LA 1A GUERRA MUNDIAL I LA REVOLUCIÓ RUSSA

  • Coronació Nicolau II

    Coronació Nicolau II
    Nicolau II (1868-1918) va ser l’últim tsar de Rússia (1894-1917). El seu regnat va estar marcat per crisis internes, la Guerra Russojaponesa, la Revolució de 1905 i la Primera Guerra Mundial. Va abdicar el 15 de març de 1917 durant la Revolució de Febrer i va ser executat pels bolxevics el 17 de juliol de 1918.
  • Guerra russojaponesa

    Guerra russojaponesa
    La Guerra Russojaponesa (1904-1905) va ser un conflicte entre Rússia i Japó per la influència a Corea i Manxúria. El Japó va guanyar, debilitant Rússia i contribuint a la Revolució de 1905. La guerra va acabar amb el Tractat de Portsmouth.
  • Batalla del Marne (contraofensiva francesa)

    Batalla del Marne (contraofensiva francesa)
    Va aturar l’avanç alemany cap a París. Les tropes franceses i britàniques van frenar Alemanya, obligant-la a retirar-se i iniciant la Guerra de Trinxeres al front occidental.
  • Batalla de Tannenberg (ofensiva russa)

    Batalla de Tannenberg (ofensiva russa)
    Va ser una gran victòria alemanya sobre Rússia al front oriental. Alemanya, liderada per Hindenburg i Ludendorff, va envoltar i destruir el 2n exèrcit rus, causant milers de baixes i capturant molts presoners.
  • Period: to

    Guerra de moviments

    Va ser la primera fase de la Primera Guerra Mundial, marcada per ofensives ràpides. Alemanya va intentar conquerir França amb el Pla Schlieffen, però va ser aturada a la Batalla del Marne, donant pas a la Guerra de Trinxeres.
  • Period: to

    Guerra de trinxeres

    Fase de la Primera Guerra Mundial en què els exèrcits es van atrinxerar en fronts estàtics. Va provocar lluites llargues i sagnants, amb poc avanç territorial i grans pèrdues humanes.
  • Atemptat de Sarajevo

    Atemptat de Sarajevo
    Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria per Gavrilo Princip, un nacionalista serbi. Aquest fet va ser el detonant de la Primera Guerra Mundial.
  • Period: to

    Primera Guerra Mundial

    La Primera Guerra Mundial va enfrontar les Potències Centrals i les Potències Aliades, acabant amb la rendició d'Alemanya i el Tractat de Versalles de 1919, que va reconfigurar Europa i crear la Societat de Nacions.
  • Rússia entra en la I Guerra Mundial

    Rússia entra en la I Guerra Mundial
    Rússia va entrar a la Primera Guerra Mundial el 1914 per donar suport a França i Regne Unit contra les Potències Centrals. Tot i mobilitzar les seves tropes, va patir grans derrotes i va abandonar la guerra el 1917 després de la Revolució Russa.
  • Enfonsament del Lusitania

    Enfonsament del Lusitania
    Atac d’un submarí alemany contra aquest vaixell britànic, causant 1.198 morts. L’incident va generar tensions amb els EUA i va influir en la seva entrada a la Primera Guerra Mundial.
  • Batalla de Jutlàndia

    Batalla de Jutlàndia
    Va ser el major enfrontament naval entre la Royal Navy britànica i la Flota Imperial Alemanya a la costa de Dinamarca. Va acabar amb un empat estratègic, però els britànics van mantenir el control dels mars.
  • Period: to

    Batalla de Verdun (ofensiva alemanya)

    Va ser una de les més llargues i sagnants de la Primera Guerra Mundial. Alemanya va atacar França per desgastar-la, però els francesos van resistir. Va acabar sense un guanyador clar, amb enormes pèrdues humanes.
  • Period: to

    Batalla del Somme (ofensiva aliada)

    Va ser una ofensiva britànica i francesa contra Alemanya. Destacada per l’ús massiu d’artilleria i tancs, va causar milions de baixes però amb pocs guanys territorials, exemplificant la brutalitat de la Guerra de Trinxeres.
  • Batalla de Caporetto (ofensiva austroalemanya)

    Batalla de Caporetto (ofensiva austroalemanya)
    Va ser una derrota italiana contra l'exèrcit austrohongarès i alemany. L'atac sorpresa va trencar les línies italianes, provocant una gran retirada, però va ser un moment clau en la guerra a Itàlia.
  • Revolució russa

    Revolució russa
    La Revolució Russa de 1917 va derrocar la monarquia tsarista i va establir el govern bolxevic. Va tenir dues etapes: la Revolució de febrer, que va fer abdicar el tsar Nicolau II, i la Revolució d'octubre, on els bolxevics liderats per Lenin van prendre el poder, creant el primer estat comunista i posant fi a l'Imperi Rus, donant pas a la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Crisi i desenllaç

    Va començar amb la retirada de Rússia després de la Revolució de 1917. Alemanya va intentar una ofensiva final, però l’arribada de les tropes nord-americanes va decantar la balança. Finalment, les potències centrals van començar a col·lapsar, i la guerra va acabar amb l'armistici de Compiegne l'11 de novembre de 1918.
  • Abdicació del Tsar

    Abdicació del Tsar
    El tsar Nicolau II de Rússia va abdicar el 15 de març de 1917 arran de la Revolució Russa. Les protestes i les dificultats econòmiques provocades per la guerra van portar a la caiguda de la monarquia. Això va donar pas a un govern provisional, i posteriorment, al poder dels bolxevics amb la Revolució d'Octubre.
  • EUA entra en guerra

