-
I 1780-årene var Frankrike nær økonomisk sammenbrudd. Dårlige år, dårlig vær, hungersnød og elendige statsfinanser etter alle krigene hadde skapt en dyp krise.
-
- juli 1789 brøt det ut masseopprør i Paris og fengselet Bastillen ble stormet. Dette var det første viktige vendepunktet under revolusjonen.
-
Framrykningen i Italia i 1797 var et forvarsel om Napoleons ambisjoner om å gjøre Frankrike til Europas dominerende stat igjen.
-
Napoleon Bonaparte tok makten i 1799 etter et statskupp, han ble stående med eneveldig makt. Frankrike fikk igjen et stabilt styre.
-
Den økende misnøyen slo kraftig ut i valget i 1799. Jakobinerne kom med mange representanter i den lovgivende forsamlingen. Der fikk de vedtatt lover rettet mot rojalister og tidligere fiender av revolusjonen. Samtidig gikk det dårligere i krigene som fremdeles holdt på.
-
Napoleon hadde gjort seg bemerket under flere hendelser; i 1793 hadde han slått ned et britiskstøttet rojalistisk opprør mot revolusjonen i Toulon. I 1797 hadde han ledet franske styrker til seier mot Østerrike i Italia. Han skrev etter hvert en erklæring om at han var kommet for å redde fedrelandet. I 1804 erklærte han seg som keiser og var dermed diktator.
-
Juni 1815 knuste de allierte for siste gang Napoleons hær. Etter 15 år hvor han hadde snudd Europa på hodet, ble han forvist til øya St. Helena, langt ute i Atlanterhavet. Der levde han isolert fram til sin død i 1821.
-
Da Napoleon ble overvunnet kunne vinnerne sette seg til forhandlingsbordet. Wienerkongressen med Østerrike, Preussen, Russland og Storbritannia på toppen ønsket først og fremst å gjenopprette maktbalansen i Europa. De ble også enige om å gjeninnsette den gamle kongeslekten i Frankrike. Dette skulle være en tydelig markering av at revolusjonstiden var over.