Edad moderna (1)

Edat Moderna

By Yul11_x
  • 1450

    Els pobles precolombins (Maies)

    Els pobles precolombins (Maies)
    Els maies vivien a l’Amèrica Central i tenien grans coneixements d’astronomia i matemàtiques. Van construir temples i ciutats com Tikal. Quan els espanyols van arribar al segle XVI, alguns pobles maies ja havien desaparegut. Pedro de Alvarado, enviat per Hernán Cortés, va conquerir els maies amb armes i l’ajuda d’altres pobles. Els espanyols van imposar la seva religió i van destruir part de la cultura maia.
  • 1450

    Els pobles precolombins (Asteques)

    Els pobles precolombins (Asteques)
    Els asteques vivien a Mèxic i van crear un gran imperi amb la seva capital a Tenochtitlan, una ciutat molt gran i bonica. Eren bons guerrers i tenien molts déus. Quan els espanyols van arribar amb Hernán Cortés l’any 1519, van fer aliances amb altres pobles enemics dels asteques. Amb les armes, els cavalls i les malalties, van poder conquerir-los. Van destruir la ciutat i van construir-hi una nova, que avui és la ciutat de Mèxic.
  • 1450

    Els pobles precolombins (Inques)

    Els pobles precolombins (Inques)
    Els inques vivien a la zona dels Andes, a països com el Perú. El seu imperi era molt gran i la capital era Cuzco. Van construir camins, temples i ciutats com Machu Picchu. Els espanyols van arribar amb Francisco Pizarro l’any 1532. Aprofitant una guerra entre els inques, els van poder conquerir. Amb pocs soldats, però amb armes i l’ajuda d’altres pobles, van capturar l’emperador Atahualpa i van posar fi a l’imperi inca.
  • 1452

    Leonardo Da Vincci

    Leonardo Da Vincci
    Leonardo da Vinci va néixer el 15 d’abril de 1452 a Itàlia.
    Va ser un artista i científic molt important del Renaixement.
    Va pintar obres famoses com “La Mona Lisa” i “L’Últim Sopar”.
    També va estudiar el cos humà i va inventar màquines molt avançades.
  • 1475

    Regnat Reis Catolics (Ysabel i Ferran)

    Regnat Reis Catolics (Ysabel i Ferran)
    Els Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d’Aragó, van unir les dues corones el 1469. Van reforçar el poder reial, van acabar la Reconquesta amb la conquesta de Granada (1492) i van expulsar els jueus. També van donar suport al viatge de Colom, que va portar al descobriment d’Amèrica. El seu regnat va iniciar la unificació d’Espanya.
  • 1492

    Reconquesta de la peninsula (Granada)

    Reconquesta de la peninsula (Granada)
    Fa molts segles, els musulmans vivien a gran part de la península Ibèrica. Però els reis cristians volien recuperar aquestes terres. La darrera ciutat musulmana va ser Granada. L’any 1492, els Reis Catòlics, Isabel i Ferran, van conquistar-la. Així va acabar la Reconquesta. Amb la victòria de Granada, tota la península va tornar a estar sota el poder cristià. Va ser un moment molt important en la història d’Espanya.
  • 1492

    Descobriment America

    Descobriment America
    El descobriment d'Amèrica el 1492, a càrrec de Cristòfor Colom, va obrir un nou capítol en la història mundial. Colom va arribar a les illes del Carib buscant una ruta cap a Àsia, però va topar amb un continent fins aleshores desconegut pels europeus. Això va iniciar l'exploració i la colonització d'Amèrica, canviant radicalment les societats indígenes. L'impacte va ser profund, amb l'intercanvi de cultures, malalties i recursos entre els dos mons.
  • 1492

    Perquè els americans van morir al arribar a europa

    Perquè els americans van morir al arribar a europa
    Quan els europeus van arribar a Amèrica, van portar malalties que els indígenes no coneixien. Com que els nadius no tenien defenses contra aquestes malalties, es van estendre molt ràpidament i van matar molts d’ells. En canvi, els europeus ja estaven acostumats a aquestes malalties i tenien més defenses. Això va fer que quan els indígenes van viatjar a Europa, no van morir tant. Les malalties van ser una de les principals causes de la mort de moltes persones a Amèrica.
  • 1493

    Societat

    Societat
    A la societat de l’edat moderna, es dividia en dos estaments: els privilegiats i els no privilegiats.
    Els privilegiats eren la noblesa i el clergat, mentre que els no privilegiats eren els camperols i la burgesia.
  • 1493

