1814

  • Period: to

    Internasjonalt bakteppe

    I tiden før 1814 var Europa preget av store kriger, revolusjoner og nye ideer om politisk frihet og universelle menneskerettigheter. De store Napoleonskrigene fra 1800 til 1815 danner noe av bakteppet for de politiske begivenhetene i Norge i 1814. Danmark-Norge havnet på siden til Napoleon som følge av flåteranet i 1807, mens Sverige kjempet i mot. Napoleons nederlag i 1813 fører til at Kieltraktaten tidlig i 1814.
  • Kieltraktaten

    Kieltraktaten
    Kieltraktaten var forhandlinger mellom Danmark og Sverige etter Napoleons nederlag i 1813, som endte i en avtale mellom Sverige og Danmark-Norge om at Danmark, som hadde gått tapende ut av Napoleonskrigene, skulle overgi Norge til kongen av Sverige.
  • Stormannsmøtet på Eidsvoll

    Stormannsmøtet på Eidsvoll
    Stormannsmøtet var en samling der det ble enighet om at Norge ikke bare skulle gis til Sverige slik det ble bestemt i forhandlingene ved Kieltraktaten. Innkallingen var en reaksjon på Kieltraktaten, og stod som «protest» eller opprør mot bestemmelsen. Norge ville benytte muligheten til å etablere en egen lovgivende forsamling og lage sin egen grunnlov.
  • Riksforsamlingen på Eidsvoll

    Riksforsamlingen på Eidsvoll
    Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 var en gruppe valgte representanter som skulle utforme Norges grunnlov. Norge skapte på denne tiden sin egen stat og fikk egen grunnlov i forkant av 17. Mai.
  • Grunnloven

    Grunnloven
    Den norske grunnloven ble undertegnet og endelig vedtatt den 17. mai på Eidsvold. Danske prins Christian Frederik ble valgt til konge. Dette markerte starten på demokratiutviklingen i Norge.
  • Krig mellom Norge og Sverige

    Krig mellom Norge og Sverige
    Tidlig på sommeren i 1814, måtte Norge forberede seg på en ventet svensk invasjon for å fremtvinge Kieltraktatens bestemmelse om Norges avståelse til kongen av Sverige. Begge land brukte sommeren til å mobilisere sine væpnede styrker, Sverige for invasjon i Norge, Norge for å styrke forsvaret.
  • Carl Johan invanderer Norge

    Carl Johan invanderer Norge
    Carl Johan, konge av Sverige, invaderer Norge på sommeren i 1814. Den norske motstanden blir raskt slått ned, fordi Sverige var mye sterkere enn Norge.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Mossekonvensjonen ble undertegnet den 14. august og ble starten på Norges personalunion med Sverige. Unionen var likevel annerledes enn den hadde vært mellom Norge og Danmark, men gjorde gjorde at landene hadde felles utenrikspolitikk og etter hvert felles konge.
  • Christian Fredrik abdiserer

    Christian Fredrik abdiserer
    Christian Fredrik, den norske kongen, abdiserer kun få måneder etter han ble kronet. Norge og Sverige får felles, svensk konge, som følge av unionen.
  • Novembergrunnloven

    Novembergrunnloven
    Novembergrunnloven var en justering av mai-grunnloven etter at Norge måtte inngå union med Sverige. Norge fikk likevel beholde mye av den første grunnloven, og hadde dermed egen grunnlov, eget storting og eget demokrati, til tross for felles svensk konge og utenrikspolitikk.