Timeline Gràfic - Moviments Culturals i Artístics

  • Art Nouveau

    Art Nouveau
    (1890-1910) Caracteritzat per l'ús de línies corbes i formes orgàniques inspirades en la natura. Un artista a destacar és Antoni Gaudí.
  • Art Nouveau - Revolució Industrial i l'expansió urbana europea

    Art Nouveau - Revolució Industrial i l'expansió urbana europea
    Aquest estil neix en resposta a la producció en massa i reivindica l’artesania i l’estètica natural. La burgesia urbana vol embellir les ciutats i les cases amb formes orgàniques i decoratives.
  • Fauvisme

    Fauvisme
    (1905-1910) Utilització de colors vius per transmetre emocions a través d'aquests. Artistes d'aquest moviment: Henri Matisse i André Derain.
  • Expressionisme (1905-1920)

    Expressionisme (1905-1920)
    (1905-1920) Els artistes busquen captivar a qui observa les obres a través de formes distorsionades i colors intensos.
  • Cubisme

    Cubisme
    (1907-1914) Un moviment revolucionari impulsat per Pablo Picasso on es fa un gran ús de les formes geomètriques i la perspectiva.
  • Cubisme - Crisi de les idees tradicionals i el pensament científic

    Cubisme - Crisi de les idees tradicionals i el pensament científic
    Amb influència de les teories d’Einstein i la fotografia, els artistes com Picasso o Braque descomponen la realitat i mostren múltiples punts de vista, qüestionant la percepció clàssica del món.
  • Futurisme (ampliació)

    Futurisme (ampliació)
    El futurisme va néixer amb el Manifest Futurista de Filippo Tommaso Marinetti (1909), exaltant la velocitat, la modernitat i el rebuig de les tradicions. En literatura, es va caracteritzar per un llenguatge agressiu, l’ús de neologismes i la destrucció de la sintaxi tradicional. Els principis literaris en què es basava el futurisme eren el rebuig de la puntuació i la sintaxi, l'ús de tipografies variades i la influència del teatre.
  • Futurisme

    Futurisme
    (1909-1918) Un moviment que neix a causa de l'avenç tecnològic i industrial, deixa de banda aspectes tradicionals per enfocar-se en la modernitat. Umberto Boccioni és un artista futurista.
  • Art Abstracte

    Art Abstracte
    (1910s-1960s) Un nou tipus d'art on no es representen objectes de forma literal. Transmet emocions a través de l'abstracció.
  • Constructivisme

    Constructivisme
    (1913-1930s) Un moviment artístic, utilitzat a Rússia amb un caràcter més aviat social-polític. Predominen les formes geomètriques i els missatges de revolta.
  • Dadaisme - Primera Guerra Mundial

    Dadaisme - Primera Guerra Mundial
    En plena barbàrie bèl·lica, el Dadaisme sorgeix com una resposta d’antiart, contra la lògica i la raó que havien conduït a la destrucció. A través de l’absurd, el collage i la provocació, rebutgen tota autoritat establerta.
  • Dadaisme (ampliació)

    Dadaisme (ampliació)
    El dadaisme, nascut durant la Primera Guerra Mundial, va rebutjar la racionalitat i les convencions artístiques establertes. En literatura, es va caracteritzar per la destrucció de les estructures tradicionals del llenguatge. Poetes com Tristan Tzara van crear poemes aleatoris amb paraules retallades i barrejades, reflectint l'absurd i el caos. També es va experimentar amb la tipografia i la fonètica, donant lloc a la poesia sonora.
  • Dadaisme

    Dadaisme
    (1916-1924) Marcel Duchamp juntament amb algun altre artista, inventa aquest moviment "anti-art". Les obres són iròniques o fins i tot provocadores.
  • Bauhaus

    Bauhaus
    (1919-1933) Una escola fundada per Walter Gropius, es desenvolupa un moviment artístic que combina l'art amb la funcionalitat i la indústria.
  • Surrealisme (ampliació)

    Surrealisme (ampliació)
    El manifest surrealista d’André Breton (1924) va establir les bases del moviment, defensant la supremacia del subconscient i la imaginació sobre la lògica. Els escriptors surrealistes cercaven una escriptura espontània i irracional, alliberada del control conscient, inspirant-se en els somnis, la psicoanàlisi de Freud i l’atzar. Algunes de les tècniques utilitzades més característiques són l'escriptura automàtica, les associacions inesperades i la influència de la poesia.
  • Surrealisme

    Surrealisme
    (1924-1950s) Pretén explorar el subconscient humà. S'expressen imatges irracionals i oníriques. Un artista a destacar d'aquest moviment és Salvador Dalí.
  • Expressionisme Abstracte

    Expressionisme Abstracte
    (1940s-1950s) Un moviment estatunidenc impulsat per Clement Greenberg. És un moviment lliure i espontani.
  • Pop Art

    Pop Art
    (1950s-1960s) Utilització d'imatges populars, mediàtiques i de cultura de masses. Alguns artistes: Andy Warhol i Roy Lichtenstein.
  • Pop Art - Consumisme i mitjans de comunicació de masses

    Pop Art - Consumisme i mitjans de comunicació de masses
    En plena era de la publicitat, la televisió i la cultura pop, artistes com Warhol o Lichtenstein introdueixen el món del consum, els famosos i les marques dins l’art, difuminant la frontera entre cultura elitista i popular.
  • Minimalisme

    Minimalisme
    (1960s-1970s) Es podria considerar l'oposició a l'expressionisme. Caracteritzat per ser simple, senzill i net.
  • Arte Povera

    Arte Povera
    (1960s-1970s) Moviment provinent d'Itàlia, s'utilitzen materials quotidians i efímers. Michelangelo Pistoletto és un exemple d'artista d'aquest moviment.
  • Postmodernisme

    Postmodernisme
    (1970s-1980s) Rebutja les narratives universals i experimenta noves maneres de dissenyar, combinant elements moderns i antics, estructures desordenades, etc.
  • Art Contemporani

    Art Contemporani
    (1980s-present) Varietat de pràctiques artístiques. Es tracten temes socials d'aquests temps.
  • Art Contemporani - Globalització i societat digital

    Art Contemporani - Globalització i societat digital
    L’art es torna plural, divers i híbrid. S’aborden temes com la identitat, el feminisme, la memòria històrica o la crisi climàtica. L’art digital i les instal·lacions agafen protagonisme. S’obren nous canals de difusió i participació col·lectiva.