-
Toen deze grondwet kwam, was de ministers verantwoordelijk voor nederland, niet meer de koning. Toch werd de koning onschendbaar. Een paar nieuwe regels zijn: Vrijheid van onderwijs, vrijheid van meningsuiting en drukpers.
-
In 1848 was het heel onrustig in Europa. Er waren veel rellen in buurlanden. Ze wilde weg met de koning. In Nederland waren er geen rellen, omdat koning Willem II, de grondwet heeft laten schrijven. Daarin staat dat de koning minder rechten heeft en het volk meer.
-
De franse keizer wilt Luxemburg overnemen van de koning van Nederland, Willem III. Maar Duitsland, die toen Pruisen heette, was het er niet mee eens en er kwam zelfs bijna oorlog.
-
In het caoutchouc-artikel staat dat alle volwassen mannen die konden aantonen dat ze beschikken over maatschappelijke weerstand. Omdat dit heel onduidelijk was, steeg de mensen die kiesrecht hadden, van 14% naar 65%. De vrouwen mogen niet stemmen.
-
De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, Franz
-Ferdinand en zijn vriendin Sophie. Ze waren op bezoek in Bosnië, maar werden daar vermoord. De moordenaar is een Servische man. Oostenrijk-Hongarije verklaarde hierdoor de oorlog op Servië. Maar daardoor kwam ook de eerste wereldoorlog. -
Door de moord op de kroonprins kwam de eerste wereldoorlog. Nederland was neutraal en ging niet vechten. De oorlog duurde 4 jaar. Doordat europa bondgenoten hadden, ging heel europa in oorlog en niet alleen Servië en Bosnië.
-
In 1919 sloten de landen die hadden gevochten vrede met het verslag van Versailles. Duitsland werd als schuldige aangewezen van de oorlog. Ze hadden straffen, zoals geld betalen en stukken land geven aan de gewonnen landen.
-
In 1917 konden vrouwen gekozen worden voor politiek, maar mochten nog niet stemmen. Tot in 1919, sindsdien mochten vrouwen ook stemmen. Aletta Jacobs was de eerste vrouw die zich op de kiezerslijst zetten. Nu mogen ze beide stemmen
-
Op de nacht van 31 december to 1 januari, brak de dijk Maas in Overasselt door. Veel land kwam in het water te staan. Er waren duizenden huizen verwoest. De oorzaak was dat er ontzettend veel regen was. Ook speelde de hoeveelheid smeltwater een rol.
-
Duitsland valt Polen binnen op 1 september 1939. De tweede wereldoorlog is begonnen. Hitler is aan de macht in Duitsland. Er was veel angst in andere landen, dat zij ook aangevallen worden.
-
Op 10 mei 1940 om 3:55 valt Duitsland Nederland binnen. Veel mensen waren al bang dat dit zou gebeuren omdat duitsland al landen hebben aangevallen. Nederland gaf zich over na 4 dagen.
-
In 1941 had Nederland nog Indonesië, en dat wilde Japan hebben. Er ligt daar veel grondstoffen zoals aardolie. Op 8 december verklaarde Nederland de oorlog op Japan. Ook Engeland en Amerikanen verklaren de oorlog op Japan.
-
De slag bij Stalingrad was de eerste tegenslag die duitsland had. De gevecht in de Sovjet Unie duurde van 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943. Duitsland verloor en trekte zich terug. Maar het koste heel veel Duitsland verloof 750000 soldaten en Sovjet Unie had meer dan 2 miljoen gewonden.
-
De bevrijding van Nederland begint op 12 september. De soldaten beginnen bij Limburg. Op 17 september is veel van Gelderland en zowat heel Noord-Brabant veroverd. Het noorden kwam pas later. Zij werden in de lente van 1945 bevrijdt
-
Op 6 Juni 1944 begon D-day. De soldaten steken over van Engeland naar Normandië. Toen begon de missie, namelijk West Europa bevrijden. Duitsland werd toen door 2 kanten aangevallen, het oosten en het westen. Dit was het begin van het einde aan oorlog.
