-
753 BCE
Creació del Senat
Ròmul va establir el Senat com a cos consultiu. Aquest primer senat estava format per 100 membres, anomenats pàtres, triats entre les famílies aristocràtiques per oferir consell en afers de govern.
Imatge: IA -
753 BCE
Ròmul (753 - 716 aC)
Ròmul és una figura central en la mitologia romana, conegut com el fundador de la ciutat de Roma. Segons la llegenda, era fill de Marte, el déu de la guerra, i de Rea Silvia, una sacerdotessa vestal. Ròmul i el seu germà bessó, Rem, van ser abandonats en una cistella al riu Tíber, on van ser rescatats per una lloba que els va alimentar.
Quadre: Pedro Pablo Rubens -
753 BCE
Rapte de les sabines
Per augmentar la població romana, Ròmul va organitzar el famós rapte de les sabines, segrestant dones de la tribu sabina i obligant-les a casar-se amb romans. Això va establir lligams amb els sabins, ja que finalment els dos pobles es van unificar sota el regnat de Ròmul.
Imatge: IA -
753 BCE
Fundació de Roma
La llegenda diu que Ròmul i Rem, fills de Mart i de la vestal Rea Sílvia, van ser abandonats i criats per una lloba. Eventualment, Ròmul funda Roma després de matar el seu germà en una disputa.
La fundació de Roma marca l'inici de la monarquia romana, amb Ròmul com el primer rei de la ciutat.
Imatge: IA -
716 BCE
Institucions religioses
Conegut com el rei pacífic i religiós, Numa va fundar nombroses institucions religioses, incloent-hi el col·legi de pontífexs (sacerdots) i les vestals, que es dedicaven a mantenir el foc sagrat del temple de Vesta.
Imatge: Moneda amb l'efígie Numa Pompilio, de qui Cneo Calpurnio Pisón deia ser descendent. -
716 BCE
Pacifisme i establiment de la pau
Va establir tractats de pau amb ciutats veïnes per reduir la bel·licositat que Roma havia mantingut durant el regnat de Ròmul. Així, Roma va començar a ser respectada com una ciutat sagrada.
Imatge: IA -
716 BCE
Numa Pompili (716 - 673 aC)
Numa Pompili va ser el segon rei de Roma, succeint a Ròmul. Considerat un home savi i just, Numa va governar de manera pacífica i va establir les bases religioses i civils de la nova ciutat. Segons la tradició, Numa va ser escollit per Ròmul abans de la seva mort, i va assumir el poder per mantenir la cohesió social i evitar conflictes.
Imatge: https://infogram.com/monarqui-roamna-1h7g6k0z00yl02o -
716 BCE
Reforma del calendari
Va crear el calendari lunar, afegint-hi dos mesos, gener i febrer, per alinear-lo amb els cicles lunars i organitzar millor les festivitats religioses, cosa que va influir en la vida social romana.
Imatge: Detall del Fasti Consularii (calendari que comptava els anys basat en els noms dels cònsols que havien exercit el càrrec), situat originalment en el fòrum romà (en l'actualitat, en els Museus Capitolinos).
Imatge: https://es.wikipedia.org/wiki/Calendario_romano -
673 BCE
Construcció del Comitium
Va fundar el Comitium, que es convertiria en el lloc de reunions polítiques i judicials de Roma. Això va ser crucial per desenvolupar el sistema de govern i de participació ciutadana.
Imatge: IA -
673 BCE
Conquesta d'Alba Longa
Va iniciar una guerra contra Alba Longa, ciutat propera i de gran importància per als orígens romans. La victòria va permetre a Roma absorbir la seva població i recursos, cosa que va fer créixer significativament el poder de Roma.
Imatge: IA -
673 BCE
Impuls militar
Hostili va enfortir l'exèrcit i va reorganitzar les unitats militars, promovent una actitud bèl·lica i expansionista que contrastava amb l'estil pacífic de Numa.
Imatge: IA -
673 BCE
Tul·li Hostili (673 - 642 aC)
Tul·li Hostili va ser el tercer rei de Roma, conegut per la seva natura bel·licosa i per expandir el territori romà. Va succeir a Numa Pompili, que havia regnat de manera pacífica. En contrast amb el seu predecessor, Tul·li va adoptar una política agressiva i va centrar-se en la guerra, amb l'objectiu d'enfortir la ciutat i expandir la seva influència.
Imatge: https://es.wikipedia.org/wiki/Princeps#/media/Archivo:Traianus_Glyptothek_Munich_72_cropped.jpg -
642 BCE
Creació de les saturnàlies
Va establir les saturnàlies, una festa religiosa i cultural en honor a Saturn, déu de l'agricultura, que promovia la cohesió social i va continuar celebrant-se a Roma durant segles.
