-
1602:De Oude Compagnie fuseert met de Nieuwe Brabantse Compagnie tot Verenigde Amsterdamse Compagnie in 1601. Vervolgens wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht in 1602.
-
1604:In 1604 publiceert Johannes Kepler zijn Astronomia pars Optica, over atmosferische lichtbreking, lenzen en de werking van het oog. In 1609 publiceert hij de eerste wet van Kepler
-
1609:Galileo Galilei bouwt in 1609 een telescoop en bestudeert de maan. Hij ontdekt ook de vier manen (zie Galileïsche manen) van Jupiter.
-
Hij bevat nieuws over handel en oorlog, maar ook over natuurrampen. Samensteller is Casper van Hilten, die in dienst staat van prins Maurits.
-
De Dertigjarige Oorlog was een grootschalig conflict waar de meeste Europese mogendheden bij betrokken waren. De oorlog duurde van 1618 tot 1648 en eindigde met de Vrede van Westfalen. Een coalitie rond de Keizer van het Heilig Roomse Rijk, waar ook Spanje deel van uitmaakte, vocht tegen wisselende coalities van voornamelijk protestantse staten. Aanleiding was een opstand in Bohemen, dat deel uitmaakte van de Habsburgse monarchie. Deze opstand leidde tot een burgeroorlog binnen het Heilige Rooms
-
Er is zelfs enige jaren een nederzetting in Amerika: Nieuw-Zweden.
-
Frankrijk ontwikkelt zich onder de Bourbons tot een absolute monarchie. De adel verliest haar land en haar macht, en verwordt tot een geldverslindende hofadel. De godsdienstvrijheid wordt in twee stappen, in 1629 en 1685 teruggedraaid. De buitenlandse handel wordt door het protectionisme beperkt. Door de voortdurende oorlogen ontstaat een groot rijk binnen verdedigbare grenzen, maar met overal om zich heen vijandelijke mogendheden.
-
De koningen uit dit Huis komen regelmatig in conflict met het parlement vanwege hun katholieke en autocratische neigingen. Uiteindelijk wordt de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje-Nassau uitgenodigd om het eiland als constitutioneel vorst te besturen, samen met zijn vrouw Mary Stuart.
-
Het gaat niet meer om de onafhankelijkheid, maar om de grenzen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
-
Newton publiceert zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, met onder andere de Theorie van de Zwaartekracht
-
Thomas Newcomen bouwt de eerste werkende stoommachine, de Stoommachine van Newcomen.
-
Door de Act of Union worden Engeland en Schotland verenigd tot één rijk met één parlement: Groot-Brittannië.
-
Paaszondag - een Hollandse expeditie onder leiding van Jacob Roggeveen ontdekt Paaseiland
-
De eerste Nederlandse Grondwet wordt aangenomen.
-
De uitvinding van de Spinning Jenny van James Hargreaves en de spinmachine van Richard Arkwright maken goedkope massaproductie van katoen mogelijk
-
Begin van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
-
In 1775 verkooopt James Watt de eerste stoommachine. De stoommachine zal uiteindelijk de katalysator worden van de industriële revolutie.
-
Deelname Spanje aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog na afsluiting Verdrag van Aranjuez
-
Napoleon Bonaparte grijpt de macht in Frankrijk in de staatsgreep van 18 Brumaire.
-
Uitvinding van de telegraaf door Claude Chappe, een officier van Napoleon
-
De Code Napoleon wordt het Frans burgerlijk wetboe
-
Napoleon Bonaparte kroont zichzelf in Parijs tot keizer.
-
Veldtocht van Napoleon in Rusland. Nederlaag van Napoleon. De Russen passen de tactiek van de verschroeide aarde toe, waardoor het Franse leger grote verliezen lijdt; er blijft slechts een tiende van de 600.000 man over. Napoleon treedt af, wordt verbannen naar Elba, ontsnapt en brengt gedurende de Honderd dagen heel Europa nog eens in rep en roer. De Slag bij Waterloo maakt definitief een einde aan de Napoleontische tijd.
-
George Stephenson bestuurt met zijn ontworpen stoomlocomotief de eerste passagierstrein.
-
Het Voorlopig Bewind roept de onafhankelijkheid uit van de Zuidelijke Nederlanden onder de naam België. Het Nationaal Congres besluit om van België een koninkrijk te maken met als eerste koning Leopold van Saksen-Coburg-Gotha.
-
Van 1831 tot 1836 reist Charles Darwin met het schip de Beagle langs de kusten van Latijns-Amerika. Hij doet waarnemingen die hij 25 jaar later zal verwerken in zijn boek On the origine of species.
-
De eerste trein op het vasteland van Europa rijdt in België, tussen Brussel en Mechelen. Nederland heeft in september 1839 ook een spoorlijn: Amsterdam - Haarlem.
-
In 1846 ondertekent Willem I ten slotte het Verdrag van Londen en erkent daarmee het Koninkrijk België. Nederlands Limburg komt weer terug bij Nederland.
-
In Londen wordt de eerste Wereldtentoonstelling gehouden (1860). In 1855 volgt Parijs. De groeiende rivaliteit tussen de twee wereldrijken is voelbaar. Het Crystal Palace krijgt een antwoord in het Palais de l'Industrie.
-
De eerste bloeddrukmeter wordt ontworpen door Karl Ludwig.
-
De WC, toilet met waterspoeling, wordt in 1850 bedacht door de Engelsman Albert Giblin. In 1867 brengt de Amerikaan Joseph Gayetty toiletpapier op de markt, nog als losse vellen.
-
Het Vrijheidsbeeld wordt gebouwd. Op 17 juni 1885 komt het aan in New York en op 28 oktober 1886 wordt het onthuld.
-
Philipp Reis produceert de eerste telefoon.
-
John Milne ontwerpt een seismograaf die ook de richting van de trillingen kan registreren.
-
Seth Tomas ontwerpt een uurwerk met alarm: de wekker is uitgevonden.
-