697668074 1024x1024

Evolució de la mecànica del so i de la imatge

By plala
  • Giovanni Batista della Porta: Imatges en moviment a la cambra fosca.

    Giovanni Batista della Porta: Imatges en moviment a la cambra fosca.
  • Segle XVII

    J.Neper inventa els logaritmes amb la finalitat principal de facilitar el procés de multiplicació reduint-lo a sumes. El logaritme és l’operació inversa de la potenciació. Per tant, si un número [e] és igual a [a] elevat a un altre número [b] és a dir e = ab, llavors es diu que [b] és el logaritme en base [a] de [e], que s’escriu b = loga e. Tenen diferents aplicacions explicades a la pàgina 8 del tema 4.
    Les ombres xineses arriben a Europa
  • Model portàtils de la cambra fosca per poder calcar imatges de la realitat.

    Model portàtils de la cambra fosca per poder calcar imatges de la realitat.
  • Athanasius Kircher: Descriu la llanterna màgica. Una projecció cap a fora de la cambra fosca.

    Athanasius Kircher: Descriu la llanterna màgica. Una projecció cap a fora de la cambra fosca.
  • Segle XVIII

    Ambroise: Espectacles d’ombres xineses.
    Jacques de Vaucason: Autòmats mecànics, Joguines automàtiques
  • Robert Barter: El Panorama: Quadre continu de grans dimensions dins d’un cilindre.

    Robert Barter: El Panorama: Quadre continu de grans dimensions dins d’un cilindre.
  • P.J.Loutherbourg: Eidophusikon o “Galantee Show”: Teatre d’efectes mitjançant llums i ombres.

    P.J.Loutherbourg: Eidophusikon o “Galantee Show”: Teatre d’efectes mitjançant llums i ombres.
  • Etienne Robertson: Phantasmagoria: Espectacle d’efectes amb llanterna màgica.

    Etienne Robertson: Phantasmagoria: Espectacle d’efectes amb llanterna màgica.
  • Henry Langdon Child: Utilitzar més d’una llanterna màgica per aconseguir sobreimpressions

    Henry Langdon Child: Utilitzar més d’una llanterna màgica per aconseguir sobreimpressions
  • Robert Ker Porter: Quadre gegant

    Robert Ker Porter: Quadre gegant
  • Segle XIX

    Projeccions en 3D amb llanterna màgica
  • T.Young : Enregistra les vibracions de cossos sòlids (varetes o cordes vibrants)

    T.Young : Enregistra les vibracions de cossos sòlids (varetes o cordes vibrants)
  • J.N.Niépce: Durant la dècada dels 10 i dels 20 fa experiments per fixar una imatge sobre una superfície mitjançant productes químics.

    J.N.Niépce: Durant la dècada dels 10 i dels 20 fa experiments per fixar una imatge sobre una superfície mitjançant productes químics.
  • Louis Jacques Mandé Daguerre : Diorama: Quadres gegants amb parts translúcides més jocs d’il·luminació: “pel·lícules d’un sol pla”

    Louis Jacques Mandé Daguerre : Diorama: Quadres gegants amb parts translúcides més jocs d’il·luminació: “pel·lícules d’un sol pla”
  • C.Babbage: Màquina de la diferència, col·laboració d’Ada Byron: La primera programadora.

    C.Babbage: Màquina de la diferència, col·laboració d’Ada Byron: La primera programadora.
  • Thaumatrope: Joguina consistent en un disc amb una imatge a cada cara lligat amb dues gomes laterals. Es fa rodar el disc i crea un efecte òptic. Necessitat d’un obturador per percebre el moviment, gràcies a la persistència de la retina

    Thaumatrope: Joguina consistent en un disc amb una imatge a cada cara lligat amb dues gomes laterals. Es fa rodar el disc i crea un efecte òptic. Necessitat d’un obturador per percebre el moviment, gràcies a la persistència de la retina
  • Samuel Morse: Telègraf

    Samuel Morse: Telègraf
  • Plateau: Fenaquistoscopi: És un disc giratori sobre un eix horitzontal amb dotze figures dibuixades representant fases successives d’una acció. Entre cada dos imatges hi ha una escletxa que quan hi mires, davant d'un mirall hi ha sensació de moviment.

