-
-
Da romerne havde trukket sig ud af England i år 300, grundlagde angelsakserne flere kongeriger i England.
-
Engang mellem 200-700 e.kr. slog saksere og anglere (med fællesbetegnelsen "angelsaksere) sig ned i England. De anses i dag for grundstammen i store dele af den engelsktalende verden, og stammer med sikkerhed fra henholdsvis den nordlige del af Holsten og den sydlige del af Slesvig.
-
-
I 700 tallet kom en ny invasion, da erobrere fra Norge og Danmark slog sig ned i England som bønder.
-
-
I slutningen af 900-tallet blev den første kristne kirke i Danmark bygget.
-
I 900-1000 tallet kom egentlige erobrings forsøg, hvor danske konger (Svend og Knud den Store) blev konger i landet.
-
Omkring år 1000 var kontinentet præget af svage regenter, magter som trak sig tilbage og riger i opløsning. Det gav mulighed for effektive, bevæbnede bander som vikinger.
-
Den militære organisering ændrede sig i 1000-tallet. Stigbøjlen muliggjorde udviklingen af middelalderens "kampvogne" - rytteren til hest i panser og plade, som kæmper med lanse, skjold og sværd (riddere).
-
Harald Blåtand skrev på sin mindesten i Jelling, at han gjorde danerne kristne, og selvom det nok er en overdrivelse, så er der mange vidnesbyrd om, at i 1000-tallet vandt den nye, europæiske religion frem i de skandinaviske lande.
-
I 1066 forsøgte en Norsk konge at overtage den engelske trone, men han blev slået. Samme år blev England erobret af en invasions styrke fra Normandiet, som bestod af efterkommere af vinklinger, som i det foregående århundrede havde fået normandiet som len af den franske konge.
-
-
Den militære organisationsform, rytterhærene, kommer til Danmark i midten af 1100-tallet. Senere kom denne militære organisationsform til de andre skandinaviske lande, og det betød, at skellet mellem overklasse og underklasse blev tydeligere.
-
-
I slutningen af 1100-tallet blev Danmark inddraget i striden mellem pave og kejser om retten til at udnævne bisper.
-
Selvom vikingetogterne stoppede i Vesteuropa allerede i 1066, var det først indtil midt i 1200-tallet at svenskernes handels- og plyndringstogter stoppede helt.
-
I Danmark blussede striden op med mellemrum i mere end 150 år, men endte til sidst med at kongen i 1302 i praksis fik retten til at udnævne biskopperne.