Segle XV-XVI: Els Reis Catòlics i la Monarquia Hispànica

  • 1479

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)
    Va passar quan la Isabel de Castella i el Ferran d'Aragó es van casar i van unir els seus regnes. La cosa és que abans Castella i Aragó eren independents, però amb aquest matrimoni es van ajuntar i van començar a governar junts. Això va fer que Espanya es fes més forta, perquè ara tenien més terres i més poder. Els Reis Catòlics van començar a controlar millor el país i ho van preparar tot per a l'expansió que vindria després, com la conquesta d'Amèrica. Van acabar amb jueus/musulmans a Granada.
  • 1492

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta
    2/1/1492, després de més de 10 anys de guerra, els Reis Catòlics van conquerir Granada, l'últim regne musulmà a la Península. Això va marcar el final de la Reconquesta, que havia durat gairebé 800 anys. El rei Boabdil va lliurar la ciutat i es diu que va plorar en marxar. Els musulmans que es van quedar van haver de convertir-se o marxar. A més, aquest any també va passar el descobriment d'Amèrica i l'expulsió dels jueus, així que el 1492 va ser un any superimportant per a Espanya.
  • 1492

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics
    Els Reis Catòlics volien un país només de cristians, així que van donar als jueus una ordre: o es convertien o havien de marxar en quatre mesos. Molts van anar a Portugal, al Nord d'Àfrica o fins i tot a Turquia. Això va ser molt injust perquè molts jueus eren metges, comerciants o artesans, i l'economia es va enfonsar. A més, després van fer el mateix amb els musulmans. Es calcula que van marxar uns 200.000 jueus, i molts van morir pel camí.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom
    Colom volia trobar una ruta nova a l'Àsia navegant cap a l'oest, però en comptes d'això va descobrir Amèrica sense saber-ho. Va sortir de Palos amb tres vaixells i després de més de dos mesos va arribar a una illa de les Bahames. Ell va creure que era l'Índia, però en realitat era un continent nou. Això va canviar el món perquè després van venir més conqueridors com Cortés i Pizarro, Espanya va agafar moltes terres. i es van intercanviar productes com el tomàquet, la patata i el cacau.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas (repartiment de terres entre Espanya i Portugal)

    Tractat de Tordesillas (repartiment de terres entre Espanya i Portugal)
    Com que Espanya i Portugal eren els dos grans exploradors, es van barallar per qui controlava les terres. El papa va intervenir i van fer el Tractat de Tordesillas, dividia el món en 2 parts: 1 per Espanya i 1 altra per Portugal. Espanya es va quedar amb quasi tota Amèrica, i Portugal amb Brasil, Àfrica i Àsia. Això va ser important perquè va evitar guerres entre ells i va definir com seria la colonització. Més tard altres països com Anglaterra i França no van fer cas i van colonitzar igualment.
  • 1497

    Creació del Real de a Ocho

    Creació del Real de a Ocho
    Aquesta moneda es va fer famosa perquè estava feta amb la plata que venia d'Amèrica. Era tan forta que fins i tot els EUA la van copiar per fer el dòlar. Tothom la feia servir, fins i tot la Xina. Gràcies a això, Espanya va ser molt rica durant un temps, però després va tenir problemes perquè van gastar massa i els preus van pujar molt (inflació). A més, els pirates anglesos atacaven els vaixells que portaven or i plata. Però durant molts anys, el Real de a Ocho va ser com l'euro de l'època.
  • 1516

    Carles I es converteix en rei d’Espanya

    Carles I es converteix en rei d’Espanya
    Carles I era fill de Joana la Boja i Felip el Bell, va heretar molts territoris. A part va governar Espanya, també els Països Baixos, parts d’Itàlia i fins i tot va ser emperador de l'Imperi Romanogermànic això el va convertir en un dels reis més poderosos d’Europa. No tot va ser fàcil, a Espanya, molta gent no estava contenta perquè ell no havia nascut aquí i tenia molts estrangers al seu govern. Va tenir problemes amb la revolta dels Comuneros, però al finalment va controlar tot el seu imperi.
  • 1521

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés
    Hernán Cortés va ser un conqueridor espanyol que va anar a Mèxic i va derrotar els asteques. Ell i els seus homes van arribar amb cavalls i armes de foc, que els indígenes no coneixien, i això els va donar molta avantatge. També es van aliar amb tribus enemigues dels asteques, com els tlaxcalteques. Van capturar el seu emperador, Moctezuma, i finalment van destruir Tenochtitlán. Això va permetre als espanyols conquerir tot Mèxic i començar a explotar-ne l’or i la plata.
  • 1525

