Screenshot 2025 02 21 11.23.40

La història de la publicitat

  • 1000 BCE

    Primers anuncis

    Primers anuncis
    Data: segle X fins al segle XIII
    Els primers anuncis dels quals es té coneixement, eren a la Xina. Per exemple, una placa de bronze que deia que algú venia agulles per cosir.
  • 500 BCE

    Antiga Grècia i roma

    Antiga Grècia i roma
    Data: Segle V a.C.
    A l’antiga Grècia i Roma per anunciar coses, anaven tots a la plaça pública i algu ho explicava. Per exemple que algú moria o quan algú volia fer algina celebració o quan havia començat una guerra.
  • 79

    Volcà de Pompeia

    Volcà de Pompeia
    Data: Any 79
    Una altra manera de difondre les seves idees era pels grafitis. Això es va poder comprovar a Pompeia. A causa de l’erupció es va poder trobar restes de grafitis publicitaris que anunciaven coses com festes a tavernes o combats de gladiadors.
  • 1450

    Invenció de la impremta

    Invenció de la impremta
    Data: 1450
    Amb la invenció de la impremta evoluciona la comunicació i la difusió d’idees. Aquesta màquina permet imprimir edicions de milers de documents en sèrie que a vans havia de ser escrit a mà, això permet arribar a un públic molt més gran. Gràcies a això apareixen el cartell i el butlletí
  • Primeres publicacions periòdiques

    Primeres publicacions periòdiques
    Data: Segle XVII
    Al segle XVII i XVIII van aparèixer les primeres publicacions periòdiques anomenades gazetes. Entre les notícies d’actualitat articles d’opinió, etc. hi van començar a incloure publicitat i anuncis. Amb alguns editors com: Samuel Adams i Benjamin Franklin. Eren publicistes que es dedicaven a difondre les seves idees polítiques i filosòfiques.
  • Naixement de la fotografia a la publicitat

    Naixement de la fotografia a la publicitat
    Data: segle XIX
    L’inici de la fotografia és un fet que va marcar la història de la publicitat, ja que permetia que un anunci fos més realista. En molts casos va reemplaçar el dibuix, que era la tècnica predominant. Tot i això, durant un temps, predominen els cartells de color i més artístics per davant de la fotografia en blanc i negre. Però a principis del segle XX els publicistes prefereixen ensenyar el producte i la fotografia va guanyant terreny.
  • Neix l'art nouveau

    Neix l'art nouveau
    Data: entre el segle XIX i el segle XX
    L'art nouveau hegemonitza el cartell. Aquest estil es caracteritzava per la intenció de crear un art nou que mostres la modernitat i la industrialització de l'època. Mostraven la marca, no el producte. Els artistes més destacats eren: Alphonse Mucha, Koloman Moser i Teophile Alexandre Steilene
  • Inici de la televisió

    Inici de la televisió
    Data: segle XX
    Al principi els anuncis televisius s'assemblen molt als de la ràdio i consisteixen en patrocinis de programes i anuncis amb cançonetes. Però no tarda molt a desvincular-se dels programes i es converteixen en spots curts amb identitat pròpia. Són anuncis que intenten suggestionar a l'espectador amb imatges molt expressives amb petites històries. La font més gran d’ingressos de la televisió ha estat sempre la publicitat. I ha generat molts beneficis pel nombre d’espectadors.
  • Invenció de l’internet

    Invenció de l’internet
    Data: finals del segle XX i principis del XXI
    La publicitat a internet ha evolucionat molt de pressa des del primer bànner que es va mostrar l’any 1994 a una pàgina web dels Estats Units. De seguida eren interactives i van començar a sortir els “pop ups”. La revolució de la publicitat a internet és que es pot fer un seguiment personalitzat per a cada usuari, segons les cerques que fas i les pàgines que visites es poden conèixer ràpidament els teus gustos o interessos. Això ha fet néixer l'Spam.
  • Les xarxes socials

    Les xarxes socials
    Data: segle XXI
    Des del 2005 que es va crear YouTube, el 2006 que es va crear Twitter, i el 2010 que es va crear Instagram, la publicitat s’ha pogut expandir molt, ara qualsevol influencer pot ser un publicista i pot promocionar coses des del seu comte. Anuncien i publiciten coses com maquillatge, roba, menjar, botigues, restaurants, etc.