-
De bevrijding van Nederland begint op 12 september. De soldaten beginnen bij Limburg. Op 17 september is veel van Gelderland en zowat heel Noord-Brabant veroverd. Het noorden kwam pas later. Zij werden in de lente van 1945 bevrijdt
-
Op 17 september wilde de soldaten nog meer van Nederland bevrijden. Ze wilde Arnhem bevrijden. Dit was niet gelukt. Op 25 september trokken de soldaten zich terug. De slag om Arnhem is wel beroemd geworden door de zin ‘A bridge too far.’
-
Anne frank is een van de bekendste personen uit deze oorlog. Maar begin november wordt ze verplaatst naar een andere kamp, Bergen-Belsen. Het was daar slecht, veel ziektes en honger. Uiteindelijk overleed Anne aan Vlektyfus in maart. Wanneer precies is niet bekend dus werd haar officiële overlijdensdatum, 31 maart.
-
Op 5 mei mocht Nederland zich officieel vrij noemen. Het was groot feest in het land. Soldaten werden bedankt op de straat. De einde van de oorlog was nu echt in zicht.
-
Op 8 mei 1945 gaf Duitsland zich uiteindelijk toch over. Overal in Europa was het feest. Een paar dagen later, op 30 april pleegde Hitler en zijn vrouw samen zelfmoord.
-
Op 6 en 9 augustus kwamen 2 Amerikaanse bommen op japan af. De steden Hiroshima en Nagasaki werden gebombardeerd. Een paar dagen later gaf Japan zich snel over. In totaal waren er 276.062 doden.
-
Op 27 december kwam er een eind aan Nederlands-Indië. Het land heet nu Indonesië. Op 17 augustus 1945 roepte Japan al de onafhankelijk op, maar Nederland was hier niet mee eens en probeerde weer de macht te krijgen. Dat lukte uiteindelijk niet.
-
Koningin Juliana was de grootmoeder van Koning Willem-Alexander. Koningin Juliana regeerde Nederland vanaf 1948 tot 1980. Ze woonde in het paleis Soestdijk. Ze stond veel dichterbij het volk dan haar moeder, koningin Wilhelmina. Daarom vonden veel mensen haar een betere koningin dan haar moeder.
-
De watersnoodramp van 1953 was de grootste ramp in Nederland van de 20ste eeuw. 1836 mensen en meer dan tienduizenden dieren overleven de ramp niet. De ramp werd veroorzaakt door een stormveld van maar liefst 1.000 km lang dat vanaf de zee, recht op ons land af kwam.
-
Op oudejaarsavond in 1962 ontmoette ze een Duitse man, Claus. Ze waren samen smoorverliefd en in 1966 gingen ze samen trouwen op 10 maart. Hun huwelijk ging goed totdat het tijdens de rijtoer wordt verstoord. Er werd een rookbom gegooit.
-
Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Het was feest in het land, maar toch besloten veel Surinamers naar Nederland te verhuizen. Dat komt omdat er veel werkloosheid was en dus ook een slechte economie.
-
Klaas de Jonge was een bekende Nederlandse mensenrechtenactivist. Hij werd gevangen genomen in Zuid-Afrika. Dat kwam door de pistolen en diamanten die ze in zijn auto vonden. Op 9 juli 1985 vluchtte hij. De 19de hadden ze hem weer gevonden en teruggebracht naar Zuid-Afrika.
-
Nederland werd vol. Er moeten meer huizen komen, dus bedachten ze een idee. Ze maakte land bij het Ijsselmeer. Eerst was er in 1957 al Oost flevoland. Daarna maakte ze de hele provincie. Op 1 januari werd het officieel de 12de provincie.
-
Op 4 oktober 1992 stort een groot Israels vrachtvliegtuig neer op een flat in Amsterdam. Er waren 4 bemanningsleden, niemand overleefde het. Ook waren er 39 bewoners van de flat overleden.
-
Nederlandse soldaten hielpen in de oorlog. Op 11 en 12 juli 1995 ging het erg fout. De safe-zone werd overlopen. De soldaten konden de Bosnische Moslims niet meer beschermen en zo worden 8.000 moslims vermoord. Nederland heeft lang de schuld gekregen.
-
Op 13 mei 2000 was er een grote vuurwerkramp in Enschede. Dit kwam doordat een vuurwerkbedrijf vlam vatte en toen ontplofte. De vuurwerk was bedoeld voor concerten, en daardoor deed het veel meer schade. Er vielen 23 doden en meer dan 200 woningen werden verwoest.