-
Neandertalare var en annan människoart som levde i Europa och Asien. Under många tusen år levde vi, homo sapiens sapiens, sida vid sida med neadertalarna. Dock antas människa ha stor del i deras utrotning. https://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal
-
Inlandsisen hade vid det här laget legat över Skandinavien i ca 100 000 år. För 10000 år sedan beräknas den helt smält bort.
-
Människan upptäckte förmodligen hur man odlar genom att återvända år efter år till samma plantor och på något sätt upptäcka att de växer av de frön man äter och att de mår bättre om plantorna skyddas.
-
Jordbruket tillät människan att vara bofast, och snabbt uppstod de första städerna. Damaskus, huvudstad i Syrien, antas vara en av de allra första som uppstod.
-
Bronsåldern är en benämning på en period av flera högt stående kulturer, framförallt i östra medelhavet, dagens Turkiet, Egypten och området kring floderna Eufrat och Tigris i dagen Irak (ofta kallat Mesopotamien). Under denna period uppstår skriften, förmodligen till en början som ett sätt för byråkratier att hålla reda på skatteindrivning. Hieroglyfer i Egypten och kilskrift i Mesopotamien är de två första typerna.
-
Pyramiderna i Giza byggs.
-
Av okänd anledning faller plötsligt, inom en generation, samtliga bronsålderscivilisationer. Orsaken är förmodligen en kombination av sjukdom, klimatförändringar, svält och invasion från "havsfolken" (ett mystiskt folk som det står i de Egyptiska källorna och som påstås ha invaderat östra medelhavet. Det Trojanska kriget, mellan grekiska stater och en stad på nuvarande Turkiets västkust, blir av okänd anledning det mest omskriva kriget i historien.
-
Efter att bronsålderns civilisationer kollapsat går historieskrivningen in i ett mörker. Skrivkonsten tycks till stor del dö ut och inga stora civilisationer bygger städer och lämnar signifikanta spår efter sig.
-
Den grekiska mannen Homeros skriver ned historien om kriget i Troja. Notera att ca 400-500 år har gått sedan kriget. Historien har berättats oralt från mun till mun i ca 12-15 generationer.
-
Antiken är den era vi tänker på när vi hör om Rom eller "de gamla grekerna". Under denna era uppstår grunderna till vår Europeiska kultur. Våra politiska system, vår filosofi, vår religion och vår arkitektur, allt har sina rötter i Antiken. Antiken börjar med Iliades nedskrivande.
-
Traditionellt sätt sägs att rom grundas 750 f.kr av Romulus, en ättling till Aeneas som slogs på Trojanernas sida i Iliaden. År 509 f.kr slängde Romarna ut sin sista kung och blev en republik (med för sin tid stora inslag av demokrati)
-
Den första av de tre stora filosoferna levde som vandrande "orator" på Atens gator.
-
Platon var elev till Sokrates. Han startade sedermera en filosofiskola i Aten. Hans skrifter och idéer utgör en av grundbultarna till västerländsk filosofi och kultur.
-
Aristoteles var elev till Platon. Han startade en skola i Aten (han med). Hans texter ligger även de till grund för stora delar av vår syn på världen, bland annat genom att kristna under hela medeltiden läste hans texter med stor entusiasm. Han var även personlig lärare till Alexander den Store.
-
Alexander den Store blev vid ca 20 års ålder kung över den mycket militariserade nationen Makedonien, precis norr om Grekland. Han använde sin militär och sitt eget geni till att först ena de grekiska statsstaterna och sedan skapa ett imperium från Grekland till Indien och från Egypten till dagens Kirgisistan. Hans militära geni är i historien oöverträffat och han förlorade inte ett enda slag i sin karriär. Han söp ihjäl sig efter en flera dygns lång fest i Babylon vid 33 års ålder.
-
Efter att Romarna under hundratals år expanderat och vid detta laget gjort medelhavet till ett innanhav störtas dess framgångsrika styrelsesätt av Julius Caesar. Han är en otroligt skicklig general och politiker som expanderar rikets territorium enormt, innan han tar sina arméer och marscherar istället mot Rom, där han gör sig till diktator. Han mördas år 44 f.kr av en konspiration ledd av hans egen adoptivson Brutus. "Et tu, Brute?" "Även du, Brutus?" lär Caesars sista ord varit.
