-
VN stemt in met opdeling van Palestina in een Israëlisch en een Palestijnse deel.
-
-
Bijna dagelijks terroristische acties van zowel Joden als Arabieren.
-
Groot-Brittannië, Frankrijk en Israël vallen Egypte aan, maar moeten onder internationale druk hun posities opgeven en zich terugtrekken
-
Oprichting van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie.
-
Israël voert een oorlog tegen Egypte, Syrië en Jordanië. Het verovert in zes dagen de Golanvlakte, de Sinaïwoestijn, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, waaronder Oost-Jeruzalem
-
Egypte en Syrië leiden een Arabisch leger, en vallen Israël op Yom Kippoer (Grote Verzoendag) binnen.
-
Onderhandeld door Sadat, Begin en Carter. Egypte erkent als eerste Arabische land het bestaansrecht van Israël. Israël trekt zich terug uit de Sinaïwoestijn.
-
Bijna 2000 Palestijnse doden en 280 Israëlische. Oprichting Hamas.
-
In Madrid vindt een conferentie plaats met oog op vrede in het Midden-Oosten.
-
Geheime onderhandelingen onder leiding van Noorse diplomaten leiden tot de Oslo-akkoorden tussen Palestijnen en Israëli’s. Belofte om Israëlische troepen uit Gazastrook en Westelijke Joordaanoever terug te trekken.
-
Opnieuw braken er grote opstanden uit onder de Palestijnen naar aanleiding van een bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg, waar zich ook de Al-Aqsamoskee bevindt
-
Vredesonderhandelingen onder leiding van de Amerikaanse president Bill Clinton mislukken. De VS leggen de schuld bij Arafat.
-
Stappenplan naar vrede onder leiding van VN. Belofte van terugtrekking van de activiteiten van de Joodse kolonisten in Gaza en Westelijk Jordaanoever.
-
Palestijnse leider Yasser Arafat overlijdt.
-
Bij Palestijnse verkiezingen behaalt Hamas de meerderheid van de parlementszetels. Dit tot groot ongenoegen van Israël en VS (boycot).
-
Hamas grijpt macht in de Gazastrook ten koste van Fatah (Palestijnse burgeroorlog).
-
Israël voert 'Operatie Gegoten Lood' uit tegen Hamas en trekt Gaza binnen. Ongeveer 1.400 Palestijnen komen om, onder wie honderden burgers.
-
Israël begint 'Operatie Wolkkolom' tegen Hamas. Na acht dagen sluiten Israël en Hamas een wapenstilstand. Eindbalans: 170 Palestijnse en 6 Israëlische doden.
-
Israël bezet nog altijd de Westelijke Jordaanoever: er leven volgens de VN intussen ruim 340.000 joodse kolonisten.
-
Na de ontvoering laait het conflict weer op. Operatie Beschermende Rand resulteert in 2100 Palestijnse doden, 10.850 gewonden, en de vernietiging van 17.000 gebouwen. Israël verliest 73 mensen.
-
Netanyahu vormt een nieuwe coalitieregering met Bayit Yehudi.
-
Het begin van een hele reeks aanvallen op Israëli's.
-
Israël verbreekt banden met 12 landen die in de VN Veiligheidsraad de bouw van nederzettingen veroordelen.
-
Israëlisch parlement stemt een wet die verschillende joodse nederzettingen legaliseert.
-
Israëli's bouwen nieuwe nederzetting voor joodse families die uit Amona werden gezet.
-
De Amerikaanse president Donald Trump erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Hij wil ook de ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.
-
Het Palestijnse Hamas noemt de erkenning 'een oorlogsverklaring' van Trump en roept op tot een nieuwe volksopstand tegen Israël.
-
De VN-Veiligheidsraad houdt een spoedzitting over Jeruzalem.
-
De Arabische Liga eist dat de Verenigde Staten hun beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël ongedaan maken.
-
Hamas en Fatah bereiken een akkoord. Hamas zal de controle over de Gazastrook teruggeven aan Fatah.