Lohuizen

    Publicatie Via PanAm door Kadir van Lohuizen
    Het project Via PanAm gaat over een reis van Patagonia naar Alaska. Hij publiceerde onderweg verhalen van lezers via een website, blog en app. Ook publiceerde hij in traditionele media en drukte hij een fysiek boek, Via PanAm.
  • Publicatie Love Radio van Eefje Blankevoort en Anouk Steketee

    Publicatie Love Radio van Eefje Blankevoort en Anouk Steketee
    Een verslag over de genocide van Rwanda in 1994. Ze maakten een crossmediale website en een tentoonstelling.