-
Efter mordet på Julius Caesar uppstår inbördeskrig i Romarriket. På den ena sidan finns Senaten, som vill återupprätta en semi-demokratisk republik, och på andra sidan finns Augustus, Caesars 19-åriga adoptivson. Augustus går segrande ur den mycket långa konflikten och blir den förste romerska kejsaren. Han regerar sedan fram till 14 e.fr, och när han dör finns det knappt någon som lever som minns att det en gång fanns en republik.
-
Jesus föddes i den romerska provinsen Iudaea (dagens Israel) under Augustus tid på Tronen.
-
Efter många hundra års stadig nedgång faller tillslut Rom när Vandalerna (en barbarisk stam från centraleuropa) plundrar Rom och dödar kejsar Augustulus Romulus. Dock hade Romariket 150 år tidigare delats upp i två delar: östrom och västrom. Östrom skulle finnas kvar i ca 1000 år till. Västroms fall räknas också som slutet på Antiken och början på tidiga medeltiden.
-
Mohammed grundade Islam och skapade ett rike i dagens Saudiarabien. Efter hans död fortsatte hans ättlingar med expansionen av riket som snart kom att sträcka sig från Spanien längs med nordafrika till Indien och från Turkiet till Arabiska halvön.
-
Vikingar attackerar ett kloster i norra England och finner inga vakter som skyddar det stora rikedomarna. Vikingatiden inleds med denna händelse. Vikingatiden är en tid då skandinaviska stammar både bedriver handel och plundrar i hela Europa.
-
Det första av flera korståg utgår från Europa med uppdraget att återerövra det heliga landet och Jerusalem från muslimerna.
-
Mongolerna var ett folk från stäpperna norr om Kina som levde som nomader på hästryggen. Som sådant var de extremt skickliga ryttare, och som beridna bågskyttar. De påbörjade i början av 1200-talet en oöverträffad expansion västerut, och lade under sig nästan hela Asien, inklusive Kina.
-
Sverige formas långsamt som nation under 1100-1200-talen. Birger Jarl är den kungar jag låter representera Sveriges nations grundande. (Han grundade även Stockholm).
-
Ett av de absolut största katastroferna i mänsklighetens historia raderade ut nästan en tredjedel av Europas befolkning på ett år. Människor undrade naturligtvis varför gud hade straffat dem så här hårt. Det sägs att man kunde vakna frisk en morgon, få pesten under dagen och vara död innan solen gick ner.
-
En koalition mellan Sverige, Norge och Danmark uppstår under den Danska drottningen Margarethe. Unionen kan ses som e förbundsstat men blev med tiden mer och mer dominerad av Danskarna.
-
Under senmedeltiden började människorna i Europa återupptäcka det greko-romerska arvet i form av texter bevarat i olika klosterbibliotek. I och med att boktryckarkonsten uppstod i samma veva kunde de idéer och den vetenskap som nu upptäcktes också spridas. Idéerna rivaliserade med Bibeln om "monopol på sanningen" och både filosofi, konst och vetenskap fick ett enormt uppsving.
-
Under 800 år hade Romarna försvarat sig från muslims expansion, men 1453 lyckades tillslut Mehmet II och hans Ottomanska rike besegra Romarna och inta huvudstaden Konstantinopel (sedermera Istanbul). Händelsen brukar markera slutet av Medeltiden.
-
Upptäckten av en ny värld skapade oanade konsekvenser för världen.
-
Vasco da Gama rundade Afrika och lyckades segla till Indien och Kina. Händelsen blev starten till enorm handel mellan Europa och Asien.
-
Martin Luther spikade år 1517 upp sina teser på en Kyrkodörr i norra Tyskland. Hans tilltag ses som startpunkten på Reformationen, där kyrkan bröts upp i Katoliker och Protestanter. De olika kyrkornas olika filosofier kan idag ses som grunden till den splittring i kultur som går mellan norra och södra Europa.
-
Efter krig mot Kalmarunionens danska konung kröns Gustav Vasa till konung över Sverige. Händelsen ses idag som bildandet av den moderna staten Sverige.
