Img4 20

ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

  • ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

    ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
    Τραγούδι με έντονα αυτοσχεδιαστικό, αυθόρμητο χαρακτήρα και με βασικά κοινωνικό περιεχόμενο, είναι για την Ελλάδα ό,τι το μπλούζ για την Αμερική, το φάντο για την Πορτογαλλία, το τάνγκο για την Αργεντινή κλπ.Ξεκίνησε από στενό κύκλο φτωχών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις φυλακές και τους τεκέδες και ήκμασε κυρίως στα μεγάλα λιμάνια (Σμύρνη, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Σύρος). Γρήγορα όμως διαδόθηκε και αγαπήθηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
  • ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ-Κυριαρχία των σμυρναίικων στοιχείων

    ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ-Κυριαρχία των σμυρναίικων στοιχείων
    1922-1932 - Η εποχή που κυριαρχούν τα στοιχεία από τη μουσική της Σμύρνης.Το 1922 είναι η χρονιά της μικρασιατικής καταστροφής την οποία ακολουθεί η αναγκαστική πλέον ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πολλοί Μικρασιάτες εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας από εκεί τις μουσικές τους παραδόσεις.
  • ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ-Κλασική περίοδος

    ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ-Κλασική περίοδος
    (1932-1942) τα σαντουρόβιολα αντικαθίστανται από τους «μπουζουκομπαγλαμάδες»Το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς έγιναν έτσι τα βασικά όργανα του ρεμπέτικου.Η πρώτη γραμμοφώνηση ρεμπέτικου στην Ελλάδα έγινε το 1932 από τον Βαμβακάρη. Ηχογραφήσεις με μπουζούκι γίνονταν στην Αμερική ήδη από το 1926 με τους:Καραπιπέρη, Χαλικιά και Νοκότη.Το1934, εμφανίζεται η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Έτσι δημιουργείται η πρώτη κομπανία, με τους Μ.Βαμβακάρη, Α. Δελιά, Μπάτη και Σ. Παγιουμτζή.
  • ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ-Ευρεία διάδοση και αποδοχή

    ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ-Ευρεία διάδοση και αποδοχή
    Η τρίτη δεκαετία (1942-1952) της ακμής του ρεμπέτικου συμπίπτει με τα φοβερά γεγονότα της Κατοχής και του Εμφύλιου.Σ’αυτήν την περίοδο αλλάζει το στυλ και το ρεμπέτικο μετατρέπεται βαθμιαία σε αυτό που ονομάζουμε λαικό. Κύριοι συντελεστές της «μετάλλαξης» αυτής οι Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας,Χιώτης,Μητσάκης κ.ά.Η μουσική γίνεται πιό περίτεχνη και δεξιοτεχνική.Με το άνοιγμα των εταιριών δίσκων το 1946 το ρεμπέτικο γνώρισε νέα ακμή, μέχρι να δώσει τη θέση του στο λαϊκό.