Schermafbeelding 2017 11 05 om 10.10.20

Tijdlijn Jager en boeren/ Oud Egypte

  • 12,000 BCE

    De vruchtbare halvemaan

    De vruchtbare halvemaan
    De akkerbouw ontstond rond 12000 v.C. in het Midden-Oosten, in een gebied dat de vruchtbare halvemaan wordt genoemd. Eerst verzamelde jagers-verzamelaars daar tarwe en gerst. Maar toen ontdekte ze die plantjes daar zelf kon laten groeien. Rond 8500 v.C. maakte ze er de eerste akkerbouwgewassen van. Dit heet domesticatie.
  • 11,000 BCE

    Landbouwsamenleving

    Landbouwsamenleving
    Het ontstaan van de landbouwsamenleving is een van de belangrijkste veranderingen in de geschiedenis. Rond 11.000 voor Christus was het gebied dat uitstrekt van het Nijldal tot Irak het meest vruchtbare gebied. Dit gebied noemen we Vruchtbare halve maan. Hier leefden de eerste boeren. Het was een langzame ontwikkeling, er veranderde zoveel dat het een revolutie wordt genoemd. Zo’n samenleving heeft een economie waarin mensen hun eigen voedsel produceren door middel van akkerbouw en veeteelt.
  • 11,000 BCE

    Mensen gaan dieren houden

    Mensen gaan dieren houden
    Het oudste huisdier is de hond. Al 11000 v.C. hadden mensen als honden. De Jagers-verzamelaars gebruikte ze voor de jacht. Later gebruikte de boeren honden om een kudde opporde te houden. In het Midden-Oosten gingen de mensen ook schapen, geiten etc. fokken.
  • 10,000 BCE

    Jagen vissen en verzamelen

    Jagen vissen en verzamelen
    Nomaden in Europa. Het waren de jagers en verzamelaars. Hun middel van bestaan was verzamelen jagen en vissen. Ze woonden niet op een vaste plek maar trokken rond als nomaden. Die leefwijze is een van de kenmerken van de tijd van jagers en boeren
  • 9600 BCE

    Gemeenschappelijk bezit

    Gemeenschappelijk bezit
    In 1955 werd bij Pesse in Drenthe een drie meter lange kano opgegraven. Hiermee gingen de jagers-verzamelaars meer dan 9600 jaar geleden het water op om te jagen en te vissen. De boot was met stenen bijlen uit een boomstam gehakt. Dat was veel werk dus dat deden de mannen waarschijnlijk samen. De boot was hun gezamenlijke eigendom
  • 6000 BCE

    Na de ijstijd

    Na de ijstijd
    Rond 6000 v.C. waren het zuiden en het oosten van Nederland begroeid met dichte bossen. Doordat er veel landijs was gesmolten, was de Noordzee weer gevuld. In de lager gelegen gedeeltes van het land waren moerassen ontstaan en gebieden die tijden die tijden vloed overstroomden
  • 5300 BCE

    Meer ongelijkheid

    Meer ongelijkheid
    Jagers-verzamelaars lieten spullen die ze niet konden dragen, achter. Boeren konden hun spullen houden. Wie wilde, kon mooie spullen zoals werktuigen en potten verzamelen. Boeren konden ook een voedsel vooraard aan leggen. Ze bezaten meer dan de jagers-verzamelaars. Bovendien ontstonden er verschillen in bezit en dat kon tot ruzie lijden.
  • 5000 BCE

    Het verhaal van Elsloo

    Het verhaal van Elsloo
    Zo’n 5000 jaar geleden is het dorpje Elsloo ontstaan. Er leefden zo’n 100 á 150 mensen in zo’n 18 huizen. Die waren allemaal op dezelfde manier gebouwd. Aan de noordwest kant waren de muren van planken gemaakt. De rest was van gevlochten riet, besmeerd met leem. Een huis was helemaal van planken gemaakt. Hier woonde waarschijnlijk het dorpshoofd met zijn familie.
  • 4300 BCE

    Bronnen van kennis

    Bronnen van kennis
    In 1978 groeven archeologen bij Bergschenhoek resten op van een van een kano, werktuigen visfuiken en resten van vissen en vogels die daar rond 4300 v.C. waren achtergelaten.
  • 3600 BCE

    Ambachten

    Ambachten
    In 1978 werd in een Egypte een huis opgegraven met een werkplaats van 4 bij 3,5 meter. In het huis had een pottenbakker gewoond (3600 v.C.) Die kookpotten maakte voor klanten in de buurt. Dit laat zien dat mensen ook andere beroepen hadden in plaats van boer.
  • 3000 BCE