    Plateau: Fenaquistoscopi: És un disc giratori sobre un eix horitzontal amb dotze figures dibuixades representant fases successives d’una acció. Entre cada dos imatges hi ha una escletxa que quan hi mires, davant d'un mirall hi ha sensació de moviment.
  • Simon Stampfer: Estroboscopi: És el mateix que el fenaquistoscopi però amb la difèrencia de que si va afegir un tros de disc pintat de negre per darrera entre dues escletxes que fa el paper d’obturador

    Simon Stampfer: Estroboscopi: És el mateix que el fenaquistoscopi però amb la difèrencia de que si va afegir un tros de disc pintat de negre per darrera entre dues escletxes que fa el paper d’obturador
  • W.G.Horner: Zoòtrop: Cilindre pintat de negre per fora i amb unes escletxes a la perifèria. Els dibuixos estan a l’interior del cilindre i són substituïbles. No cal mirall.

    W.G.Horner: Zoòtrop: Cilindre pintat de negre per fora i amb unes escletxes a la perifèria. Els dibuixos estan a l’interior del cilindre i són substituïbles. No cal mirall.
  • W.F.Talbot: Calotips o Talbotips: Obté un negatiu fotogràfic sobre paper capaç de treure diverses còpies positives.

    W.F.Talbot: Calotips o Talbotips: Obté un negatiu fotogràfic sobre paper capaç de treure diverses còpies positives.
  • C.Babbage:Màquina analítica: Incorporava ja moltes de les idees dels ordinadors actuals: dispositius d’entrada i sortida, un processador... Era tan sofisticada que no es va poder construir fins 100 anys després quan la tecnologia ho va permetre.

    C.Babbage:Màquina analítica: Incorporava ja moltes de les idees dels ordinadors actuals:  dispositius d’entrada i sortida, un processador... Era tan sofisticada que no es va poder construir fins 100 anys després quan la tecnologia ho va permetre.
  • Louis Daguerre: Perfecciona l’invent de Niépce. Daguerreotips: Produïa una sola imatge positiva.

    Louis Daguerre: Perfecciona l’invent de Niépce. Daguerreotips: Produïa una sola imatge positiva.
  • Robert Barter: Panorames giratoris.

    Robert Barter: Panorames giratoris.
  • Leon Scott: Fonoautògraf: Enregistra les vibracions de l’aire.

    Leon Scott: Fonoautògraf: Enregistra les vibracions de l’aire.
  • G.Caselli: Pantelègraf:Transmetre a distància dibuixos en estricte blanc i negre. Amb tècniques semblants a les del gravat.

    G.Caselli: Pantelègraf:Transmetre a distància dibuixos en estricte blanc i negre. Amb tècniques semblants a les del gravat.
  • Henry R. Heyl: Fasmatrop: És una joguina composta de daguerreotips més fenaquistoscopis i van crear ek Stop-motion. Millores tècniques van permetre crear sobre plaques de vidre imatges nítides amb exposicions de només 1/25 de segon.

    Henry R. Heyl: Fasmatrop: És una joguina composta de daguerreotips més fenaquistoscopis i van crear ek Stop-motion. Millores tècniques van permetre crear sobre plaques de vidre imatges nítides amb exposicions de només 1/25 de segon.
  • J.Jansen: Revòlver fotogràfic: Càmera fotogràfica automàtica amb una única placa circular moguda pel mecanisme revòlver. Es descobreix el Seleni, el primer material fotoconductor.

    J.Jansen: Revòlver fotogràfic: Càmera fotogràfica automàtica amb una única placa circular moguda pel mecanisme revòlver. Es descobreix el Seleni, el primer material fotoconductor.
  • Graham Bell: Telèfon

    Graham Bell: Telèfon
  • Emile Reynaud: Praxinoscopi: Millora del Zoòtrop. Les escletxes són canviades per un tambor poligonal de miralls cada un dels quals reflecteix una de les imatges de les tires de paper. L’efecte d’obturació el fa el canvi d’angle entre un mirall i un altre

    Emile Reynaud: Praxinoscopi: Millora del Zoòtrop. Les escletxes són canviades per un tambor poligonal de miralls cada un dels quals reflecteix una de les imatges de les tires de paper. L’efecte d’obturació el fa el canvi d’angle entre un mirall i un altre
  • Eadweard Muybridge: Experiment amb 12 càmeres consecutives sobre el moviment del cavall.