    EUA entra en guerra
    Els EUA van entrar a la Primera Guerra Mundial el 1917 després d'una sèrie d'incidents, com l'atac submarí alemany al Lusitania i la Nota Zimmermann (on Alemanya proposava una aliança amb Mèxic). La seva entrada va reforçar les forces aliades i va accelerar el final del conflicte.
  • Pau Alemanya-Rússia

    Pau Alemanya-Rússia
    La pau entre Alemanya i Rússia es va formalitzar amb el Tractat de Brest-Litovsk (març de 1918). Rússia va cedir grans territoris a Alemanya, com Polònia, Ucraïna i els estats bàltics, a canvi de sortir de la Primera Guerra Mundial.
  • Rendició de l'Imperi turc, Bulgària i Àustria-Hongria. Abdicació del kàiser

    Rendició de l'Imperi turc, Bulgària i Àustria-Hongria. Abdicació del kàiser
    La rendició de l'Imperi Turc, Bulgària i Àustria-Hongria va tenir lloc al final de la Primera Guerra Mundial. Bulgària es va rendir el 1918, seguida per l'Imperi Turc i Àustria-Hongria. El Kàiser Guillem II d'Alemanya va abdicar el 9 de novembre de 1918, marcant el final de la monarquia alemanya i el col·lapse de l'Imperi Alemany.
  • Tractat de Brest-Litovsk - Execució del tsar i la seva família

    Tractat de Brest-Litovsk - Execució del tsar i la seva família
    El Tractat de Brest-Litovsk (març de 1918) va ser un acord de pau signat entre els bolxevics de Rússia i les Potències Centrals (Alemanya, Àustria-Hongria, etc.), que va permetre a Rússia sortir de la Primera Guerra Mundial a canvi de cedir grans territoris. El tsar Nicolau II i la seva família van ser executats el 17 de juliol de 1918 pels bolxevics a Iekaterinburg, Rússia, com a mesura per evitar qualsevol intent de restaurar la monarquia.
  • Rússia abandona la guerra

    Rússia abandona la guerra
    Rússia va abandonar la Primera Guerra Mundial el 1917 després de la Revolució Russa. Els nous líders bolxevics, sota Lenin, van signar el Tractat de Brest-Litovsk amb Alemanya (març de 1918), cedint grans territoris a canvi de la pau.
  • Armistici- Final de la guerra

    Armistici- Final de la guerra
    L'armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial es va signar el 11 de novembre de 1918 a Compiègne, França. Les forces alemanyes van acceptar la rendició incondicional, posant fi a quatre anys de conflicte. La guerra va acabar oficialment amb la signatura del Tractat de Versalles el 1919.
  • Tractat de Versalles - Societat de Nacions

    Tractat de Versalles - Societat de Nacions
    El Tractat de Versalles (1919) va posar fi formalment a la Primera Guerra Mundial. Va imposar dures condicions a Alemanya, com la pèrdua de territoris, desarmament i reparacions econòmiques. A més, es va crear la Societat de Nacions, una organització internacional dissenyada per mantenir la pau, tot i que Alemanya i altres països com els EUA no van formar-ne part inicialment.
  • La Conferència de París

    La Conferència de París
    La Conferència de París (1919) va ser una sèrie de reunions internacionals on els aliats van negociar els termes de la pau després de la Primera Guerra Mundial. Els acords més importants van ser el Tractat de Versalles amb Alemanya i altres tractats amb les potències derrotades, establint les noves fronteres i condicions a Europa.
  • Creació III Internacional

    Creació III Internacional
    La III Internacional va ser fundada el 2 de març de 1919 per Vladimir Lenin amb l'objectiu de promoure la revolució socialista global i coordinar els partits comunistes de tot el món. Va ser dissolta el 15 de maig de 1943 per millorar les relacions amb les potències aliades durant la Segona Guerra Mundial.
  • Revolta de Kronstadt

    Revolta de Kronstadt
    La Revolta de Kronstadt (març de 1921) va ser una insurrecció de mariners i treballadors contra el règim de Lenin, exigint més llibertats i reformes econòmiques. Els bolxevics van reprimir la revolta violentament, amb milers de morts, consolidant el seu poder autoritari a l'URSS.
  • Naixement de l'URSS

    Naixement de l'URSS
    L'URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) es va fundar el 30 de desembre de 1922 després de la victòria dels bolxevics a la Guerra Civil Russa (1917-1922). Es va crear com a federació de repúbliques comunistes sota el lideratge del partit bolxevic, amb Vladimir Lenin com a figura clau. L'URSS va ser establerta com un estat socialista, amb l'objectiu de difondre el comunisme mundialment.
  • Constitució russa

    Constitució russa
    La Constitució de l'URSS va establir una Unió de repúbliques soviètiques, consolidant el poder del Partit Comunista i els soviets com a òrgans de govern. Va formalitzar la dictadura del proletariat i el control centralitzat, tot i reconèixer drets formals com el sufragi universal.
  • Mort de Lenin

    Mort de Lenin
    Vladimir Lenin va morir el 21 de gener de 1924 a causa d'un accident vascular cerebral després de patir diversos ictus. La seva mort va deixar un buit de poder a l'URSS, i va marcar l'inici de la lluita per la successió dins del Partit Comunista, que finalment va ser guanyada per Joseph Stalin.
  • Expulsió de Trotski - Stalin al poder

    Expulsió de Trotski - Stalin al poder
    Lev Trotski va ser expulsat del Partit Comunista el 1927 per les seves discrepàncies amb Stalin. El 1929, va ser exiliat i va continuar oposant-se a Stalin fins a ser assassinat el 1940 a Mèxic.
    Josep Stalin va consolidar el poder després de la mort de Lenin el 1924, eliminant opositors com Trotski. Va imposar la col·lectivització i els plans quinquennals, mentre feia purgues polítiques que van causar milions de morts. Va governar fins a la seva mort el 1953.