Els Reis Catòlics i la Monarquia Hispànica

  • 1479

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)
    El 1479, Isabel I de Castella i Ferran II d’Aragó es van casar, unint així els seus regnes, encara que cada territori va conservar les seves pròpies lleis. Van conquerir Granada (1492), van forçar l'expulsió dels jueus i van donar suport a l'expedició de Colom. També van casar els seus fills estratègicament per incrementar el seu poder. Aquesta aliança va ser el primer pas cap a la formació d'Espanya.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom
    El 1492, Cristòfor Colom va arribar a Amèrica. Buscava una nova ruta cap a Àsia, però va topar amb terres desconegudes per als europeus. Aquest descobriment va obrir una nova era d'exploració i colonització europea a les Amèriques, aportant grans canvis i recursos, però també greus problemes per als pobles indígenes.
  • 1492

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics
    El 1492, amb l'Edicte de l'Alhambra, els Reis Catòlics van obligar els jueus a convertir-se al cristianisme o a exiliar-se dels seus territoris. La principal motivació era consolidar la unitat religiosa en un moment en què reforçaven el seu poder després de la Reconquesta.
  • 1492

    Conquesta de Granada i final de la Reconquesta

    Conquesta de Granada i final de la Reconquesta
    El 1492, els Reis Catòlics van ocupar Granada, l'últim enclavament musulmà a la península Ibèrica, posant fi a la llarga guerra de la Reconquesta. Granada es va incorporar a Castella i molts musulmans i jueus van ser obligats a abandonar el territori o convertir-se. Aquesta victòria va reforçar el poder reial i aquell mateix any van finançar el viatge de Cristòfor Colom cap a Amèrica.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas (divisió de terres entre Espanya i Portugal)

    Tractat de Tordesillas (divisió de terres entre Espanya i Portugal)
    El 1494, Espanya i Portual van signar el Tractat de Tordesillas, establint una divisió de les noves terres descobertes per evitar disputes. Van acordar una línia imaginària a l'Atlàntic: tot el que quedava a l’oest seria per Espanya i a l’est per Portugal. Aquest acord va facilitar l'expansió colonial de tots dos regnes i l'inici dels seus imperis marítims.
  • 1497

    Creació del Real de a Ocho

    Creació del Real de a Ocho
    El 1497 es va crear a Espanya el Real de a Ocho, també conegut com el dòlar espanyol, una moneda de plata que es va usar àmpliament a escala global. Va ser clau per al comerç entre Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia, convertint-se en una de les primeres monedes de circulació mundial.
  • 1516

    Carles I esdevé rei d’Espanya

    Carles I esdevé rei d’Espanya
    Carles I, fill de Juana la Loca i Felip el Bell, va començar a regnar a Espanya el 1516. Va heretar Castella, Aragó i les colònies americanes, a més dels Països Baixos i territoris austríacs. També va ser proclamat emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, governant un dels imperis més extensos de la història.
  • 1521

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés
    El 1521, Hernán Cortés va sotmetre l'Imperi Asteca, ocupant Tenochtitlán i provocant la seva caiguda. Això va iniciar la dominació espanyola a la regió i va transformar profundament la societat i la cultura local.
  • 1525

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)
    El 1525, a la Batalla de Pavia, les forces de Carles I van vèncer l'exèrcit francès i van capturar el rei Francesc I. Aquesta victòria va consolidar el poder de Carles I a Europa, reforçant la seva supremacia davant de França i augmentant el seu prestigi internacional.
  • 1556

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi
    Carles I va deixar el tron el 1556 perquè estava cansat i malalt. Va dividir el seu imperi: Felip II va rebre Espanya, Amèrica, Itàlia i els Països Baixos, mentre que el seu germà Joan va governar Àustria. Felip II va continuar lluitant per mantenir el poder de l’imperi espanyol.
  • 1571

    Batalla de Lepant (Victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)

    Batalla de Lepant (Victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)
    L’any 1571, la Lliga Santa va derrotar l'Imperi Otomà a la Batalla de Lepant, frenant l’expansió otomana i protegint Europa de la conquesta musulmana. Miguel de Cervantes va participar en la batalla de Lepant, per culpa de les ferides causades va perdre un braç. Quan tornava de la batalla li van arrestar uns pirates per demanar diners a les famílies i a la presó és quan va escriure el “Quijote”.
  • Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)

    Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)
    Felip III no volia governar directament i va deixar el poder al Duc de Lerma, el seu vàlid. Amb ell, hi va haver pau amb altres països, però el 1609 es van expulsar els moriscos, cosa que va afectar l’agricultura.
  • Felip IV: Fi de l’hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys

    Felip IV: Fi de l’hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys
    Felip IV, amb el seu conseller el Comte-duc d’Olivares, va participar a la Guerra dels Trenta Anys per mantenir el poder dels Habsburg. Però Espanya va perdre batalles i diners.
    La guerra va acabar amb la Pau de Westfàlia (1648), i Espanya va perdre territoris. A Catalunya, la guerra va continuar fins al 1652 i va acabar amb el Tractat dels Pirineus (1659).
  • Brot de Tifus

    Brot de Tifus
    L’any 1618, just quan començava la Guerra dels Trenta Anys, es va estendre una epidèmia de tifus per diferents zones d’Europa. Aquesta malaltia es transmetia fàcilment en llocs amb males condicions d’higiene, com camps de batalla o ciutats molt poblades. Va causar la mort de milers de persones, sobretot entre els soldats i la gent més pobre. Va ser un problema afegit a les guerres i a la fam de l’època.
  • Comte-duc d’Olivares

    Comte-duc d’Olivares
    Era el conseller principal de Felip IV. Volia fer gran Espanya amb guerres, però tot va anar malament i el van fer fora el 1643 per la seva mala gestió.
  • Pesta Bubònica

    Pesta Bubònica
    El 1647, un any abans que acabés la Guerra dels Trenta Anys, va esclatar una epidèmia molt greu de pesta bubònica. Aquesta malaltia es contagiava ràpidament i era molt mortal. Va afectar especialment ciutats com Nàpols, on van morir desenes de milers de persones. També va arribar a altres zones d’Espanya i d’Europa. Aquesta pesta va empitjorar encara més la situació econòmica i social d’un moment que ja era molt complicat per culpa de la guerra.
  • La pau de Westfàlia

    La pau de Westfàlia
    Va acabar la Guerra dels Trenta Anys. Es van reconèixer nous països com Suïssa i els Països Baixos, i es va permetre la llibertat religiosa dins del Sacre Imperi. Va començar una nova manera d’organitzar Europa, amb estats independents.
  • Tractat dels Pirineus

    Tractat dels Pirineus
    Va posar fi a la guerra entre França i Espanya. Espanya va perdre territoris com el Rosselló i la Cerdanya, que van passar a França. També es va establir la frontera als Pirineus i es va fer un matrimoni entre les dues monarquies.
  • Carles II: Fi dels Habsburg a Espanya

    Carles II: Fi dels Habsburg a Espanya
    Carles II va ser l’últim rei de la família Habsburg a Espanya. Estava molt malalt i no va tenir fills. Quan va morir el 1700, va deixar el tron a Felip d’Anjou, de la família Borbó.
    Això va causar la Guerra de Successió (1701–1714), perquè altres països volien un rei diferent. Al final, Felip V va guanyar i va començar la dinastia Borbó. Va fer molts canvis, com els Decrets de Nova Planta, que van treure les lleis pròpies de Catalunya i València.