-
-
Minoisk kultur på Kreta (høydepunkt 1700-1400); Mykensk kultur i Hellas 1600-1200
-
Narmer: første grunnlegger av første dynasti
-
-
Pyramidetekstene står på veggene i pyramidene fra 5. og 6. dynasti. Inneholder hymner og ritualtekster som skulle hjelpe den gravlagte kongen til å stige opp til gudene.
-
De store pyramidene i Giza blir bygget mellom 3. og 4. dynasti.
-
-
-
-
-
-
Kistetekstene (sarkofagtekstene): tekster hugget inn på selve sarkofagen, både for konger og høyere embetsmenn.
-
-
Dødeboken: tekster på papyrusrull gitt til alminnelige døde. I tillegg finnes det i kongegravene en form for billedbøker (underverdenbøkene) som er malt på veggene i gravkammeret og som beskriver solens nattlige ferd gjennom underverdenen.
-
-
-
-
-
-
-
Bystatene (polis) oppstår! Kolonisering av Syd-Italia bl.a.
-
- i følge tradisjonen (21. April)
-
-
-
-
-
Kleisthenes reorganiserer Athen, med bl.a. å innføre demokrati.
-
Høyklassisk kunst mellom streng stil og hellenisme (antikken).
-
Temple of Jupiter Optimus Maximus (= den beste og største). Tarquinius Superbus viet det til Jupiter. Bygget i etruskisk stil.
-
-
Slaget ved Maraton 490; sjøslaget ved Salamis 480; seier til lands ved Plataiai 479.
-
Perikles er ledende statsmann.
-
Orestes-trilogien består av verkene Agamemnon, Sonofferet og Eumenidene; handler om en forbannelse som hviler over slekten Atrevs (urkongen av Mykene). Denne trilogien fra en av de tre store tragediedikterne (gresk) var et bidrag til en årlige teaterfestivalen Dionysia i ære til Dionysos.
Andre bidrag kom også fra Sofokles 497-406BC (skrev om bl.a. Kong Oedipus) og Euripides 480-406BC (skrev om bl.a. Medeia). -
Viet til den øverste gud, Zevs, i gresk mytologi. Selve modellen for det klassiske greske tempel.
-
Viet til Pallas Athene, byens skytsgudinne. Erstattet et eldre og uferdig tempel (Før-Parthenon) som ble rasert av perserne i 480BC.
-
Ender med at Sparta beseirer Athen.
-
Aristofanes, gresk forfatter. Lysistrata er en komisk fortelling om en kvinnes usedvanlige misjonering blant kvinner for å utføre sexstreik. Dette gjør dem i den hensikt å få slutt på Peloponneskrigen (431-303BC), ved at mennene i Athen og Sparta skal tvinges til forhandlingsbordet og sørge for fred.
-
Viet til Athene og Poseidon.
-
En tragedie om kultguden Dionysos og hans ekstatiske bakkantinner/menader som beseirer antagonisten (Dionysos' fetter) Pentheus.
-
På grunnlag av anklager: 1) Fordervelse av ungdommen og 2) Fornektelse av gudene (han tror ikke på statens guder & han innførte nye demoniske guder)
-
Athen var fram til i 100BC dens tid Oxford og Cambridge for folk som ville ha høyere utdannelse i filosofi og retorikk. Man var opptatt av hva de store mestrene, som Platon og Aristoteles, hadde ment.
-
Et av de best bevarte klassiske teaterbygg i Hellas, bygd som et amfi slik at alle kunne høre hva som ble sagt på scenen.
-
-
Far til bl.a. Aleksander den store
-
Aleksander den store skapte et imperium og la grunnlag for Romerriket. Født i 356BC, tar over tronen etter sin fars død (Filip II) når er 20 år- blir med det konge av det antikke greske kongeriket Makedonia. For øvrig undervist av den greske filosofen fram til han var 16 år.
-
-
-
-
-
Kort før Aleksanders død i 323 fvt. ble Ptolemaios, sønn av Lagos, en av Aleksanders generaler, satrap i Egypt. I året 305 tok Ptolemaios 1 Soter kongetittel og grunnla derved det ptolemeiske dynasti, som varte i 300 år.
-
-
Punerkrigene = mellom Roma og Kartago.
Romerne kalte kartagerne for punere (=fønikere). Krig utkjempet på havet, her erobret romerne middelhavsøyene Sicilia, Sardinia og Korsika. -
Plebeier: allmenn romersk borger. Pontifex maximus var leder av pontifikalkollegiet og den mektigste mannen i romersk religion.
-
Roma erobret fønikeren Hannibal (=baal er meg nådig) og overtok Kartagos besittelser i Spania.
-
-
Hun fraktes for å hjelpe romerne under den andre punerkrigen, når Hannibal stod med sin hær i Italia og truet romerstatens selve eksistens.
Kybele (østlig): Gudenes Mor - fraktet fra Lilleasia
Meter (på gresk/trakisk): Den store mor -
-
-
Avsluttet med Kartagos ødeleggelse.
-
Korint ødelegges (by i Hellas, på Peloponnes).
-
-
-
-
-
-
«Vi tror på én gud, den allmektige Fader, som har skapt himmel og jord ... osv »
-
- og forbyr hedensk gudsdyrkelse.
-
--nåtid
-
750 e.kr. - 1050 e.kr.