    Eadweard Muybridge: Experiment amb 12 càmeres consecutives sobre el moviment del cavall.
  • Charles Cros:Paleophone: Aparell teòric que suggeria que si una agulla unida a una membrana oscil·lant traça un solc quan es produeix un so, invertint el procés i fent passar l’agulla novament pel solc s’hauria de sentir novament el so enregistrat al solc

    Charles Cros:Paleophone: Aparell teòric que suggeria que si una agulla unida a una membrana oscil·lant traça un solc quan es produeix un so, invertint el procés i fent passar l’agulla novament pel solc s’hauria de sentir novament el so enregistrat al solc
  • T.A.Edisson: Fonògraf: Cilindre d’unes tres polzades i mitja recobert d'una capa d'estany, que es fa girar helicoïdalment amb una maneta i on un punxó d’ivori unit a dos diafragmes grava un solc amb la informació sonora recollida per aquests.

    T.A.Edisson: Fonògraf: Cilindre d’unes tres polzades i mitja recobert d'una capa d'estany,  que es fa girar helicoïdalment amb una maneta i on un  punxó d’ivori unit a dos diafragmes grava un  solc amb la informació sonora recollida per aquests.
  • Emile Reynaud à Praxinoscopi-teatre: Les imatges en moviment es contemplen a través d’una mena de prosceni i es sobreposen sobre un fons en miniatura.

    Emile Reynaud à Praxinoscopi-teatre: Les imatges en moviment es contemplen a través d’una mena de prosceni i es sobreposen sobre un fons en miniatura.
  • Eadweard Muybridge: Zoopraxiscopi: Perfeccionament del Fenaquistoscopi de Plateau amb el qual projecta en una pantalla les fotos impreses en un disc de vidre.

    Eadweard Muybridge: Zoopraxiscopi: Perfeccionament del Fenaquistoscopi de Plateau amb el qual projecta en una pantalla les fotos impreses en un disc de vidre.
  • Rudolph Salis: “Le Chat Noir”: Màxim exponent de les ombres xineses.

    Rudolph Salis: “Le Chat Noir”: Màxim exponent de les ombres xineses.
  • E.J.Marey: Fusell fotogràfic: 12 enquadraments per segon sobre una placa circular.

    E.J.Marey: Fusell fotogràfic: 12 enquadraments per segon sobre una placa circular.
  • Roda de Nipkow: una roda giratòria amb una sèrie de forats en espiral.

    Roda de Nipkow: una roda giratòria amb una sèrie de forats en espiral.
  • George Eastman: Eastman Kodak comercialitza unes tires de paper fotogràfic sense perforacions amb pel·lícules més sensible i dissolució en gelatina.

    George Eastman: Eastman Kodak comercialitza unes tires de paper fotogràfic sense perforacions amb pel·lícules més sensible i dissolució en gelatina.
  • L.A.A.Le Prince: Càmera equipada amb 16 objectius i obturadors electromagnètics que fa servir 2 rotlles de la mateixa pel·lícula, alternant. Un nou model amb un sol objectiu en el que la pel·lícula avança gràcies al moviment intermitent de la bobina.

    L.A.A.Le Prince: Càmera equipada amb 16 objectius i obturadors electromagnètics que fa servir 2 rotlles de la mateixa pel·lícula, alternant. Un nou model amb un sol objectiu en el que la pel·lícula avança gràcies al moviment intermitent de la bobina.
  • T.A.Edison: Fonògraf: Substitueix l’estany del cilindre per una capa de cera més mal·leable i econòmica.

