Gcrmc24oyakcslu5be4klhnt2h6jc3sachvcdoaizecfr3dnitcq 3 0

Språkhistoria

  • 6000 BCE

    Språkens släktträd

    Språkens släktträd
    Språk är indelade i olika släkter, likt ett språkträd, där de utvecklats från gemensamma ursprung. Exempel på språkträd är sino-tibetanska (med mandarin), afro-asiatiska (med arabiska), och det största trädet, indo-europeiska. Det indo-europeiska språkträdet delas upp i flera grenar. Svenska tillhör den nordgermanska grenen tillsammans med danska och norska, som är dess närmaste släktingar. Språk som talas i närliggande länder behöver inte vara släkt.
  • 800

    Från vikingatid till nutid

    Från vikingatid till nutid
    Under vikingatiden skrev man på runstenar med runor, som var ett alfabet kallat Futhark. Vikingatiden tog slutför ca 900 år sen och ersattes av medeltiden, då kristendomen kom till Sverige och det latinska alfabetet började användas. Under medeltiden lånade svenskan in många ord från latin och grekiskan genom kyrkan. Under 1600-1700 talet influerades svenskan av franskan och framåt kom mycket påverkan från engelskan genom industrialiseringen.
  • 1050

    Lånord

    Lånord
    Nya ord kommer ständigt in i svenska språket, både som helt nya ord som låneord från andra språk. De flesta låneorden har historiskt sett kommit från tyska, latin och franska, men på senare tid främst från engelskan. Många nya ord är kopplade till teknik, sociala medier och popkultur,som"swisha","selfie"och "skrolla".Vi lånar ord direkt från andra språk beroende på vad som introduceras i samhället, Språket förändras hela tiden och vi skapar egna varianter på de nya orden för att passa svenskan.
  • 1380

    De nordiska språken

    De nordiska språken
    De nordiska språken (svenska, norska, danska) härstammar från urnordiska. Under vikingatiden delades språket upp i västnordiska (isländska, danska). Forngutniska fanns på Gotland. Danmark och Norge var i union 1380-1814 med likadana skriftspråk. Efter upplösningen skapade Norge ett eget skriftspråk, och 1885 blev Nynorska officiellt bredvid Bokmål. Svenska talas av 10 miljoner, norska av 5 miljoner, danska av 6 miljoner. Finska tillhör en annan språkfamilj.
  • Dialekter och standardsvenska

    Dialekter och standardsvenska
    Svenska dialekter är språkliga varianter som talas olika delar av Sverige. De delades in i fem grupper: sydsvenska mål,götamål,gotländskamål,sveamål och norrländska mål. Skillnaderna beror på geografiska hinder som berg och sjöar som tidigare gjorde kontakt mellan människor svår. Rikssvenskan, som är det officiella språket i Sverige utvecklades på 1600-talet. Den blev en standard eftersom det var där man läste och skrev mest.Idag minskar dialektala skillnader eftersom människor flyttar mermedia
  • Från forntid till vikingatid

    Från forntid till vikingatid
    Språkhistorien visar hur språken utvecklats genom tid och plats. Det svenska språket härstammar från ur-germanska, som i sin tur utvecklades till nederländska, tyska, engelska och ur-nordiska. Ur-nordiskan delades senare upp i tre grenar: fornvästnordiska (norska och isländska) och forngutniska (Gotland). Denna utveckling skedde under vikingatiden, som startade på 800-talet. Språken förändrades genom vandringar och nya bosättningar, vilket skapade dialekter som till slut blev egna språk.