-
WikiNL over Hebban Olla Vogala: Hebban olla vogala is lange tijd aangemerkt als de oudst bekende zin in het Oudnederlands. Het is een interlineaire quasi-glosse, die in 1932 in Oxford door de Engelse germanist Kenneth Sisam werd ontdekt op de laatste bladzijde van een Oudengels prekenhandschrift uit de abdij van Rochester
-
-
WikiNL over Da Vinci: Leonardo da Vinci (Vinci, 15 april 1452 - Amboise, 2 mei 1519) was een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.
-
-
WikiNL over Erasmus: Desiderius Erasmus (Rotterdam (waarschijnlijk), 27 oktober 1466 - Bazel, 12 juli 1536) was een Nederlands priester, Augustijner kanunnik, theoloog, humanist, schrijver en filosoof.
-
WikiNL over William Shakespeare: William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april 1564, gedoopt 26 april 1564 - aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver en dichter.
-
WikiNL over De Slag bij Heiligerlee: De Slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 eindigde met de eerste overwinning van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. De veldslag vond plaats bij het plaatsje Heiligerlee, nabij Winschoten, in de provincie Groningen.
-
WikiNL over de tachtigjarige oorlog: De Tachtigjarige Oorlog (in de modernere geschiedschrijving ook wel De Opstand of de Nederlandse Opstand genoemd) is de naam voor een opstand en strijd in de Nederlanden (1568-1648, met het Twaalfjarig Bestand in de jaren 1609-1621). Belangrijk zijn hierbij: "De slag bij Heiligerlee" en "De vrede van Münster".
-
-
WikiNL over P.C. Hooft: Pieter Corneliszoon Hooft was een Nederlandse geschiedkundige, dichter en toneelschrijver. Hij kan beschouwd worden als een van de grondleggers van een serieuze literaire cultuur in het Nederlandse taalgebied, naar het Franse en Italiaanse voorbeeld.
-
-
WikiNL over van den Vondel: Van den Vondel werd geboren in Keulen. Zijn ouders waren doopsgezind en waren in 1585 de stad Antwerpen ontvlucht. In 1597 vestigden zij zich in Amsterdam. In 1610 trouwde Joost van den Vondel met Mayke de Wolff (Keulen, 1586 - Amsterdam, 15 februari 1635). Hij verdiende zijn brood met zijn kousenhandel in de Warmoesstraat. Zijden kousen kostten in die jaren zestien gulden in de winkel, die hij van zijn
-
WikiNL over de vrede van Münster: De Vrede van Münster was een voor Nederland en België belangrijk verdrag dat in 1648 een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de opstandelingen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje (Habsburg). Het verdrag tussen Spanje en de Nederlanden werd op 30 januari 1648 vastgesteld. Op 15 mei werd de vrede definitief getekend en door Nederlandse en Spaanse gezanten.
-
WikiNL over de verlichting: De Verlichting, ook wel Eeuw van de Rede genoemd, is de tijdsperiode van ca. 1650 tot de Franse Revolutie eind 18e eeuw, met een politieke en filosofische beweging, waarin de opvattingen over politiek, filosofie, wetenschap en religie binnen de Westerse wereld grondig wijzigde.
-
-
WikiNL over Rousseau: Jean-Jacques Rousseau (Genève, 28 juni 1712 - Ermenonville, 2 juli 1778) was een Zwitsers-Frans schrijver, componist, filosoof en botanicus. Hij heeft een diepgaande invloed uitgeoefend op de filosofie, de literatuur, de smaak, zeden en de politiek.
-
De bestorming van de Bastille wordt gezien als het begin van de Franse Revolutie.
-
WikiNL over de Franse Revolutie : De Franse Revolutie was een politieke omwenteling in het laatste decennium van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd afgezet en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden teruggedrongen, maar dat was vooral ten gunste van de burgerij. Voor het volk verbeterde er dus weinig.
-
WikiNL over de Romantiek: De romantiek was een stroming in de Westerse cultuur die zich aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw sterk deed gelden in de kunst en het intellectuele leven van met name Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
-
.
-
WikiNL over de Eerste Wereldoorlog: De Eerste Wereldoorlog was een militair conflict op wereldschaal, dat van 28 juli 1914 tot 11 november 1918 plaatsvond. Vijftien à zeventien miljoen militairen en burgers vonden de dood. Het conflict had grote gevolgen voor de wereld op verschillende vlakken.
-
WikiNL over het Interbellum: Een interbellum (van het Latijn inter, tussen en bellum, oorlog) is een periode tussen twee oorlogen. Specifiek wordt ermee de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog bedoeld.
-
In Europa vielen de Duitse troepen op 1 september 1939 Polen binnen. Dit leidde op 3 september 1939 tot een oorlogsverklaring aan Duitsland door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
-
WikiNL over de Tweede Wereldoorlog: De Tweede Wereldoorlog was de samensmelting van een aantal aanvankelijk afzonderlijke militaire conflicten die van 1939 tot 1945 op wereldschaal werden uitgevochten tussen twee allianties: de asmogendheden en de geallieerden.
-
WikiNL over Postmodernisme: Postmodernisme is een stroming in de filosofie en de kunst die gezien wordt als een reactie op en een radicale afscheuring van het modernisme. Echter, postmodernisme heeft ook veel elementen van het existentialisme van de jaren '40 en '50 meegenomen in zijn ontwikkeling.