    Hunnebedbouwers

    Hunnebedbouwers
    Boeren zoals de hunebedbouwers vereerden veel goden. Ze geloofden dat achter iedere natuurverschijnsel een god zat. Daarom aanbaden ze bijvoorbeeld de maan het regen de rivieren. Zo’n geloof is een natuurgodsdienst. Ze geloofden ook dat mensen na de dood geesten werden. Daarom bouwde ze ook hunebedden. Met zo’n monument vereerde ze hun voorouders.
  • 3000 BCE

    Egypte één staat

    Egypte één staat
    Rond 3000 v.C. veroverde koning Narmer, de heerser van Boven-Egypte, Beneden-Egypte. Egypte werd hierdoor een land onder een koning. Het was ook het grootste land ter wereld met een centraal bestuur. De Egyptenaren noemde hun koning “farao” dit was afgeleid van de Egyptische woorden “groot huis”, wat verwees naar het paleis van de koning.
  • 3000 BCE

    Schrift

    Schrift
    Rond 3000 v.C. werd in Egypte het hiërogliefenschrift uitgevonden. Hiërogliefen is afgeleid van het Griekse woord voor “heilige inkervingen”, omdat het schrift in het begin in steen werd uitgeschreven.
  • 3000 BCE

    Wonen en werken in de steden

    Wonen en werken in de steden
    Egypte had een bloeiende economie waarin steeds meer mensen leefden van ambacht en handel. Door de welvaart nam de bevolking toe en groeide sommige dorpen rond 3000 v.C. uit tot steden. Er ontstond een landbouw stedelijke samenleving.
  • 2650 BCE

    Monumenten voor de eeuwigheid

    Monumenten voor de eeuwigheid
    Voor de farao werden de grootste grafmonumenten gebouwd. Zodra een farao aan de macht kwam, begon het werk aan zijn graf en dodentempel. Vanaf 2650 v.C. lieten de farao’ piramides bouwen om in begraven te worden. De grootste staat op de vlakte van Gizeh, bij de toenmalige hoofdstad Memphis.
  • 2300 BCE

    Eenheid en verdeeldheid

    Eenheid en verdeeldheid
    Rond 2300 v.C. plunderden nomaden uit de woestijn Egyptische voorraadschuren. De reactie van farao Pepi I staat een oud-Egyptische tekst: ‘Toen zijne majesteit optrad tegen de zandbewoners uit het oosten, richtte zijne majesteit een leger van vele tienduizenden uit heel Egypte. Het leger verwoestte het land van de zandbewoners, plunderde hun forten en staken al in brand.’ Zo hield hij de goden en het volk tevreden. Als de farao de macht goed in handen hiel, bleef Egypte een politieke eenheid.
  • 2000 BCE

    Abraham

    Abraham
    Dit verhaal over Mozes staat in de Tenach, het heilige boek van de joden waarin ook hun vroegste geschiedenis is beschreven. Die geschiedenis begon ergens tussen 2000 en 1600 v.C. bij Abraham. Hij leefde al nomade in Mesopotamië (Irak). Abraham had een monotheistische godsdienst. Hij geloofde dat er maar één allermachtige God was.
  • 1500 BCE

    Uitbreiding van het rijk

    Uitbreiding van het rijk
    Rond 1500 v.C. kwam farao Toetmozes I aan de macht. Hij begon zijn rijk vergroten. Met een sterk leger veroverde hij delen van Syrië. Ook versloeg hij de Nubiërs, die ten zuiden van Egypte woonden. Trots keerde hij terug met het halfvergane lijk van de Nubische koning aan de boeg van zijn schip.
  • 1350 BCE

    Toetachamon

    Toetachamon
    Toetanchamon of Toetankhamon was een farao van het Oude Egypte in 1350 v.C.
    Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, intact bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen die nog zeer intact waren.
  • 1020 BCE

    De koninkrijken Israël en Juda

    De koninkrijken Israël en Juda
    Na de uittocht van Egypte gingen de Joden in Kanaän wonen. Daar ontstond rond 1020 v.C. het koninkrijk Israël met Saul als koning. Na hem regeerde eerst David en toen Salomo. Salomo liet rond 960 v.C. een tempel bouwen in de hoofdstad Jeruzalem. Na zijn regering viel het koninkrijk uiteen in meerdere koninkrijken.