-
Gran variabilitat climàtica amb períodes glaciars. Apareixen humans moderns (Homo sapiens) i s'estableix una fauna i flora molt similar a l'actual.
-
Aquesta etapa és coneguda com l'era dels glacials, amb diversos períodes glacials i interglacials.
Les glaceres cobrien grans parts del nord d'Amèrica, Europa i Àsia.
Apareixen molts mamífers grans, com els mamuts, rinoceronts lanosos i tigres de sabre.
Evolució i dispersió dels humans primitius, amb el gènere Homo com a protagonista. -
Es van diversificar els mamífers i els ocells. Van aparèixer els primers homínids a Àfrica i van anar evolucionant fins a l'Homo sapiens.
-
Es van desenvolupar tots els grups de mamífers actuals, encara que alguns, com els primats, ja existien en el Cretaci. Es van estendre per primera vegada els ecosistemes herbacis, com ara prades, estepes i sabanes.
-
Durant aquesta era, els mamífers es van convertir en el grup dominant.
-
Durant el Cretaci, van evolucionar les angiospermes, la qual cosa va afavorir l’expansió dels insectes. Al final d’aquest període, es van extingir els dinosaures, altres rèptils, i els ammonits, que eren uns cefalòpodes amb petxina espiral.
-
Durant aquesta era, van predominar els boscos de falgueres i gimnospermes.
-
Durant aquest període, van aparèixer els dinosaures, els cocodrils i els mamífers. També, van aparèixer els primers rèptils voladors, com els Pterosaures; i uns altres que es van adaptar al medi aquàtic, com els ictiosaures.
-
Va ser un període més àrid, va propiciar l’expansió de les gimnospermes i dels rèptils, que es van diversificar molt. Van aparèixer els rèptils mamíferoides, com per exemple el Cynognathus, aquests posseïen una estructura similar a la d’un mamífer i tenien el cos cobert de pèl. Al final del Permià, es va produir l’extinció en massa més greu de la història.
-
Durant aquest període, la vida terrestre estava ben assentada. Es van desenvolupar selves frondoses de falgueres arborescents com per exemple el Lepidodendron, que eren el refugi de grans artròpodes i amfibis. També, va aparèixer el primer rèptil descobert, que rebia el nom de Hylonomus.
-
Van aparèixer els insectes i alguns peixos que podien respirar oxigen atmosfèric. Aquests peixos van evolucionar i es van convertir en amfibis, éssers amb potes evolucionades a partir de dos parells d’aletes.
-
Durant aquest període apareix la primera planta terrestre, Cooksonia i els primers animals, artròpodes, com els centpeus i els escorpins.
-
Durant el Precambrià els organismes fotosintètics van alliberar quantitats grans d’oxigen. A continuació a inicis del Cambrià, van aparèixer i es van diversificar nombroses espècies d’invertebrats amb petxines i closques. Va ser l’anomenada explosió cambriana. Aquesta explosió cambriana va proporcionar un increment significatiu en la diversitat biològica i les formes de vida, amb estructures corporals més complexes.
-
Durant l’era paleozoica es va diversificar la vida a l’aigua. Destaquen els trilobits, els equinoderms, els mol·luscs i els corals. Els primers peixos, els placoderms, tenien la meitat anterior del cos coberta de plaques òssies resistent. Després van aparèixer els peixos condrictis i els teleostis.
-
Durant el període del precambrià, la vida es caracteritzava principalment per viure en ambients aquàtics i eren bàsicament pluricel·lulars. Els primers restos d’éssers pluricel·lulars daten de fa 600 Ma i es diu que eren de animals de cos tou i aplanat. Aquests fets constitueixen la fauna d’edicària, aquesta fauna representava una nova complexitat en l'organització biològica.
-
Fa 2100 Ma, va succeir el canvi de cèl·lules procariotes a cèl·lules eucariotes. Aquestes noves cèl·lules tenien nucli i estaven organitzades més complexament. Aquestes oferien més capacitat per al metabolisme i la diversificació.
-
Els primers éssers vius eren bacteris: unicel·lulars i procariotes. Es reproduïen de manera asexual, mitjançant la fusió binària o bipartició, en el qual aquestes cèl·lules es dividien en dos, repartint així el material genètic. Realitzaven processos metabòlics, com la respiració anaeròbica, els quals els permetien obtenir energia.
Les restes fòssils més antigues reben el nom d'Estromatòlits i varen ser els primers éssers capaços de dur a terme la fotosíntesi. -
Aquest període es va iniciar al final de l'últim període glacial, marcant un clima més càlid i estable. Es van desenvolupar civilitzacions humanes, amb l'agricultura i la domesticació d'animals com a principal font de menjar. Es van diversificar els ecosistemes, amb la flora i fauna modernes establint-se.
Impacte humà creixent sobre el medi ambient, que continua fins als nostres dies