-
-
Nederland is een landbouwstedelijke samenleving
-
Rond 1810 dwaalde de Jan Saliegeest door Nederland. Jan Salie was de hoofdpersoon uit een bekend toneelstuk en het prototype van een Nederlander zonder fut en energie.
-
Toen Willem I de titel ''koning der nederlanden'' aannam, hoopte Nederlanders op rust en stabiliteit in het land. De komst van Willen I bracht inderdaad meer rust, maar de Jan Saliegeest zou toch verdreven worden
-
In december 1813 benoemde Willem I een comissie die een nieuwe grondwet zou ontwerpen. In 1814 werd deze grondwet ingevoerd. Met deze grondwet werd Nederland een rechtsstaat: een land waarin iedereen, burgers én overheid, zich aan de wet moest houden.
-
De Belgen kwamen in opstand door dat er te veel verschillen waren
-
in de 19e eeuw ontstond de overgang van kolonisatie naar imperialisme. Imperialisme is het streven van staten om een groot rijk te creëren, door andere gebieden te onderwerpen.
-
De onderzoeker Darwin publiceerde zijn boek oorsprong der soorten. In dit boek beschreef hij hoe dieren zich ontwikkelden.
-
Toen Abraham Lincoln de nieuwe president van de verenigde staten werd, stapte sommige staten uit de federatie en vormden de geconfedereerde staten van Amerika. Dit was het begin van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865)
-
De Amerikaanse burgeroorlog was de eerste moderne oorlog met loopgravrn, mijnen, telegrafie en gedwongen dienstplicht.
-
Nederland ondervond veel tegenstand van bevolkingenm zoals bij de Atjeh-oorlogen. Die duurden van 1873 tot 1903.
-
Het kamerlid Van Houten vond dat de kinderarbeid moest stoppen. Hij stelde de 'kinderwet' voor. De kinderwet werd in 1874 aangenomen en was de eerse in de reeks sociale wetten die zouden volgen.
-
Vanaf 1880 barstte het imperialistische gevecht om Afrika los. Net als in Azië zochten de Europese landen naar grondstoffen, afzetgebieden, meer aanzien en meer macht.
-
Nederland is een industriele samenleving