    Cultura i art

    Cultura i art
    A l’edat moderna, a Espanya van néixer idees noves en l’art i la cultura.
    Durant el Renaixement, els pintors i escultors volien fer obres molt boniques i realistes.
    Més tard, al Barroc, tot era més gran, amb molts colors i emocions, i als pintors els agradava jugar amb la llum i la foscor.
    Els artistes volien que la gent sentís alegria o tristesa quan mirava els quadres.
  • 1498

    Ruta sud d'Àfrica

    Ruta sud d'Àfrica
    Els portuguesos van buscar una ruta cap a l’Índia rodejant l’Àfrica pel sud. El navegant Bartomeu Dias va arribar al Cap de Bona Esperança el 1488, i més tard Vasco da Gama va ser el primer a arribar a l’Índia el 1498 seguint aquesta ruta. Això va permetre a Portugal controlar el comerç amb Àsia sense passar per terres musulmanes o mediterrànies.
  • 1504

    Regnat Juana "La loca" i Felip I

    Regnat Juana "La loca" i Felip I
    Juana la Loca va ser filla dels Reis Catòlics. Es va casar amb Felip I d'Austria, que venia dels Països Baixos. Quan la seva mare, Isabel, va morir, Juana es va convertir en reina de Castella. Però Felip volia manar ell sol, i això va causar problemes. Juana va tenir molts mals moments i la seva família la va tancar. El seu fill Carles es va fer rei després. Així va començar la dinastia dels Àustria a Espanya.
  • 1519

    La primera volta al mon

    La primera volta al mon
    L’any 1519, Fernão de Magalhães va salpar d’Espanya amb cinc naus buscant una ruta cap a les illes de les espècies. Va travessar l’Atlàntic i va descobrir l’estret que avui porta el seu nom. Tot i morir a les Filipines, l’expedició, ara liderada per Juan Sebastián Elcano, va tornar a Espanya el 1522 amb una sola nau, la Victòria. Així van completar la primera volta al món, demostrant que la Terra és rodona.
  • 1519

    Revolta de les Germanies

    Revolta de les Germanies
    La Revolta de les Germanies va passar a València i Mallorca al segle XVI. Els artesans i pagesos estaven enfadats perquè els nobles i rics tenien molts privilegis. Volien justícia i poder decidir. Van formar les "Germanies", unes agrupacions de treballadors. Durant un temps van governar ells, però el rei Carles I va enviar soldats i la revolta va acabar. Tot i perdre, les Germanies van mostrar que el poble volia canvis i més drets.
  • 1522

    Revolta de les comunitats

    Revolta de les comunitats
    La Revolta de les Comunitats va passar a Castella entre els anys 1520 i 1522. Quan Carles I va arribar al tron, molts ciutadans estaven enfadats perquè el rei era jove, estranger i portava consellers d’altres països. A ciutats com Toledo i Valladolid, la gent es va organitzar en "comunitats" per protestar. Volien més poder per als pobles i menys per als nobles. Al final, l’exèrcit del rei va guanyar, però la revolta va mostrar que la gent volia participar en el govern.
  • 1526

    Regnat Isabel Portugal Carles I

    Regnat Isabel Portugal Carles I
    Carles I va ser fill de Juana la Loca i Felip d'Austria. Va ser rei d’Espanya i emperador del Sacre Imperi, per això li deien "el Cèsar". Va viatjar molt i va lluitar en moltes guerres. Es va casar amb Isabel de Portugal, una dona intel·ligent i valenta. Isabel governava quan Carles era fora. Van tenir un fill, Felip II. Carles es va cansar del poder i es va retirar a un monestir. Va ser un rei molt important a la història d’Espanya.
  • 1527

    Guerra Carles I VS Turcs

    Guerra Carles I VS Turcs
    Quan Carles I era rei, l’Imperi Otomà (dirigit pels turcs) era molt poderós. El seu líder, Solimà el Magnífic, volia conquerir parts d’Europa. Carles I va lluitar contra ells per protegir els seus territoris. Van tenir batalles importants al mar Mediterrani i a llocs com Viena. També van defensar ciutats com Malta i Tunis. Tot i que no va derrotar del tot els turcs, Carles va frenar el seu avanç i va protegir Europa durant molts anys.
  • 1543

    Terra no es la base del sisema solar

    Terra no es la base del sisema solar
    Durant molt temps, es creia que la Terra era el centre de l’univers. Però al segle XVI, Nicolau Copèrnic va proposar que el Sol era al centre i que la Terra girava al seu voltant. Més tard, Galileu Galilei va confirmar aquesta idea amb telescopis. Així va començar a canviar la nostra visió de l’univers.
  • 1546

