Israelisch conflict

By Luukk
  • 586 BCE

    Joodse diaspora

    Joodse diaspora
    Vanaf 586 voor Christus zijn Joden gaan verspreiden over de hele wereld. Meer dan de helft van de Joden wonen niet in Palestina. De joden hebben niet meer echt een land waar ze bijna allemaal wonen. De joden wonen over heel de wereld waardoor ze nergens in de meerderheid zijn en overal in de minderheid.
  • Period: 586 BCE to

    Joodse diaspora

    Vanaf 586 voor Christus zijn Joden gaan verspreiden over de hele wereld. Meer dan de helft van de Joden wonen niet in Palestina. De joden hebben niet meer echt een land waar ze bijna allemaal wonen. De joden wonen over heel de wereld waardoor ze nergens in de meerderheid zijn en overal in de minderheid.
  • Period: 1299 to

    Ottomaanse Rijk

    Het ottomaanse rijk was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922. Het rijk was over haar lange levensduur betrokken bij vele conflicten, zowel intern als extern. Het was ook verantwoordelijk voor de armeense genocide, een volkenmoord van 1.5 miljoen mensen die nog steeds niet helemaal erkend is door Turkije.
    Het rijk viel kort na de eerste wereldoorlog uiteen.
  • sykes picotverdrag

    sykes picotverdrag
    Een afspraak in 1916 tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Deze afspraak werd in het geheim gehouden tussen deze landen. Bij deze bijeenkomst werden afspraken gemaakt over de verdeling van het Ottomaanse rijk(het huidige Turkije) en de Arabische landen/gebieden te verdelen tussen deze twee landen. Zij maakten dus afspraken over wie welke gebieden zou krijgen.
  • Balfour verklaring

    Balfour verklaring
    De balfour verklaring is een brief van de Britse minister (genaamd Balfour) aan de leider van het zionisme waarin hij liet weten namens zijn hele regering dat hij met zijn regering steun biedt aan een Joods nationaal tehuis in Palestina. Hierbij maakte hij duidelijk dat hij hun hielp en zou steunen, hij stond achter hun en dat was fijn voor de Palestijnen.
  • Verdrag van versailles

    Verdrag van versailles
    Het was een verdrag tussen Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië, Montenegro, Portugal, Rusland, Servië, Verenigde staten, Verenigd koningrijk en Roemenië. Hiermee werd de eerste wereldoorlog formeel geindigd. Dit was op 28 juni 1919 en dit was precies 5 jaar na de moord op Franz ferdinand.
  • Brits mandaatgebied palestina

    Brits mandaatgebied palestina
    Vanaf 1516 tot aan het einde van de eerste wereldoorlog was het huidige palestina onderdeel van het ottomaanse rijk.
    Op 24 juli 1922 kregen de Britten officieel het mandaat over palestina
    . Hier werd het ottomaanse rijk( het huidige Turkije) gesplitst in vier mandaatgebieden. In palestina waren de britten de baas. Het mandaat eindigde op 15 mei 1948.
  • Period: to

    arabische palestijnse opstand

    Tussen 1936 en 1939 was er een opstand van de palestijnse arabieren tegen aan de ene kant Groot-Brittanië en aan de andere kant de Joodse immigratie. De gebeurtenissen bij deze opstand waren het begin van de aanleiding voor de Arabische Israëlische oorlog van 1948. Een maand na de opstand riep de regering op tot staking,demonstraties, stoppen met belasting betalen en een boycot van de Joden.
  • Witboek

    Witboek
    In het witboek werd de Britse politiek bepaald voor het mandaatgebied Palestina. Daarin stond dat er geen verdeling kwam in Palestina van een Joods en een Arabisch deel. Palestina zou in 1949 een eigen bestuur moeten krijgen. Er mochten nog maar 75 duizend Joden emigreren. Het werd voor de Joden erg moeilijk gemaakt om land te kopen
  • verdelingsplan Verenigde Naties

    verdelingsplan Verenigde Naties
    Het Verenigde Naties verdelingsplan werd in 1947 aangenomen door een Algemene Vergadering van de VN het grootse doel van het plan was om het Israëlisch-Palestijns conflict te beëindigen door twee onafhankelijke staten op te richten het grondgebied van Palestina. Aangezien het totale gebied gelijk bleef leek de tweestatenoplossing een goed plan
  • de zesdaagse oorlog

    de zesdaagse oorlog
    Op 4 Juni besloot de Israëlische regering dat de volgende ochtend er een aanval zal plaatsvinden op een luchtbasis van Egypte dat hier niet op voorbereid was. Syrië, Jordanië en Irak schoten egypte te hulp na de aanval en trokken de israëliërs zich terug en op 10 juni gaf de regering het zuidelijk deel op om de hoofdstad te beschermen en was de oorlog al weer voorbij
  • Period: to

    Oorlog in libanon

    In 1975 pleegde Palestijnen een aanslag op de leider van de falangisten. Daaruit ontstonden er allemaal gevechten tussen de christelijke en Palestijnse groepering. De PLO ging begon in 1947 met aanvallen van christenen in Libanon, Hierdoor greep Syrië in en kwam er een grote burgeroorlog waar 250.000 mensen stierven.
  • Period: to

    Eerste intifida

    in 1987 begon een intifada in de palestijnse gebieden tegen Israël. De aanleiding hiervoor was een aanrijding door een Israëlische taxi waarbij meerdere palestijnen om het leven kwamen De palestijnen begonnen met stenen te gooien naar Israëlische soldaten, die hierop reageerden met geweervuur.
    In 1988 escaleerde het conflict en pleegde Israël een aanslag op belangrijke palestijnen.
  • Period: to

    Tweede intifida

    De Palestijnen bleven ontevreden over de naleving door Israël, wanneer op 28 september 2000 de israëlische premier een bezoek bracht aan jeruzalem en een moskee bezocht escaleerde het. In 2005 ontmantelde Israël zijn vestigingen in de gazastrook en blokkeerde de gazastrook in principe via de zee en het land.
    De tweede intifada kostte in totaal meer dan vierduizend levens
  • Operatie wolkkolom

    Operatie wolkkolom
    Op 14 januari 2012 pleegde Israël een lucht aanval op de leider van Hamas, bij deze aanval kwam de Hamas leider om het leven.
    Dit was een reactie van Israël op de constante mortier en raket aanvallen op Israëlische doelwitten.
    Na raket aanvallen over en weer besloot Israël zich klaar te maken voor een grondoorlog. Na test blijkt maar 30 procent voor oorlog te zijn.
    Op 21 november werd er een staakt het vuren getekend, dit staakt het vuren werd voor het eerst verbroken in februari 2013