1 320

ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

  • 499 BCE

    Ιωνική Επανάσταση

    Ιωνική Επανάσταση
    Η κατοχή των Στενών από τους Πέρσες εμποδίζει τους Έλληνες της Μ.Ασίας από το εμπόριο στον Εύξεινο Πόντο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία οδηγεί τους Έλληνες σε Επανάσταση. Βοήθεια στέλνουν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς.
    photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9548
  • 494 BCE

    Ναυμαχία της Λάδης

    Ναυμαχία της Λάδης
    Οι επαναστάτες δεν μπόρεσαν να κάμψουν την περσική αντίσταση. Το 494 π.Χ. στη ναυμαχία της Λάδης ηττήθηκε και ο στόλος τους.
    ehw.gr/asiaminor/forms/filePage.aspx?lemmaId=5482
  • 492 BCE

    Καταστροφή στόλου των Περσών κοντά στο Άθω

    Καταστροφή  στόλου των Περσών κοντά στο Άθω
    Ο στρατός του Μαρδόνιου πέρασε τον Ελλήσποντο και κατευθύνθηκε προς τη Μακεδονία. Παράλληλα κινήθηκε και ο περσικός στόλος. Στην επιστροφή μεγάλη θαλασσοταραχή κοντά στον Άθω προκάλεσε την καταστροφή του στόλου. Η εκστρατεία έληξε αφού οι Πέρσες πέτυχαν να επαναφέρουν τη Θράκη υπό τον έλεγχό τους.
  • 490 BCE

    Μάχη του Μαραθώνα

    Μάχη του Μαραθώνα
    10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς με αρχηγό τον Μιλτιάδη αντιμετώπισαν τους Πέρσες με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη. Οι Πέρσες κυκλώθηκαν και υποχώρησαν πανικόβλητοι προς τα καράβια τους.
    2500years.culture.gov.gr/chapters/i-machi-tou-marathona
  • 480 BCE

    Μάχη των Θερμοπυλών

    Μάχη των Θερμοπυλών
    Ο Ξέρξης, φτάνοντας στις Θερμοπύλες, ζήτησε από τον αρχηγό Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, να παραδώσει τα όπλα. Η απάντησή του ήταν "μολών λαβέ" . Οι προσπάθειες των Περσών να καταβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων απέτυχαν. Όμως, ο Εφιάλτης τους οδήγησε στα νώτα των Ελλήνων. Έμειναν με τη θέλησή τους μέχρι το τέλος 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες.
    2500years.culture.gov.gr/chapters/i-machi-ton-thermopilon
  • 480 BCE

    Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο

    Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο
    Παράλληλα με η μάχη των Θερμοπυλών, ο ελληνικός στόλος, για να εμποδίσει περσική απόβαση, έπλευσε στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας. Αρχικά Έλληνες και Πέρσες είχαν ίσες απώλειες. Οι Έλληνες όμως στη συνέχεια, αν και νικούσαν, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τη Σαλαμίνα, όταν έμαθαν το αποτέλεσμα της μάχης των Θερμοπυλών.
    historymania.gr/naymachia-toy-artemisioy-h-proti-megali/
  • 480 BCE

    Ναυμαχία της Σαλαμίνας

    Ναυμαχία της Σαλαμίνας
    Στη Σαλαμίνα, με πρόταση του μεγαλοφυούς στρατηγού των Αθηναίων Θεμιστοκλή, αποφασίστηκε να γίνει η σύγκρουση με τον περσικό στόλο. Οι Πέρσες στον περιορισμένο χώρο δεν μπορούσαν να παρατάξουν όλη τους τη δύναμη. Τα ελληνικά πλοία κυριάρχησαν. Ο Ξέρξης εγκατέλειψε την Ελλάδα.
    2500years.culture.gov.gr/chapters/i-naumachia-tis-salaminas
  • 479 BCE

    Μάχη των Πλαταιών

    Μάχη των Πλαταιών
    Στις αρχές του καλοκαιριού του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος βάδισε προς τις Πλαταιές. Εκεί αποφάσισε να δώσει τη μάχη. Οι Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά Παυσανία πέτυχαν ολοκληρωτική νίκη.
    2500years.culture.gov.gr/chapters/persiki-polemi/o-tripodas-ton-plataion
  • 479 BCE

    Ναυμαχία της Μυκάλης

    Ναυμαχία της Μυκάλης
    Την ίδια ημέρα που έγινε η μάχη των Πλαταιών, ένας άλλος Σπαρτιάτης, ο Λεωτυχίδης, νίκησε τα υπολείμματα του περσικού στόλου στα ανοικτά της Μυκάλης. Η μεγάλη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών είχε λάβει τέλος.
    ehw.gr/asiaminor/Forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=5270