Norge sverige

Norge 1814-1905 Karina

  • Period: to

    Norge 1814-1905

    Unionen med Sverige varte fra 4. november 1814 til 26. oktober 1905 (fra begge partes side).
  • Norge går i Union med Sverige

    Norge går i Union med Sverige
    Etter 400 år i union med Danmark, ble Norge tvunget inn i en union med Sverige. Under unionen med Sverige, fikk Norge beholde Grunnloven og fikk indre selvstyre. Norge og Sverige hadde en felles konge, men Sverige skulle stå for begges lands utenrikspolitikk.
  • Torvslaget og 17. mai feiring

    Torvslaget og 17. mai feiring
    Da nordmenn i 1820-årene startet å feire 17. mai, var det det norske flagget som vaiet i vinden. Var det noe Karl Johan ikke likte. var det dette. 17. mai 1829, satte Karl Johan inn soldater med hest som gikk brutalt ut på folkemenden som hadde samlet seg i Stortorvet i Cristiania ( nå Oslo) for å feire 17. mai. Etter denne dagen, har hendelsen fått navn Torvslaget eller Torgslaget
  • Formannskapsloven

    Formannskapsloven
    Stortinget vedtok formannskapslovene 14. januar 1837. Disse lovene ga mer lokalt selvstyre og kontroll over pengene i bondestatene. Fra nå av skulle det utnevnes ordførere i alle kommuner i landet og hvert år skulle det holdes kommunestyrer. Det er på grunn av disse lovene at vi idag har 428 kommuner.
  • Thranebevegelsen

    Thranebevegelsen
    Thranebevegelsen var Norges første organiserte politiske massebevegelse og hadde omkring 30 000 medlemmer. Thrane kjempet for allmenn stemmerett, frihet og bedre allmenn skole. Mye av inspirasjonen hentet han fra de europeiske revoulusjonene i 1848. På grunn av sine meninger, bestemte Stortinget å fengsle Thrane. Etter å ha sluppet ut fra fengsel, emigrerte han som mange andre nordmenn til USA.
  • "Ja, vi elsker" blir skrevet

    "Ja, vi elsker" blir skrevet
    "Ja, vi elsker" ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson til Stortingets åpning 1. oktober 1859. Da den for første gang ble trykt i Aftenposten i 1859, var den tilegnet kong Karl 4. "Ja, vi elsker" ble med tiden (særlig etter krigstiden) anerkjent som Norges nasjonalsang, men Stortinget har aldri vedtatt sangen som Norges offisielle nasjonalsang. Sangen har vært i bruk fra 17. mai 1864 i forbindelse med Grunnlovens 50-årsjubeleum.
  • Emigrasjon til Amerika

    Emigrasjon til Amerika
    Mange utvandret til Amerika på 1800-tallet. Den aller første skuta som reiste over Atlanterhavet, forlot Norge i 1825. Fra 1866 til 1905, hadde over en halv million nordmenn emigrert til USA. Med Homesteads-loven (fra 1863), ble det mer attraktivt for nordmenn å utvandre til Amerika.
  • Søren Jaabæk

    Søren Jaabæk
    Jaabæk ble leder for bøndene etter at Ole Gabriel Ueland døde i 1870. Søren Jaabæk inngikk også et samarbeid med Johan Sverdrup, slik Ueland hadde gjort før han. Smarbeidet mellom disse to, skulle snu maktforholdene i Norge opp ned. De skapte sammen en bred politisk bevegelse, som til slutt ble partiet Venstre. Partiet Venstre ble grunnlagt 28. jaunuar 1884 og er landets første partiorganisasjon.
  • Parlamentarismen blir innført

    Parlamentarismen blir innført
    Parlamentarismen ble innført i Norge i 1884 av Johan Sverdrup. Parlamentarismen gir Stortinget mer makt og kontroll over Regjeringen som er den utøvende makt i Norge. Mister Regjeringen tilliten i Stortinget, kan Stortinget få Regjeringen til å gå av. Det var først i 2007 at prinsippet ble skrevet inn i Grunnloven.
  • Lydrikepunktene

    Lydrikepunktene
    I 1904 kom Sverige med et forslag til en utenrikstjeneste som allerede var sterkt dominert i Sverige. Forslaget besto av seks punkter til likelydige lover for det svenske-norske konsulatvesn. I Norge kalte man dette forslaget for lydrikepunktene, fordi de viste Norges underlegenhet i unionen. Lydrikke betyr enkelt at et land er mindre viktig en et annent.
  • 7. junivedtaket

    7. junivedtaket
    Unionsoppløsningen i 1905 markerte slutten på unionen med Norge og Sverige. Landene hadde blitt enige om en fredelig oppløsning, og kong Oscar ønsket ingen krig mot Norge. 7. juni 1905 vedtok Stortinget oppløsningen av unionen. I Sverige regner man 26. oktober 1905 for unionsoppløsningsdagen, siden det var denne dagen kong Oscar 2. fra ga seg den norske krone.