    T.A.Edison: Fonògraf: Substitueix l’estany del cilindre per una capa de cera més mal·leable i econòmica.
  • Emile Berliner: Gramophon: Sistema per enregistrar els sons en un solc helicoïdal a sobre d'un disc de zinc lacat. Com el disc és una superfície plana, les còpies es poden fer per estampació a partir d’un sol motlle.

    Emile Berliner: Gramophon: Sistema per enregistrar els sons en un solc helicoïdal a sobre  d'un disc de zinc lacat. Com el disc és una superfície plana, les còpies es poden fer per  estampació a partir d’un sol motlle.
  • E.J.Marey: Cronofotògraf: Càmera en què un disc giratori amb una escletxa permetia descompondre el moviment en diverses imatges fixes.

    E.J.Marey: Cronofotògraf: Càmera en què un disc giratori amb una escletxa permetia descompondre el moviment en diverses imatges fixes.
    Primera càmera Kodak comercialitzada al públic. El revelat el feien ells.
  • George Eastman: Pel·lícula de cel·luloide molt més resistent, flexible i fàcil d’arrossegar.

    George Eastman: Pel·lícula de cel·luloide molt més resistent, flexible i fàcil d’arrossegar.
  • T.A.Edison: Patenta una tira de pel·lícula perforada a les dues bandes amb un mecanisme derivat del telègraf automàtic que passa per diverses bobines arrossegada ja per un mecanisme d’avanç intermitent.

    T.A.Edison: Patenta una tira de pel·lícula perforada a les dues bandes amb un mecanisme derivat del telègraf automàtic que passa per diverses bobines arrossegada ja per un mecanisme d’avanç intermitent.
  • T.A.Edison: Format comercial o estàndard de pel·lícula de 35mm amb 4 perforacions per banda.

    T.A.Edison: Format comercial o estàndard de pel·lícula de 35mm amb 4 perforacions per banda.
  • Triunial: Llanterna triple anglesa. Moviments lligats a la projecció.

    Triunial: Llanterna triple anglesa. Moviments lligats a la projecció.
  • H.Hollerith:Sistema de calculadors mecànics i targetes perforades que es va fer servir per emmagatzemar i processar la informació del cens dels Estats Units de 1890. La informació estadística de cada persona es codificava com a perforacions en una targeta

    H.Hollerith:Sistema de calculadors mecànics i targetes perforades que es va fer servir per emmagatzemar i processar la informació del cens dels Estats Units de 1890. La informació estadística de cada persona es codificava com a perforacions en una targeta
  • H.Hollerith: Funda la Hollerith Tabulating Machine Company

    H.Hollerith: Funda la Hollerith Tabulating Machine Company
  • T.A.Edison: Patenta el Kinetògraf i el visor Kinetoscòpi.

    T.A.Edison: Patenta el Kinetògraf i el visor Kinetoscòpi.
  • T.A.Edison i W.K.L.Dickson: Kinetoscòpi: una capsa vertical de fusta amb un seguit de bobines per les que corren 14 metres de pel·lícula de forma contínua. La pel·lícula passa entre una làmpada elèctrica i una lupa que millora el visionat.

    T.A.Edison i W.K.L.Dickson: Kinetoscòpi: una capsa vertical de fusta amb un seguit de bobines per les que corren 14 metres de pel·lícula de forma contínua. La pel·lícula passa entre una làmpada  elèctrica i una lupa que millora el visionat.
  • W.K.L.Dickson: Black Maria: Primer estudi cinematogràfic.

    W.K.L.Dickson: Black Maria: Primer estudi cinematogràfic.
  • Emile Reynaud:Teatre òptic o Praxinoscopi de projecció: Tires perforades molt més llargues que feia passar d'una bobina a una altra i permetia visionar seqüències no tan curtes. Les imatges eren transparents i es projectaven sobre una pantalla.

    Emile Reynaud:Teatre òptic o Praxinoscopi de projecció: Tires perforades molt més llargues que feia passar d'una bobina a una altra i permetia visionar seqüències no tan curtes. Les imatges eren  transparents i es projectaven sobre una pantalla.
  • Max Skladanowsky: Bioscopi: Primera càmera alemanya rudimentària

    Max Skladanowsky: Bioscopi: Primera càmera alemanya rudimentària
  • N.Tesla: Comunicació inalàmbrica per mitjà d’ones de ràdio.