    Carlos I VS Luterans

    Carlos I VS Luterans
    Quan Carles I era emperador, va aparèixer una nova religió: el protestantisme, iniciat per Martí Luter. Molts prínceps alemanys van deixar l’Església catòlica. Carles I, que era molt religiós, va intentar frenar-ho i defensar el catolicisme. Va lluitar en diverses guerres contra els protestants. Tot i algunes victòries, no va poder aturar el moviment. Amb el temps, es va permetre que cada territori triés la seva religió.
  • 1556

    Regnat de Felip II

    Regnat de Felip II
    Felip II va ser fill de Carles I i Isabel de Portugal, i nét de Felip I i Joana "la loca". Va començar a regnar l'any 1556 dins de la dinastia dels Àustria.
    Va heretar tots els territoris dels seus pares, va aconseguir més territoris a Amèrica i es va convertir en rei de Portugal. Va ampliar molt el territori espanyol.
    L'any 1571 va lluitar contra els turcs al mar, a la batalla de Lepant.
    L'any 1566, els Països Baixos es van revoltar i Anglaterra els va ajudar.
    Va fer la Armada Invencible.
  • L'armada Invencible

    L'armada Invencible
    A causa de la religió de Felip II i del fet que Anglaterra va donar suport als Països Baixos en la revolta contra ell, Felip II va decidir enviar una poderosa flota a Anglaterra, coneguda com "l'Armada Invencible".
    L'Armada Invencible era una flota molt poderosa, però tot i així va ser derrotada l'any 1588 pels anglesos. Va ser comandada pel duc de Medina Sidonia, Alonso Pérez de Guzmán el Bo. S'estima que a l'Armada Invencible van morir aproximadament 2.000 persones.
  • Grans descobriments geografics

    Grans descobriments geografics
    Els grans descobriments van tenir causes econòmiques, com la necessitat de trobar noves rutes comercials cap a Àsia per obtenir espècies i metalls preciosos. Les ideològiques incloïen l’expansió del cristianisme i la idea de portar la fe a nous pobles. Les tècniques van ser avenços com la brúixola, les cartes marítimes i les noves naus com la caravel·la, que van facilitar la navegació.
  • Termometre

    Termometre
    El termòmetre és un instrument que serveix per mesurar la temperatura.
    Va ser inventat al segle XVII per Galileo Galilei, que va crear el primer termòmetre de líquid.
    Després, altres científics van millorar el disseny perquè fos més precís.
    Avui, el termòmetre s’usa per saber si tenim febre o com està el temps.
  • Regnat Felip III

    Regnat Felip III
    Felip III, fill de Felip II, va regnar des de l'any 1598 fins a l'any 1621. Va ser un rei que no va destacar especialment, però sí que va aconseguir expandir el regne d'Espanya al seu màxim.
  • Telescopi

    Telescopi
    El telescopi va ser inventat al segle XVII per Hans Lippershey, un òptic alemany.
    Aquest aparell permet mirar objectes molt llunyans, com les estrelles i els planetes.
    Galileu Galilei va millorar el telescopi i va fer grans descobriments de l’univers, com les llunes de Júpiter.
    El telescopi va canviar la forma com entenem el cel.
  • Creació del microscopi

    Creació del microscopi
    Al 1610 Galileo Galilei va crear el microscopi.És una eina òptica que
    permet observar objectes
    petits que són
    massa petits per ser vists
    a ull.
  • Regnat Felip IV

    Regnat Felip IV
    Felip IV va ser rei d’Espanya al segle XVII. Va regnar durant molts anys, i sota el seu regnat hi va haver guerres i problemes econòmics. Va deixar que el seu ajudant, el comte-duc d’Olivares, prengués moltes decisions. També va ser una època amb grans artistes com Velázquez. Però el regne es va fer més dèbil.
  • Felip IV treu drets i puja impostos

    Felip IV treu drets i puja impostos
    Felip IV va ser rei d’Espanya al segle XVII. Durant el seu regnat, el país va participar en moltes guerres, i això va costar molts diners. Per pagar-les, el rei va pujar els impostos. Això vol dir que la gent havia de donar més diners a l’Estat. Moltes famílies ho van passar malament perquè eren pobres i no podien pagar tant.
  • Descobriment Sang

    Descobriment Sang
    Fa molts anys, la gent no sabia com viatjava la sang pel cos. L'any 1628, un metge anglès anomenat William Harvey va descobrir que el cor bombeja la sang i que aquesta circula per tot el cos a través de les venes i artèries.
  • Guerra dels segadors

    Guerra dels segadors
    El Corpus de Sang va ser una revolta que va passar a Barcelona el 7 de juny de 1640. Els segadors, enfadats pels mals tractes dels soldats del rei, es van rebel·lar durant la festa del Corpus. Van atacar autoritats i van matar el virrei. Aquest fet va ser l’inici de la Guerra dels Segadors, en què Catalunya va lluitar contra el rei Felip IV.
  • S'independitza Holanda