-
Svensk stormaktstid är en tid då Svenskarna utöver enormt inflytande på Europeisk politik. Den börjar med Gustav II Adolfs kröning och avslutas av att Fredrik I ger upp mycket av sin makt till riksdagen efter att hans föregångare Karl XII dödats i ett slag i Norge.
-
Splittringen mellan Katoliker och Protestanter spiller tillslut över i 30-åriga kriget, där Sverige och en koalition stater i Norra Europa krigar mot Katoliker från södra Tyskland.
-
30-åriga kriget avslutas med en av de viktigaste fredsfördragen i historien. Under denna lovar de Europeiska nationerna varandra att aldrig mera kriga över religion, ett löfte man i princip hållit sedan dess.
-
Under 1700-talet var återigen filosofi och vetenskap högt eftertraktade godheter. Många inflytelserika personer levde och agerade då, bland annat Carl von Linné, Voltaire, Emmanuel Kant, David Hume osv osv.
-
Ångmotorn uppfinns och nu kan tågnät byggas, gruvor effektiviseras och fabriker skapas. Stor samhällsomvälvning följer där folk flyttar från landsbygd till stad.
-
Signifikant för att det är första gången en Europeisk koloni lyckas slå sig fri. Amerikanerna tänker till ordentligt och modellerar sitt nya statsskick efter den Romerska republiken och stora inslag franska frihetsfilosofi.
-
Signifikant då alla de andra nationerna ser med skräck på hur ett folk kan resa sig mot sin monark om denne inte beter sig ordentligt. (Milt talat)
-
En av de skickligast generalerna i historien lyckas ta makten i ett kaotiskt organiserat Frankrike. Han skapar den första värnplikten och skapar en armé vars manskap måste räknas med 7 siffror istället för det normala med 5 siffror. Needless to say, snart ligger hela Europa under hans fötter. Han besegras tillslut (efter 7 "koalitionskrig") av britterna.
-
Speciellt år då revolutioner och revolutionsförsök uppstår i över 50 städer i Europa. Det är nya tankar och idéer om liberalism och marxism (som uppstår i Industriella Revolutionens bakvatten) som ligger bakom idéerna. 1848 utges även det kommunistiska manifestet
-
Ingen gång i historien har Tyskland varit en nation, utan snarare ett folk uppdelat i först olika stammar och sedan i olika mindre furstendömen och nationer. År 1871 enar dock Otto von Bismarck alla staterna (utom Österrike och Schweiz). Europa får nu ännu en stormakt att räkna med.
-
Skottet i Sarajevo blir även startskottet för första världskriget. Krigens krig uppstår efter en lång period av vapenutveckling och upprustning i Europa. Till stor del beror kriget på ett enormt romantiserande om krig vilket gör i stort sätt alla sugna på att slåss lite. Det visade sig inte vara så kul, inte kul alls faktiskt. (Orsakerna till kriget är svåra att förstå och orsakerna till att det inte avslutades snabbare ännu svårare att förstå).
-
Lenin tar genom revolution makten i Ryssland och kommunisternas välde tar sig ett sanslöst grymt uttryck.
-
Kanske historiens värsta diktator regerar i Sovjet en obehagligt lång tid
-
Historiens kanske värste diktator regerar i Tyskland.
-
Historiens blodigaste krig utkämpas. En stor del av blodigheten beror på Hitlers och Stalins krig där deras personliga aversion för den andre gjorde att de offrade extrema mängder soldater för att vinna kriget mot varandra.
-
Efter andra världskriget vaknar världen upp till en ny verklighet. Inte längre är Tyskland, Frankrike och England världens stormakter, utan USA och Sovjet. Till det har ny teknik (läs: atombomb) gjort att ett tredje världskrig förmodligen aldrig skulle hinna namnges innan människor upphör existera. Resultatet blir en lång period med "proxykrig" (Korea, Vietnam osv osv) mellan de två ideologierna demokratisk kapitalism och kommunism.
-
Sovjetunionen (Ryssland) faller efter att ha blivit bankrutt.
-
En ny värld skapas när USA attackeras av jihadister. Den värld vi lever i idag.