Download

SEGONA GUERRA MUNDIAL

  • Tractat Ribentrop-Molotov

    Tractat Ribentrop-Molotov
    L'agost del 1939 la Unió Soviètica i Alemanya van singnar el pacte Ribbentrop-Molotov, pel qual es van repartir Polònia. Alemanya també evitava que s'obrís un segon frot de guerra a Europa, com havia passat a la Primera Guerra Mundial
  • Atac alemany a Polònia

    Atac alemany a Polònia
    La invasió alemanya va començar l'1 de setembre de 1939, una setmana després de la signatura del Pacte Mólotov-Ribbentrop entre Alemanya i la Unió Soviètica. Fou una acció militar d'Alemanya nazi encaminada a annexionar-se el territori polonès. Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa.
  • Period: to

    Segona guerra mundial

    La Segona Guerra Mundial va començar l'1 de setembre de 1939, amb la invasió alemanya a Polònia, i va acabar el 2 de setembre de 1945, amb la rendició del Japó davant els Estats Units. Entremig, sis anys de dura guerra, més que qualsevol altra, la més sagnant de la història de la humanitat. Va superar en tot la Primera: durada, països participants, mobilització de soldats, intensitat dels combats, nombre de morts, pèrdues materials, efectes econòmics, polítics i morals...
  • Declaració de guerra per GB i França

    Declaració de guerra per GB i França
    Contràriament al que s'esperava Hitler, França i el Regne Unit van respondre a aquesta agressió amb una declaració de guerra. La declaració però, no va anar acompanyada de cap operació militar rellevant i aquest període es va conèixer com a drôle de guerre o guerra de broma.
  • Victòria d’Alemanya sobre: Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica i França

    Victòria d’Alemanya sobre: Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica i França
    La Batalla dels Països Baixos va ocorre durant els inicis de la Segona Guerra Mundial. La batalla va començar el 10 de maig de 1940 i va acabar una setmana després, amb la rendició del govern neerlandès davant l'Alemanya Nazi. Si bé gran part de l'exèrcit neerlandès estava intacte en el moment de la rendició, la destrucció de Rotterdam per bombarders alemanys va forçar la prematura capitulació, amb la condició d'evitar que altres ciutats neerlandeses sofrissin el mateix destí que Rotterdam.
  • Reembarcament de Dunkerque

    Reembarcament de Dunkerque
    El 1940, durant la Caiguda de França, centenars de milers de soldats aliats s'han retirat fins a Dunkerque. Tommy, un jove soldat britànic, és l'únic supervivent d'una emboscada alemanya. A la platja, es troba amb centenars de tropes que esperen ser evacuades, i es troba amb Gibson, que està enterrant un cos.
  • Batalla d'Anglaterra

    Batalla d'Anglaterra
    La Batalla d'Anglaterra és el nom atorgat a l'esforç estratègic que la Força Aèria Alemanya van llançar durant l'estiu i la tardor de 1940 per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force britànica, especialment sobre el Comandament de Caces.
  • Declaració de guerra d’Itàlia als aliats

    Declaració de guerra d’Itàlia als aliats
    L'Armistici entre Itàlia i les forces aliades es va concloure el 3 de setembre. L'armistici va ser declarat públicament el 8 de setembre de 1943, durant la Segona Guerra Mundial, entre Itàlia i les forces Aliades, que havien anat ocupant l'extrem sud del país, fet que va comportar la capitulació italiana.
  • Campanya d’Itàlia sobre Grècia

    Campanya d’Itàlia sobre Grècia
    Fou un conflicte lliurat entre el Regne d'Itàlia i Grècia entre 1940 i 1941 en el marc de la Campanya dels Balcans de la Segona Guerra Mundial, que va durar el 28 d'octubre de 1940 al 23 d'abril de 1941. Es creu que la segona guerra mundial als Balcans va començar amb aquest conflicte. A partir de 1941, amb la derrota italiana, el conflicte entrà en la fase coneguda com la Batalla de Grècia amb la intervenció de l'Alemanya Nazi i la conquesta del país.
  • Period: to

    Conquestes japoneses a Àsia

    La Conquesta japonesa del Sud-est Asiàtic i del Pacífic fou una campanya militar de la Segona Guerra Mundial al Teatre d'Operacions del Pacífic desenvolupada entre el 1941 i el 1942 i que va enfrontar les forces Aliades i l'imperi del Japó.
  • Campanya alemanya de l’Afrikakorps

    Campanya alemanya de l’Afrikakorps
    Entre el 1941 i el 1943. Es va formar l'11 de gener de 1941 i un dels generals preferits d'Adolf Hitler, Erwin Rommel, va ser designat com a comandant l'11 de febrer. Originalment, Hans von Funck l'havia de comandar, però Hitler odiava a von Funck, ja que havia estat un oficial d'estat major de Werner von Fritsch fins que von Fritsch va ser acomiadat el 1938.
  • Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia.

    Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia.
    La Campanya dels Balcans va ser la invasió de les Potències de l'Eix de Grècia i Iugoslàvia durant la Segona Guerra Mundial. Començà amb la invasió italiana de Grècia el 28 d'octubre de 1940 i va concloure amb la conquesta de Creta per les forces alemanyes l'1 de juny de 1941.
  • Operació Barbarroja

    Operació Barbarroja
    La matinada del 22 de juny de 1941 començà l'Operació Barba-roja; la invasió alemanya de la Unió Soviètica en el marc de la Segona Guerra Mundial. Fou l'ofensiva terrestre més gran de la història.
  • Setge de Leningrad

    Setge de Leningrad
    El setge de Leningrad, també conegut com el bloqueig de Leningrad va tenir lloc per part de l'Alemanya nazi sobre la ciutat de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial; es tracta del setge més llarg de la història sobre una ciutat.
  • Atac japonès a Pearl Harbour

    Atac japonès a Pearl Harbour
    El 7 de desembre de 1941 es va produir l'atac sorpresa de l'Armada Imperial del Japó al port militar nord-americà de Pearl Harbor, situat a l'illa d'Oahu, a Hawaii. Una acció bèl·lica que es va convertir en l'esperó per a l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.
  • Bombardejos aliats sobre Alemanya

    Bombardejos aliats sobre Alemanya
    El bombardeig estratègic durant la Segona Guerra Mundial van ser una sèrie de campanyes de bombardeigs aeris sobre ciutats, atacant indiscriminadament objectius civils, militars i industrials. Van començar amb el Bombardeig de Wieluń i el Bombardeig de Frampol durant la invasió alemanya de Polònia, i que inclogué els diversos bombardeigs del Blitz.
  • Batalla de Midway

    Batalla de Midway
    La batalla de Midway fou una gran batalla naval de la Segona Guerra Mundial que va tenir lloc a l'oceà Pacífic, el 4 de juny del 1942, en la qual l'aviació naval estatunidenca deturà un intent japonès d'envair l'atol Midway.
  • Batalla de l’El Alamein

    Batalla de l’El Alamein
    La primera batalla d'El Alamein, entre l'1 de juliol i el 27 de juliol de 1942 es va lluitar en la campanya del Desert Occidental de la Segona Guerra Mundial, entre l'Afrika Korps italoalemany comandat per Erwin Rommel i el 8è Exèrcit britànic, comandat per Claude Auchinleck.
  • Batalla de Kursk

    Batalla de Kursk
    La batalla de Kursk tingué lloc entre el 5 de juliol i el 23 d'agost de 1943 entre els exèrcits del Tercer Reich i de la Unió Soviètica. Es tracta d'una de les batalles més grans de la història militar i un fracàs per a l'exèrcit alemany que no faria més que confirmar la pèrdua de la iniciativa de la guerra.
  • Batalla d’Stalingrad

    Batalla d’Stalingrad
    La Batalla de Stalingrad va ser una gran i decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad, al sud-oest de la Unió Soviètica.
  • Desembarcament aliat a Sicília

    Desembarcament aliat a Sicília
    La invasió aliada d'Itàlia va ser el desembarcament aliat sobre la Itàlia continental el 3 de setembre de 1943, realitzat pel 15è Grup d'Exèrcits del general britànic Sir Harold Alexander durant la Segona Guerra Mundial. L'operació seguí la reeixida invasió de Sicília durant la campanya d'Itàlia.
  • Rendició italiana i armistici

    Rendició italiana i armistici
    L'Armistici entre Itàlia i les forces aliades es va concloure el 3 de setembre. L'armistici va ser declarat públicament el 8 de setembre de 1943, durant la Segona Guerra Mundial, entre Itàlia i les forces Aliades, que havien anat ocupant l'extrem sud del país, fet que va comportar la capitulació italiana. També es coneix a Itàlia com el Armistizio di Cassibile (del lloc on es va signar).
  • Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò

    Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò
    L'RSI va exercir la sobirania oficial en el nord d'Itàlia però fou àmpliament dependent de l'exèrcit alemany o Wehrmacht per mantenir-ne el control. L'estat va ser informalment conegut com La República de Salò perquè el Ministeri d'Afers Estrangers estava ubicat a Salò, una petita vila al costat del Llac de Garda. La República Social Italiana va ser la segona i darrera expressió del feixisme en l'estat Italià.
  • Conquesta soviètica de Polònia

