Literaturhistorie

  • Romantikken

    Romantikken er en periodebetegnelse som er knyttet til en åndsstrømning som dominerte europeisk kunst og intellektuell kultur fra slutten av 1700-tallet og gjennom første halvdel av 1800-tallet. Romantikken nådde ikke alle geografiske områder samtidig, og den varte lenger innenfor noen kunstarter enn andre, som musikk.
    Goethe, Henrik wergland
    Dyrker fornuft, vitenskapen og det allmenesklige.
  • Opplysningstiden

    var en samfunnskritisk åndsretning i Europa på 1700-tallet (fra 1688 til 1789) som uttrykte en tro på menneskets evner og fremmet renessansens humanistiske idealer i et samfunnsmessig perspektiv. Bruken av ordet opplysning (tysk Aufklärung) kan være en idé fra den tyske filosofen Immanuel Kant.
  • Nasjonalromantikken

    Nasjonalromantikken (også kalt Heidelbergromantikk) var en kulturhistorisk periode som oppstod i Tyskland på 1800-tallet.
    Nasjonalromantikken i Norge kan deles i to typer. Poetisk svermeri og en vitenskapelig orientert retning.
    Ivar aasen, Bjørnstjern bjørnson.
    Vise hvor fint eget land er.
  • Naturalismen

    Naturalismen er en litterær retning innen realismen, som igjen er en reaksjon på den foregående epoken, romantikken. Naturalismen blomstret rundt 1880 til 1890. Naturalistiske diktere var opptatt av å fremstille skyggesidene i samfunnet. Hovedforskjellen på realistene og naturalistene er deres skjebnesyn.
  • Realismen

    Realismen er en tidsepoke innen litteraturhistorien, som blomstret opp etter poetisk realisme rundt 1875, og varte utover mot 1890-tallet. Den fremstod som en reaksjon på nasjonalromantikken. Videreutviklingen av realismen finner man i naturalismen (1885–1890).
    Henrik Ibsen
    Jonas Lie