    N.Tesla: Comunicació inalàmbrica per mitjà d’ones de ràdio.
    Primer saló de Kinetoscòpis.
  • R.W.Paul i B.Acres : Càmera Paul-Acres: Inspirada en el cronofotògraf de Marey.

    R.W.Paul i B.Acres : Càmera Paul-Acres: Inspirada en el cronofotògraf de Marey.
  • Louis Lumière: Dissenya el Cinematògraf, construït per Jules Carpentier. Es tracta d'una enginyosa i lleugera combinació de càmera, projector i "truca".

    Louis Lumière: Dissenya el Cinematògraf, construït per Jules Carpentier. Es tracta d'una enginyosa i lleugera combinació de  càmera, projector i "truca".
  • C. Francis Jenkins i Thomas Armat: Projector Phantascope

    C. Francis Jenkins i Thomas Armat: Projector Phantascope
  • Germans Lumière : 28 de desembre: Primera projecció cinematogràfica pública

    Germans Lumière : 28 de desembre: Primera projecció cinematogràfica pública
  • R.W.Paul: Projector Theatrograph i primers efectes especials.

    R.W.Paul: Projector Theatrograph i primers efectes especials.
  • T.A.Edison : Kinetograph: Projector Vitascopi de C. Francis Jenkins

    T.A.Edison : Kinetograph: Projector Vitascopi de C. Francis Jenkins
  • G.Marconi: Patenta el transmissor de ràdio: Un emissor i receptor sense cables de missatges en codi morse.

    G.Marconi: Patenta el transmissor de ràdio: Un emissor i receptor sense cables de missatges en codi morse.
  • Primeres companyies de Gramophon

    Primeres companyies de Gramophon
  • Segle XX

    Primers sistemes de cine en color pintant fotogrames a mà.
  • Germans Lumière: Pel·lícula rodada en 75mm en format 4:3 i projectada des de 20 metres

    Germans Lumière: Pel·lícula rodada en 75mm en format 4:3 i projectada des de 20 metres
  • R.Grimoin-Sanson: Cineorama: 10 càmeres en cercle sincronitzades

    R.Grimoin-Sanson: Cineorama: 10 càmeres en cercle sincronitzades
  • Valdemar Poulsen  Telegraphone: Primer dispositiu magnètic d’emmagatzemant, lectura i escriptura on s’enregistrava una conversa telefònica en un fil de coure.

    Valdemar Poulsen  Telegraphone: Primer dispositiu magnètic d’emmagatzemant, lectura i escriptura on s’enregistrava una conversa telefònica en un fil de coure.
  • E.Lauste: Sistema per codificar el so en una emulsió fotogràfica

    E.Lauste: Sistema per codificar el so en una emulsió fotogràfica
  • Lee De Forest: Vàlvula termodinàmica.

    Lee De Forest: Vàlvula termodinàmica.
  • Lee De Forest: Audion: Làmpada de buit que permet captar i amplificar ones de ràdio.

    Lee De Forest: Audion: Làmpada de buit que permet captar i amplificar ones de ràdio.
  • T.A.Edison: Motion Pictures Patents Company que durà fins a 1918

    T.A.Edison: Motion Pictures Patents Company que durà fins a 1918
  • León Gaumont a França (1901) i James Williamsen i Cecil Hepworth a Anglaterra: Vivaphone: Sincronitzador rudimentari d’àudio i so.

    León Gaumont a França (1901) i James Williamsen i Cecil Hepworth a Anglaterra: Vivaphone: Sincronitzador rudimentari d’àudio i so.
  • T.A.Edison: Sincronitza el Kinetoscòpi i el Phonògraf

    T.A.Edison: Sincronitza el Kinetoscòpi i el Phonògraf
  • Édouard Balin: Belinògraf: Codifica les imatges al llarg d’una trajectòria helicoïdal a la superfície d’un cilindre que gira i avança simultàniament.