Imatge: IA -
642 BCE
Expansió territorial
Va conquistar diverses ciutats i territori fins al port d'Ostia, cosa que permetia controlar la desembocadura del Tíber i augmentava el comerç marítim de Roma.
Imatge: IA -
642 BCE
Construcció del Pons Sublicius
Va construir el primer pont de Roma sobre el riu Tíber, que era de fusta i s'anomenava Pons Sublicius. Aquest pont facilitava el comerç i la connexió amb les ciutats veïnes, i era un símbol d'avenç tècnic per a Roma.
Imatge: IA -
642 BCE
Anc Marci (642 - 617 aC)
Anc Marci, conegut com a Ancus Marcius, va ser el quart rei de Roma, succeint a Tul·li Hostili. Era net de Numa Pompili, el segon rei, i va ser escollit pel seu caràcter religiós i la seva inclinació per la pau, que contrasta amb el seu predecessor guerrerer. La seva governança es va centrar en l'expansió del territori romà, així com en la millora de les infraestructures i la vida cívica de la ciutat.
Imatge: https://www.ecured.cu/Anco_Marcio -
617 BCE
Circ Màxim
Va construir el Circ Màxim, un hipòdrom on se celebraven curses de carros i altres esdeveniments. Era un lloc emblemàtic de reunió pública, i les curses es van convertir en una tradició central de l'oci romà.
Imatge: IA -
617 BCE
Increment del Senat
Tarquini Prisc va ampliar el Senat afegint-hi representants de les famílies etrusques i d'altres ciutats, reflectint l'augment de la diversitat dins de Roma i una nova estructura de govern.
Imatge: IA -
617 BCE
Tarquini Prisc (617 - 579 aC)
Tarquini Prisc va ser el cinquè rei de Roma, conegut per la seva procedència etrusca i per les seves contribucions a l'expansió i el desenvolupament de la ciutat. Va arribar al poder després de la mort d'Anc Marcius, i el seu regnat es va caracteritzar per un augment significatiu en la influència etrusca sobre Roma. -
617 BCE
Obres públiques
Va impulsar la construcció de clavegueres per millorar les condicions sanitàries de la ciutat. Una de les seves obres més importants va ser la Cloaca Màxima, que servia per drenar les aigües residuals cap al riu Tíber.
Imatge: IA -
579 BCE
Sistema de classes socials
Va introduir un sistema de classes basat en la riquesa, que determinava el poder militar i polític de cada individu, creant així una estructura de classes formals dins de la societat romana.
Imatge: IA -
579 BCE
Muralles Servianes
Per protegir Roma dels atacs externs, va construir unes muralles conegudes com les Muralles Servianes. Aquests murs van ampliar els límits de la ciutat i la van protegir durant molts segles.
Imatge: IA -
579 BCE
Reforma de les assemblees
Va dividir els ciutadans en centúries segons la seva riquesa, que van influir directament en el poder polític dins de les assemblees. Això va marcar una nova jerarquia social i política.
Imatge: IA -
579 BCE
Servi Tul·li (579 - 535 aC)
Servi Tul·li va ser el sisè rei de Roma, conegut per les seves reformes polítiques i socials significatives. La seva ascensió al tron es va produir en un context de tensions internes, i se suposa que era fill d'un esclau que va ser alliberat. Segons la llegenda, va ser adoptat pel rei Tarquini Prisc, que va reconèixer el seu potencial i capacitat de lideratge.
Imatge: https://es.wikipedia.org/wiki/Servio_Tulio -
535 BCE
Caiguda de la monarquia
El seu règim va ser derrocat després de la revolta causada per l'incident amb Lucrècia, que es va suïcidar després de ser violada pel seu fill, Sext. Això va provocar la rebel·lió dels patricis, que va portar a l'expulsió de Tarquini i a la instauració de la República Romana.
Imatge: IA -
535 BCE
Govern despòtic i tirania
Va governar de manera autoritària, eliminant opositors i reduint el poder del Senat. Va concentrar tot el poder en ell mateix i va governar Roma amb mà de ferro, fet que el va fer impopular entre els romans.
Imatge: IA -
535 BCE
Cloaca Màxima i temple de Júpiter
Va completar la Cloaca Màxima i va començar la construcció del temple de Júpiter al Capitoli, dedicat a Júpiter Òptim Màxim, per establir la supremacia religiosa i política de Roma sobre les ciutats etrusques.
Imatge: IA -
535 BCE
Tarquini el Superb (535 - 509 aC)
Tarquini el Superb va ser el setè rei de Roma, va ser conegut per la seva política militar agressiva, amb diverses campanyes contra pobles veïns, que van ampliar temporalment el territori romà. No obstant això, la seva tirania i la seva arrogància van provocar l'odi i la desconfiança entre els ciutadans romans.
Imatge: https://time.graphics/es/period/1468644