-
Period: 1 CE to Jan 1, 1225
Runornas tid
Vi har ca 3500 kända runskrifter i Sverige, Uppland har ca 1500. De flesta är skrivna på 1000-1100-talet. Man vet inte säkert när runskrifter uppstod, men förmodligen vid Kristi födelse och slutade ungefär på 1200-talet. Den äldsta bevarade runskriften är från 100-talet e.Kr. Den vanligaste runraden har 16 tecken, men vissa runtecken står för flera ljud. Runor skrivs oftast i form av en orm och har ofta flera symboler.
Källa: Magasinet -
Jan 1, 1225
Västgötalagen
Lagmannen Eskil Magnusson lär sig det latinska alfabetet för att kunna diktera lagparagrafer- så växter Västgötalagen fram. Men runorna används fortfarande. Västgötalagen har vi i avskrift från 1280-talet, det är vår äldsta bok.
Källa: Magasinet -
Period: Jan 1, 1225 to Jan 1, 1525
Fornsvenska
Under fornsvenskan har svenska, norska och danska blivit åtskilda. Men i landskapslagarna märker man olikheter inom språket, alltså har dialekter skapats. I landskapslagarna har vi våra älska låneord från latin, ex. kyrka, präst, mässa och klocka. Fornsvenska har många böjningsformer. Adjektiv och substantiv delades in i 4 kasus: nominativ, genitiv, dativ och akusativ.
Källa: Magasinet -
Jan 1, 1436
Senmedeltiden
Språket blir mycket mer förståeligt - men inte stavningen. Under yngre fornsvesnka(senare delen av medeltiden) sker stora förändringar, vi får våra typiska svenska vokaler. Men ordförrådet förändras också när hantverkare och köpmän från Tyskland kommer till Sverige tillsammans med nya ord. Under semedeltid översattes också kyrklig och världslig litteratur från latin, franska och tyska.