    S'independitza Holanda
    Fa molts anys, els Països Baixos formaven part del regne d’Espanya. Però la gent d’Holanda volia ser lliure i tenir les seves pròpies lleis. Van començar una guerra molt llarga contra el rei d’Espanya. Finalment, després de molts anys de lluita, Holanda va aconseguir la seva independència i va esdevenir un país lliure.
  • Guerra dels trenta anys

    Guerra dels trenta anys
    La Guerra dels 30 Anys (1618-1648) va ser un conflicte molt llarg i violent que va afectar sobretot Alemanya i part d’Europa. Va començar per motius religiosos entre protestants i catòlics, però després també hi van participar països per interessos polítics. Va acabar amb la Pau de Westfàlia, que va donar més poder als estats i va reduir el poder de l’emperador del Sacre Imperi.
  • Felip IV dona Catalunya nord a França

    Felip IV dona Catalunya nord a França
    Durant el regnat de Felip IV, hi va haver una guerra entre Espanya i França. Al final, l’any 1659 es va signar la Pau dels Pirineus. Amb aquest acord, Felip IV va cedir el nord de Catalunya a França. Així, aquelles terres van deixar de ser espanyoles i van passar a ser franceses.
  • Regnat Carles II

    Regnat Carles II
    Carles II va ser l’últim rei de la dinastia dels Àustria a Espanya. Va regnar al final del segle XVII. Era un rei molt malalt i no tenia fills. Durant el seu regnat, Espanya es va fer més dèbil i va perdre força a Europa. Quan va morir, va començar una guerra perquè diferents països volien triar el nou rei d’Espanya.
  • Descubriment: Gravetat

    Descubriment: Gravetat
    Isaac Newton va descobrir la gravetat al segle XVII.
    Va veure que quan una poma va caure d’un arbre, era perquè hi havia una força que atrau els objectes cap a la Terra.
    Aquesta força es diu gravetat.
    Gràcies a Newton, sabem per què les coses cauen i com es mouen els planetes.
  • Regnat Felip V

    Regnat Felip V
    Felip V va ser el primer rei de la família Borbó a Espanya. Va pujar al tron després de la Guerra de Successió. Quan va guanyar, va canviar moltes coses: va eliminar les lleis pròpies de Catalunya, València i Aragó, i va governar tot el país de la mateixa manera. També va modernitzar el país, però governava amb molt de poder des de Madrid.
  • Guerra de successió

    Guerra de successió
    Quan el rei Carles II va morir sense fills, diferents països van voler posar el seu candidat com a rei d’Espanya. Això va causar la Guerra de Successió (1701-1714). A Espanya, alguns donaven suport a Felip de Borbó i altres a l’arxiduc Carles. Va ser una guerra molt llarga. Al final, Felip V va guanyar i va ser el primer rei de la família Borbó.
  • Felip V Monarquia absoluta

    Felip V Monarquia absoluta
    Felip V va implantar una monarquia absoluta a Espanya. Això vol dir que ell tenia tot el poder i no compartia les decisions amb ningú. Va crear lleis noves per controlar millor el país, com els Decrets de Nova Planta, que van eliminar les lleis pròpies de Catalunya i altres regions. Tot es decidia des de Madrid i només pel rei.
  • Tractat d'Ultrech

    Tractat d'Ultrech
    El Tractat d’Utrecht es va signar l’any 1713, al final de la Guerra de Successió. Amb aquest acord, Felip V va ser reconegut com a rei d’Espanya, però Espanya va perdre alguns territoris. Per exemple, va cedir Gibraltar i Menorca a Anglaterra, i altres terres a Àustria. Va ser un tractat molt important per a la història d’Europa.
  • Catalunya lluita per independitzar-se

    Catalunya lluita per independitzar-se
    Durant la Guerra de Successió, Catalunya va lluitar al costat de l’arxiduc Carles perquè no volia perdre les seves lleis i institucions. Però Felip V va guanyar la guerra. El dia 11 de setembre de 1714, Barcelona va ser derrotada després d’un llarg setge. Des d’aleshores, Catalunya va perdre les seves lleis pròpies i va passar a ser controlada des de Madrid.
  • Revolucio Francesa

    Revolucio Francesa
    La Revolució Francesa, iniciada el 1789, va ser un esdeveniment fonamental en la història d'Europa. El poble francès es va alçar contra la monarquia absoluta de Lluís XVI, exigint llibertat, igualtat i fraternitat. Aquest moviment va derrocar l'antic règim i va establir la Primera República. La revolució va provocar canvis profunds, com la declaració dels drets de l'home i del ciutadà, i va inspirar altres revolucions a Europa i Amèrica.