-
... tot diep in de middeleeuwen. Tot in de 19e eeuw heerste een diaspora in het Joodse volk. Gedurende eeuwen lang waren ze overal verjaagd; door de middeleeuwse koningen, die hun schulden niet meer konden terugbetalen, tot de Romeinen, die hiermee hun beider conflict trachtten op te lossen.
-
Ginsberg schreef over het feit dat het land eigenlijk van de Arabieren was, en dat ze helemaal niet zo primitief zijn als de doorsnee Israeli wel denkt.
-
Herzl schrijft over de verscheurende keuze tussen Argentinië en Palestina als nieuwe thuis voor het Joodse volk. De eerste Joodse nederzetting (kibboets) in Palestina kwam er echter al in 1878. (Petah Tikva)
-
... de stichting van een Joodse staat in Palestina te steunen, indien zij hen steunen (financiëel) in een conflict tussen de Palestijnen (Arabieren) en de Ottomanen (Turken).
Na de oorlog leidt dit echter tot een intern conflict; De Britten moeten hun beloften nakomen aan het Joodse volk (schulden), maar ook de Palestijnen helpen (ze kregen Palestina als mandaatgebied). => Rellen jaren '20.
Uiteindelijk zouden de Britten na WOII hun mandaat gebied, en tegelijk ook het conflict, aan de VN geven. -
Hitler komt aan de macht: er volgt een periode van Jodenvervolgingen met een hogere intensiteit dan ooit tevoren.
Joden werden al eeuwen vervolgd, en ook op dat moment vonden regelmatige pogroms plaats in heel Europa en de rest van de wereld. In de jaren vóór de oorlog liet Hitler Joden vertrekken naar Palestina, maar dit slechts onder zeer strenge voorwaarden. Slechts 16000 Duitse Joden geraakten weg. -
Wereldoorlog II teistert Europa, en daarna ook de rest van de wereld. Overal verspreid overheen het Europese vasteland worden concentratiekampen gebouwd. Velen van deze kampen (ook de niet-Duitse) zijn hoofdzakelijk bedoeld voor Joden.
-
Een algemeen schuldgevoel tegenover de Joden heerst bij het volk der aarde. Van dit voordeel maken ze dan ook gebruik. Eindelijk kunnen ze hun droom waarmaken: een Joodse staat stichten, en geen een land dat hen zal willen tegenhouden. Zij noemen het 'Zionisme'. Ze maken nu zelf gebruik van het Nationalisme. DIt fenomeen, wat in jaren ervoor de volkeren wereldweid had aangespoord die vreemde figuren met baarden en lange gewaden weg te jagen, spoorde nu hen aan een eigen staat te stichten.
-
De oplossing voor het toenmalige conflict: Israël werd in drie delen onderverdeeld. Hoewel de etnische Joden toendertijd slechts 1/3 van de bevolking uitmaakten, kregen ze 50% van de oppervlakte. De bedoeling was echter er een economische unie van te maken, met verschillende entiteiten.
-
De staat Israël wordt geboren, en krijgt als eerste minister David Ben Gurion (sinds 1906 in Israël).
Een van zijn eerste daden als leider: 'plan "D"'. Hierbij werden Palestijnen van hun grondgebied verjaagd, hun huizen afgebroken, en in de plaats werden er Joden gehuisvest. (veel media belangstelling: bvb Deir Yasin).
Ondertussen valt een Arabische Unie de nieuwe staat aan. (30.000 man vs 100.000 getrainde soldaten).
(wet op identiteit, terugkeer en eigendom) -
(zie andere tijdslijn.)
-
De PLO kwam er als koepelorganisatie over de verschillende Palestijnse bewegingen. De leider van de grootste (Fatah): Yasser Arafat, kwam aan het hoofd van deze organisatie.
-
(5-10 juni 1967)
In zes dagen breidde het Israëlische grondgebied uit tot een viervoud, bombardementen op Arabische landen (vliegvelden etc), Palestijnen gevangen in Israël (leger rukte zodanig snel op)
Van 80% Joden terug naar 2/3. -
De veiligheidsraad stelde een resolutie op, die ondermeer inhield dat Israël zich zou terugtrekken uit de gebieden die tijdens de zesdaagse oorlog bezet werden. Alle 15 landen die op dat moment in de veiligheidsraad zetelden gingen akkoord (FR, GB, China, de USSR en de USA, maar ook de niet permanente leden)
-
(tot 24 oktober)
Jom Kippoer = "grote verzoening" = feestdag. Op deze dag valt het leven in Israël en bij Joden wereldwijd stil.
Een Arabische coalitie tussen Egypte en Libanon valt Israël binnen, vele slachtoffers aan Israëlische kant.
Europa en Amerika komen op het nippertje te hulp. -
Carter - Sadat - Begin Egypte krijgt Sinaï terug, maar moet Israël erkennen las staat, en alle Palestijnse activiteiten uit Egypte stoppen.
-
De Arabische landen draaiden de kraan toe nadat ze tot het besef kwamen dat ze Israël nooit meer zouden terugkrijgen, tenzij er een boycot van de Israëlische bondgenoten kwam.
-
Carter - Sadat - Begin Egypte krijgt Sinaï terug maar moet Israël erkennen, en Palestijnse acties uit Egypte stoppen. => moord op Sadat ( 6 oktober 1981)
-
Om er tussenbeide te komen in de burgeroorlog (na de verstoring van het evenwicht christelijk-moslim).
-
Als wraak op de moord op Bashir Gemayel vallen de Falangisten de twee vluchtelingenkampen binnen.
Gedurende twee dagen vindt onder de ogen van de Israëlis een slachting plaats. -
Bush vs Sadam Hoessein.
-
Arafat - Rabin - Clinton Israël aanvaardt een Palestijnse Autoritiet, met als leider Arafat
-
Als reactie op het toestaan van een Palestijnse Autoriteit vermoordt een extreme Jood eerste minister Yitzak Rabin.
-
Rauhi Fatouh volgt hem tijdelijk op. In januari zal Abbas de positie van president van de PA overnemen.
-
... als Palestijnse leider
-
voor het Palestijnse parlement. Hamas => 74 van de 132 zetels.
Vanaf 2006: westbank => PLO, Gaza => Hamas. -
als reactie op de constante raket- en mortieraanvallen van Hamas. (sinds 2006, vanuit Libanon en Gaza, interventie mislukte. Sinds 2008 opeens veel meer vanuit Gaza) VN: 'volkerenmoord'
Veel slachtoffers aan Palestijnse kant. De aanval gebeurde net nu, omdat in januari Obama aan de macht zou komen (verkozen in november), hij had beloofd het probleem op te lossen. -
en vraagt om toe te treden
-
Israël en USA trekken geld uit de organisatie => -1/4 van de inkomsten. 'Toedreding kan eigenlijk niet, Gaza is geen staat, en behoort niet tot VN'. Amerika kon hier niets doen, bij de VN stelden ze een veto, maar hier werd democratisch beslist.
-
4 mei 2012