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)
    A la Batalla de Pavia, Carles I va enfrontar-se al rei de França, Francesc I, i el va derrotar. Fins i tot el va fer presoner. Aquesta batalla va ser important perquè va demostrar que Espanya era més forta que França. Gràcies a aquesta victòria, Carles I va consolidar el seu poder a Itàlia i va assegurar el control de llocs com Milà i Nàpols. A més, va deixar clar que els Habsburg eren els més poderosos d’Europa. Però després, França va tornar a enfrontar-se a Espanya en altres guerres.
  • 1556

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi
    Carles I, cansat de governar, va abdicar el 1556. Va dividir el seu imperi: al seu fill Felip II li va deixar Espanya, Amèrica, Països Baixos i Itàlia; al seu germà Ferran I, els territoris austríacs i el títol imperial. Això va separar els Habsburg en dues branques. Felip II va convertir Espanya en la major potència, però la divisió va afeblir l'imperi a llarg termini. Carles es va retirar al monestir de Yuste.
  • 1571

    Batalla de Lepant (victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)

    Batalla de Lepant (victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)
    La Batalla de Lepant va ser una gran victòria dels cristians contra els otomans. Espanya, Venècia i el Papa van formar la Lliga Santa i van enfrontar-se als turcs al mar. Va ser una batalla molt dura, però al final van guanyar els cristians. Això va ser important perquè va aturar l’expansió otomana a Europa. A més, va mostrar el poder de Felip II, el fill de Carles I. Fins i tot Cervantes, l’autor del Quixot, va lluitar en aquesta batalla i va perdre un braç.
  • Felip IV: Fi de l'hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys

    Felip IV: Fi de l'hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys
    Felip IV va regnar durant l'declivi de l'imperi espanyol. El Comte-duc d'Olivares va ser el seu vàlid i va intentar mantenir el poder d'Espanya a Europa. La Guerra dels Trenta Anys va ser un conflicte enorme on Espanya va lluitar per mantenir el seu domini. Però després de dècades de guerra, Espanya va quedar debilitada econòmicament i militarment. A més, va perdre territoris importants com els Països Baixos. Aquesta guerra va marcar el final de l'Espanya com a gran potència europea.
  • Brot de Tifus

    Brot de Tifus
    Va aparèixer un greu brot de tifus que va afectar especialment als exèrcits durant la Guerra dels Trenta Anys. La malaltia, transmesa per polls en condicions antihigièniques, va causar moltes baixes entre les tropes espanyoles. El tifus debilitava als soldats, afegint una dificultat més als conflictes bèl·lics. A més, la malaltia es va estendre a algunes zones civils, provocant morts i pànic entre la població. Aquest brot va mostrar la debilitat de la societat a les epidèmies en temps de guerra.
  • Felip III, cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)

    Felip III, cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)
    Durant el regnat de Felip III, el veritable poder el tenia el Duc de Lerma, el seu vàlid. Els vàlids eren nobles que governaven en nom del rei. Aquest sistema va afeblir la monarquia perquè els vàlids buscaven més el seu propi benefici que el del regne. Lerma va acumular molta riquesa i poder, mentre el rei es desentenia dels afers d'estat. Això va crear molta corrupció i mala administració. El sistema de vàlids va mostrar com els reis de Habsburg anaven perdent control sobre el seu govern.
  • Guerra dels Segadors - Tractat dels Pirineus

    Guerra dels Segadors - Tractat dels Pirineus
    La Guerra dels Segadors (1640-1659) va començar quan Catalunya es va revoltar contra el govern de Felip IV. Els catalans no volien més impostos i tropes castellanes. França va aprofitar per ajudar Catalunya i atacar Espanya. Finalment, el Tractat dels Pirineus (1659) va posar fi a la guerra. Espanya va haver de cedir a França el Rosselló i part de la Cerdanya. Aquesta derrota va mostrar com Espanya ja no podia defensar tots els seus territoris.
  • Brot de Pesta Bubònica a Espanya

    Brot de Pesta Bubònica a Espanya
    La pesta bubònica, transmesa per les puces de les rates, es va estendre ràpidament per les ciutats amb males condicions sanitàries, causant milers de morts. Llocs com Andalusia i València van ser molt afectades. La pesta va arribar en un moment crític, quan el país estava afeblit per les guerres i crisis econòmiques. Aquesta epidèmia va tenir greus conseqüències: va reduir la població, va paralitzar el comerç i va augmentar la pobresa, afegint més dificultats al ja complicat regnat de Felip IV.
  • Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya

    Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya
    Carles II va ser l'últim rei Habsburg d'Espanya. Era conegut com "l'Encantat" perquè tenia molts problemes de salut. No va poder tenir fills, així que quan va morir el 1700 es va produir una gran crisi. Diversos països van voler posar el seu candidat al tron, cosa que va portar a la Guerra de Successió. Finalment, el duc d'Anjou (net del rei de França) va guanyar i va començar la dinastia Borbònica a Espanya, posant fi als Habsburg.