Venezuela

Venezuela

  • Democratie

    Democratie
    In 1945 pleegde een burgerleger een coup die de regering van Medina Angarita omver wierp. Hier kwam de eerste democratische regering van Venezuela uit voort.
  • Marcos Perez Jimenez

    Marcos Perez Jimenez
    Marcos Perez Jimenez maakte deel uit van de beweging die in 1945 een regering afzette. Hij werd zelf minister van defensie in de nieuw gevormde regering. In 1948 werkte hij wéér mee om een regering af te zetten. weer werd hij minister van defensie en na de dood van Chalbout werd hij in 1950 zelfs staatshoofd. in 1952 werd hij uiteindelijk ook nog zelf verkozen tot president van Venezuela.
  • Punto Fjio pact

    Punto Fjio pact
    In het Punto Fijo pact maakten de drie grootste politieke partijen binnen Venezuela af de verkiezingen van 1958 de accepteren en het opkomende democratische bewind te behouden. Deze afspraak leidde tot een politieke verdeling van de macht
  • Betancourt

    Betancourt
    Betancourt won de verkiezingen in 1958 en werd zo president van Venezuela. Hij had eerder ondergedoken gezeten in Costa Rica en daar in een communistische partij gezeten. Tijdens zijn presidentschap onteigende hij enorm veel land en gaf daar grote schadeloosstellingen voor terug. Ook was hij mede oprichter van de OPEC (Organisatie van olie producerende landen).
  • Betancourt doctrine

    Betancourt doctrine
    President Betancourt had een doctrine waarin hij zei dat een regering die aan de macht komt door militair ingrijpen en/of zijn burgers inhumaan behandeld zouden afgezet moeten worden op een pacifistische manier.
  • Oliecrisis

    Oliecrisis
    Venezuela kon in 1973 erg profiteren van de oliecrisis waarin de Arabieren minder tot geen olie wilden verkopen aan de landen die Israël steunden in de Jom kippoer oorlog. Hierdoor stegen de olieprijzen enorm, waardoor ook Venezuela zijn olie voor meer geld kon verkopen.
  • Olie winning genationaliseerd

    Olie winning genationaliseerd
    In 1975 werd een wet aangenomen waarin de activiteiten van alle olieconcerns worden overgenomen door de staat. Dit zorgde voor enige welvaart in het land, maar dit gold echter alleen voor de bovenlaag van de samenleving.
  • Mislukte staatsgreep

    Mislukte staatsgreep
    In 1992 organiseerde Hugo Chavez een staatsgreep, omdat hij het oneens was met het Punto Fijo pact, omdat het pact voor de onderste laag van de maatschappij niks veranderde doordat dezelfde mensen het altijd voor het zeggen hadden.
  • De 'Vijfde republiek'

    De 'Vijfde republiek'
    De vijfde republiek was een nieuwe grondwet die ingevoerd werd door Hugo Chavez. Deze grondwet was gebaseerd op het Bolivarisme. De grondwet moest corruptie bestrijden, de olieopbrengsten eerlijk verdelen en moest het land Souverein zijn en anti-imperialistisch.
  • Hugo Chavez

    Hugo Chavez
    Hugo Chavez was van 1999 tot zijn dood president van Venezuela. Hij kwam aan de macht door een door Amerika gesteunde staatsgreep en voerde een nieuwe grondwet in die ook het leven van de lagere klassen in de maatschappij beter moest maken. Ook was hij erg nationalistisch ingesteld.
  • Gewelddadige protesten

    Gewelddadige protesten
    In 2001 had Chavez een aantal wetten ingevoerd die meer controle op de olie industrie zouden betekenen. Hierdoor gingen tegenstanders de straat op, maar er was ook al een pro-Chavez demonstratie bezig bij het presidentieel paleis. De twee groepen kwamen in conflict met elkaar en er vielen 19 doden en heel veel gewonden.
  • Nieuwe staatsgreep

    Nieuwe staatsgreep
    In 2002 probeerde Carmona een staatsgreep te plegen en dit lukte behoorlijk. Chavez werd afgezet en de grondwet van 1999 werd afgeschaft. De staatsgreep leidde bij de bevolking tot enorme pro-Chavez protesten en uiteindelijk wist de Nationale garde toch de staatsgreep om te draaien. Chavez werd uit de gevangenis gehaald en opnieuw benoemd tot president.