    Édouard Balin: Belinògraf: Codifica les imatges al llarg d’una trajectòria helicoïdal a la superfície d’un cilindre que gira i avança simultàniament.
  • Technicolor: Sistema sostractiu basat en 2 colors per fer pelis en color

    Technicolor: Sistema sostractiu basat en 2 colors per fer pelis en color
  • John Logie Baird  Sistema basat en l’exploració mecànica, la roda de Nipkow i en els tambors de Bart que permetran les primeres emissions de televisió a Anglaterra per la BBC.

    John Logie Baird  Sistema basat en l’exploració mecànica, la roda de Nipkow i en els tambors de Bart que permetran les primeres emissions de televisió a Anglaterra per la BBC.
  • Warner Brothers i Western Electric  Vitaphone: So enregistrar en uns grans discs que se sincronitza amb la imatge del film. Perfeccionament de micròfons i auricular que permeten aplicar el Gramophon i el Fonògraf a l’enregistrament sonor.

    Warner Brothers i Western Electric  Vitaphone: So enregistrar en uns grans discs que se sincronitza amb la imatge del film. 	Perfeccionament de micròfons i auricular que permeten aplicar el Gramophon i el Fonògraf a l’enregistrament sonor.
  • IBM: Hollerith Tabulating Machine Company passa dir-se International Business Machines Corpration, empresa dedicada a la fabrica de màquines de calcular automàtiques.

    IBM: Hollerith Tabulating Machine Company passa dir-se International Business Machines Corpration, empresa dedicada a la fabrica de màquines de calcular automàtiques.
  • Warner Brothers: Primera peli sonora “El cantor de Jazz”

    Warner Brothers: Primera peli sonora “El cantor de Jazz”
  • T.Case i E.I.Sponable: Movietone: Sistema d’enregistrament del so directament en una banda al llarg de la pel·lícula, adaptat per la indústria cinematogràfica a partir de 1930.

    T.Case i E.I.Sponable: Movietone: Sistema d’enregistrament del so directament en una banda al llarg de la pel·lícula, adaptat per la indústria cinematogràfica a partir de 1930.
  • Abel Gance:Tríptic cinematogràfic: 3 projectors emetent imatges diferents o correlatives juxtaposades en una gran pantalla.

    Abel Gance:Tríptic cinematogràfic: 3 projectors emetent imatges diferents o correlatives juxtaposades en una gran pantalla.
  • T.Farnswort: Patenta la primera càmera electrònica viable.

    T.Farnswort: Patenta la primera càmera electrònica viable.
  • V.Zworykin: Iconoscopi: Càmera similar a la de Farnsworth que va representar la possibilitat d’assolir resolucions de centenars de línies, impossibles amb els sistemes mecànics.

    V.Zworykin: Iconoscopi: Càmera similar a la de Farnsworth que va representar la possibilitat d’assolir resolucions de centenars de línies, impossibles amb els sistemes mecànics.
  • Technicolor: Sistema sostractiu basat en 3 colors (magenta, cian i groc) per fer pelis en color. La càmera emprava tres pel·lícules a través de les quals passava la llum separada en 3 feixos per uns prismes.

    Technicolor: Sistema sostractiu basat en 3 colors (magenta, cian i groc) per fer pelis en color. La càmera emprava tres pel·lícules a través de les quals passava la llum separada en 3 feixos per uns prismes.
    Format de pel·lícula de 16mm amb 1 sola perforació per banda a cada extrem del fotograma.
  • Primeres emissions regulars de televisió a Alemanya.

    Primeres emissions regulars de televisió a Alemanya.
  • Emissions regulars de televisió a Gran Bretanya.

    Emissions regulars de televisió a Gran Bretanya.
  • Emissions regulars de televisió a la Rússia soviètica

  • Primeres pel·lícules de gran pressupost en color.

    Primeres pel·lícules de gran pressupost en color.
    Emissions regulars de televisió a Estats Units.
  • Estats Units ja comptava amb 24 emissores de televisió. L’invent de la televisió, van concebre-la en principi com un sistema per transmetre imatges i so a sales col·lectives.

    Estats Units ja comptava amb 24 emissores de televisió. L’invent de la televisió, van concebre-la en principi com un sistema per transmetre imatges i so a sales col·lectives.
  • Konrad Zuse: Z3: Primer ordinador electrònic capaç d’emmagatzemar dades.

