Deb franske revolusjon

Den Franske revolusjon Sivert F 8a

  • Period: to

    Bakgrunnen for og resultat av revolusjonen

    En av de utløsende årsakene til revolusjonen var den kritiske økonomiske situasjonen i Frankrike i 1780-årene, delvis forårsaket av alle krigene på 1700-tallet, bl.a. kostnadene ved landets deltakelse i den amerikanske uavhengighetskrigen. I tillegg brukte kongen mye penger på seg selv, mens folk var fattige på grunn av uår (lite tilgang på mat, og dyrere priser).
    Resultatet av revolusjonen var endret statsstyre i Frankrike, etablering av menneskerettigheter og en del kriger i Europa.
  • Stenderforsamlingen utroper seg selv til nasjonalforsamling

    Stenderforsamlingen utroper seg selv til nasjonalforsamling
    Ludvig 16. innkaller til stenderforsamling, der representanter fra de tre stendene, geistlige, adelige og borgere, møtes. De tre gruppene krangler om stemmeretten, som tredjestanden mener bør være «per hode». Tredjestanden samler seg etterhvert i eget møte der de ble enige om å erklære seg som nasjonalforsamling. Dette kalles Ballhus-eden. Stenderforsamlingen var blitt til nasjonalforsamling og folket skal bestemme. Kongen må motvillig akseptere nasjonalforsamlingen som den øverste myndigheten.
  • Stormen på Bastillen

    Stormen på Bastillen
    Folket var utolmodige og hadde fortsatt for lite makt. Det ble et økende opprør mot kongen, og etterhvert angrep folk kongens eiendommer. 14. juli gikk de til angrep på Bastillen. Tradisjonelt har stormen på Bastillen 14. juli 1789 blitt oppfattet som startpunktet for revolusjonen, og det er fortsatt enighet om at denne begivenheten representerte et viktig vendepunkt. Bastillen var en borg i Paris som nå er revet. Den ble brukt til kruttlager og fangenskap. 14. juli er Frankrikes nasjonaldag.
  • Privilegiene blir opphevet

    Privilegiene blir opphevet
    1. august 1789 vedtok den nye nasjonalforsamlingen å fjerne alle de føydale avgiftene og pliktene for godt. Skatt til kirken, alle privilegier enten de var personlige eller tilhørte grupper og alle skattefritak ble fjernet. Eneveldet og føydalismen var formelt opphevet, fra nå av skulle folkets vilje styre.
  • Menneskerettihetene vedtas

    Menneskerettihetene vedtas
    26 august 1789 ble erklæringen om menneskets og borgerens rettigheter vedtatt av den franske nasjonalforsamlingen. Den slår fast på fire rettigheter: Frihet, eiendom, sikkerhet og motstand mot undertrykking.
  • Kvinnetoget

    Kvinnetoget
    Kvinnene går til Versailles og protesterer mot matmangelen
  • Ny kirkeordning

    Ny kirkeordning
    En ny kirkeordning blir innført, prester og biskoper skal nå lønnes av staten, og mister mye makt
  • Kongelig flukt

    Kongelig flukt
    Kongen og dronninga kler seg ut og prøver å stikke av. de blir oppdaget, arrestert og ført tilbake til Paris
  • Kongen dør

    Kongen dør
    Ludvig XVI (den siste eneveldige kongen) ble henrettet ved bruk av en giljotin
  • Dronningen dør

    Dronningen dør
    Dronning Marie-Antoinette (i ekteskap med Ludvig XVI) blir henrettet av giljotin samme året bare senere
  • Robespierre død

    Robespierre død
    Maximilien de Robespierre ble henrettet etter å ha ledet mange henrettelser selv. mange kom og så på. Giljotin henrettelser var veldig populært å se på.
  • Slutten på revolusjonen

    Slutten på revolusjonen
    Napoléon Bonaparte gjennomførte et statskupp som satte en stopp for den franske revolusjon. Han satte kronen på sitt eget hode og utnevnte seg selv til keiser av Frankrike. Han var keiser av Frankrike fra 1804 til 1815. Hans periode var over da han tapte slaget ved Waterloo i 1815, som nå er i Belgia. han ble arrestert og fengslet på øya St. Helena. Han døde 6 år etter.