    Conquesta soviètica de Polònia
    La Invasió soviètica de Polònia de 1939 va ser una operació militar de la Unió Soviètica sense declaració formal de guerra, iniciada el 17 de setembre de 1939, a l'inici de la Segona Guerra Mundial, la Unió Soviètica va envair Polònia des de l'est, setze dies després de la invasió de Polònia per part de l'Alemanya nazi envaís Polònia des de l'oest.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    El 6 de juny de 1944 va tenir lloc el desembarcament de Normandia a les 6.30 h. Un dia clau de la història de la Segona Guerra Mundial. L'objectiu del desembarcament de Normandia era debilitar l'exèrcit alemany i van ser milers els soldats alemanys que van defensar Normandia.
  • Operació Bagration

    Operació Bagration
    Operació Bagration era el nom en codi per l'Ofensiva Soviètica sobre Belarús durant la II Guerra Mundial, que expulsà a l'exèrcit alemany de la República Soviètica de Belarús i de la Polònia Oriental. Aquesta ofensiva portà essencialment la destrucció del Grup d'Exèrcit Centre alemany.
  • Alliberament de París

    Alliberament de París
    L'Alliberament de París durant la II Guerra Mundial va tenir lloc a l'agost de 1944 i va marcar la fi del Desembarcament de Normandia amb l'alliberament de la capital francesa, i tot un símbol de l'ocupació nazi de França.
  • Derrota japonesa a Birmània

    Derrota japonesa a Birmània
    La Campanya de Birmània al front del Sud-est Asiàtic de la Segona Guerra Mundial va tenir lloc durant quatre anys des del 1942 fins al 1945. Durant el primer any de la campanya, l'exèrcit japonès (amb l'ajuda de forces tailandeses i dels insurgents de Birmània) va expulsar la Mancomunitat de Nacions britànica i les forces xineses de Birmània, i va ocupar el país amb la formació d'un govern amb una petita i superficial autoritat.
  • Derrota japonesa a les Filipines

    Derrota japonesa a les Filipines
    La Campanya japonesa d'ocupació a les Filipines es va desenvolupar del 8 de desembre de 1941 al 9 de juny de 1942 i va culminar amb l'ocupació japonesa de les illes Filipines, estat lliure associat dels Estats Units d'Amèrica.
  • Final de Mussolini

    Final de Mussolini
    El matí del 28 d'abril, Mussolini i Clara Petacci van ser portats a una casa de camp de Dongo amb l'objectiu de complir les ordres d'execució. El partisà Walter Audisio els va conduir al llogaret de Giulino di Mezzegra on, van ser afusellats a la quatre de la tarda.
  • Batalla d’Iwo Jima

    Batalla d’Iwo Jima
    La batalla d'Iwo Jima, anomenada en clau Operació Detachment, és el nom que rep un dels combats més sagnants de la Segona Guerra Mundial, lliurat a l'illa d'Iwo Jima entre els infants de marina dels Estats Units i les forces de l'exèrcit de l'Imperi de Japó de febrer a març de 1945, durant la Guerra del Pacífic.
  • Final de d'Adolf Hitler

    Final de d'Adolf Hitler
    La mort d'Adolf Hitler, líder del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (1921-1945) i Führer i Reichskanzler del Tercer Reich (1933-1945), es va produir el 30 d'abril de 1945 al Führerbunker de Berlín; Hitler es va suïcidar amb un tret amb arma de foc al cap a bc al costat de la seva dona Eva Braun, que va recórrer a l'enverinament per cianur.
  • Rendició incondicional d’Alemanya

    Rendició incondicional d’Alemanya
    El 7 de maig de 1945 el general alemany Alfred Jodl signa la seva rendició a la ciutat francesa de Reims. El cap d'Estat Eisenhower i un general soviètic signen en nom dels Aliats. Al document s'estableix que totes les forces armades alemanyes deixaran de lluitar el 8 de maig de 1945 a les 23:01 hores.
  • Batalla d’Okinawa

    Batalla d’Okinawa
    La batalla d'Okinawa, el nom de la qual en clau va ser Operació Iceberg, es va lliurar a l'illa d'Okinawa, a les Illes Ryukyu i va ser el major assalt amfibi al Teatre del Pacífic. Es va combatre durant 82 dies, des de principis d'abril fins a mitjans de juny de 1945.
  • Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 i el 9 d'agost de 1945, efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara.
  • Capitulació del Japó

    Capitulació del Japó
    La rendició de l'Imperi Japonès durant la Segona Guerra Mundial va ser proclamada per l'emperador Hirohito el 15 d'agost i ratificada el 2 de setembre de 1945, concloent-hi les hostilitats bèl·liques.