    Konrad Zuse: Z3: Primer ordinador electrònic capaç d’emmagatzemar dades.
  • ABC (Atanasoff Berry Computer): Primer ordinador electrònic digital, realment binari, i que emprava targetes perforades com a entrada i sortida, vàlvules de buit per processar les dades i tambors giratoris per emmagatzemar-les.

    ABC (Atanasoff Berry Computer): Primer ordinador electrònic digital, realment binari, i que emprava targetes perforades com a entrada i sortida, vàlvules de buit per processar les dades i tambors giratoris per emmagatzemar-les.
  • Alan Turing: Colossus: Ordinador per desxifrar els missatges de l’ordinador alemany Enigma

    Alan Turing: Colossus: Ordinador per desxifrar els missatges de l’ordinador alemany Enigma
  • ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer): Primer ordinador modern, sense parts mecàniques ni engranatges, els seus circuits eren de commutadors elèctrics. Podia emmagatzemar 20 números en base 10.

    ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer): Primer ordinador modern, sense parts mecàniques ni engranatges, els seus circuits eren de commutadors elèctrics. Podia emmagatzemar 20 números en base 10.
  • W.Shockley: Transistor: Segona generació d’ordinadors. De la mida de mobles, més segurs, freds i ràpids.

    W.Shockley: Transistor: Segona generació d’ordinadors. De la mida de mobles, més segurs, freds i ràpids.
  • EDSAC: Ordinador amb la capacitat d’emmagatzemar programes.

    EDSAC: Ordinador amb la capacitat d’emmagatzemar programes.
  • Eastman Kodak: Sistema de color molt més senzill i econòmic que el Technicolor.

    Eastman Kodak: Sistema de color molt més senzill i econòmic que el Technicolor.
  • : Es filmava amb 3 càmeres sincronitzades i s’exhibia amb 4 projectors

    : Es filmava amb 3 càmeres sincronitzades i s’exhibia amb 4 projectors
    Primer cinema en 3D
  • IBM 701: Primer ordinador comercial.

    IBM 701: Primer ordinador comercial.
  • FOX  CinemaScope: Basat en un objectiu anamòrfic anomenat hipergonar

    FOX  CinemaScope: Basat en un objectiu anamòrfic anomenat hipergonar
  • Format de pel·lícula de 70mm amb 5 perforacions per banda.

  • Panavision: Ultra-panavision: Millora del CinemaScope

    Panavision: Ultra-panavision: Millora del CinemaScope
  • Tercera generació d’ordinadors: “Miniordinadors” de la mida d’un moble petit, de preu més econòmic, més fàcil de programar, apareixen els primers programes comercials o aplicacions.

    Tercera generació d’ordinadors: “Miniordinadors” de la mida d’un moble petit, de preu més econòmic, més fàcil de programar, apareixen els primers programes comercials o aplicacions.
  • Imax: 70mm i 15 perforacions per banda amb avançament horitzontal. Millores: Omnimax, Imax Solido o Imax 3D Dome, Showscan de D.Trumbull (70mm, 5 perf. Verticalment +HD) i Cinema cilíndric (9 pantalles)

  • Eastman Kodak: Procés d’impressió CRI (Colour Reversal Internegative)

  • INTEL: Primer microprocessador: Quarta generació d’ordinadors, en un sol xip hi cabien totes les funcions del CPU (unitat central de procés)

    INTEL: Primer microprocessador: Quarta generació d’ordinadors, en un sol xip hi cabien totes les funcions del CPU (unitat central de procés)
  • Alan Kay: Primer ordinador personal

    Alan Kay: Primer ordinador personal
  • Mark-8: Primer ordinador personal que es va comercialitzar

  • Altair 8800: Ordinador personal.

  • Apple II: Ordinador personal.

  • Cinquena generació d’ordinadors: L’ordinador personal, permetia col·locar desenes de milers d’elements en un sol xip.

  • IBM PC (Personal Computer) : Ordinador personal.

  • Apple Macintosh: Ordinador personal.